Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Våriga viner – tre blandlådor med extra allt

Våriga viner – tre blandlådor med extra allt

Bild på Andreas Grube
Andreas Grube Redaktör & Skribent Vin och Sprit

Lästid: 4 minuter

Trött på Systembolagets gamla vanliga utbud? Sugen på att testa något nytt och kul? Här tipsar Andreas Grube om tre aktuella blandlådor från några av landets många skickliga mindre importörer. Karaktärsfullt vitt från Ungern, krispigt och läskande från Savojen – plus vårens kanske mest slurpiga mix tape.

KRAN #21
Kran är ett av de senaste årens roligaste tillskott på kartan över små lirare i importörssvängen. Här kan det dyka upp det bästa av det mesta i härligt blandad mix, både vad gäller ursprung och årgångar. I låda nummer #21 serveras tre olika saftigt läskande och samtidigt smakrika viner från franska Savojen – två röda och en vit, två flaskor av varje.

Två olika producenter är representerade: Domaine des Rutissons och Domaine Guillaume Pin. Båda två sjukt goda glädespridare från de franska alperna.

Släpps: 22/3 på kran.vin
Pris: 1 250 kr (6 flaskor, 2 av varje vin)

Domaine de Guillaime Pin Apremont “La Croix du Plôt” 2019
Smarrigt vitt helt och hållet på druvan jacquère, en druva som generellt ger viner med fin fräschör och charmig aromatik. Och jajamen, här är det läskande citrusfräschör, vitblommighet, gröna äpplen och lite stenig mineralitet för hela slanten. Grymt gott på egen hand eller till färska skaldjur – eller varför inte till ostfonduen?

Domaine des Rutissons La Bête 2019
Kul druvblend på bland annat gamay, persan, joubertin och alicante. Bjussar på gott om örter och lite skogsfeeling; tänk blåbär, lingon, björnbär, hallon och lite barrskog. Otroligt fräsch och läskande på det där sättet att man bara vill sträcka sig efter flaskan och fylla på glaset igen och igen och igen. Ge gärna lite luft – eller spara till sommarens grillade fläskfilé eller höstens svampkryddade grythäng.

Domaine des Rutissons Etraire de la D’hui 2019
Här är det hundra procent Etraire de la D’hui som gäller, en mörkskalig lokal druva som ger viner med bra tryck i tanninerna och bra lagringspotential. Så också här: den här pavan kan med fördel ligga till sig i källaren åtminstone fram till hösten. Härligt tät, stram och smakrik.

POMPETTE VÅR
Pompette har länge varit en av mina personliga favoriter vad gäller bland- och producentlådor, de har alltid fingertoppskänsla vad gäller mixen av kvalitet och kul. Precis som namnet antyder bjuder den här lådan på lättklunkad och okomplicerad fräschör – en skön mix av länder och stilar där den gemensamma nämnaren är: ”Tänk inte efter, bara korka upp!” Dessutom hela fem liter eftersom två av flarrorna är enliters. Välkommen våren!

Släpps den 24/3 via Systembolagets beställningssortiment.
Pris: 1 266 kr (6 olika flaskor, totalt 5 liter)
Nr: 51339

Bortoluz Bianco Frizzante
Lätt, piggt och törstsläckande bubbel från Valdobbiadene i Venetien. Hundra procent glera, alltså samma som man använder för prosecco, men här presenterad i en betydligt mer syrlig, torr och krispig version. Dessutom med en andra jäsning på flaska i 3-8 månader, tänk ungefär pet nat. Päron, fläderblom, färsk citron och en lätt jästton. Lite eftermiddagssol, en pava Bortoluz och dagen är räddad.

Domaine Champalou Vouvray 2019
Det här vinet tickar de flesta boxarna i min vinbok – druvans typiska munfetma, den färska gula frukten, den pigga syran, och inte minst fräschören. Helt bananas! Egendomen grundades 1983 och idag är det dottern Céline som driver verksamheten, medan pappa Didier hjälper till med vingårdsarbetet. Riktigt läckert och dessutom mångfacetterat; drick det nu eller om några år, drick det på egen hand eller till charkplock, korvar, fågel, fisk eller mittemellan.

Arndorfer Grüner Veltliner (1 liter)
Galet läskande multi vintage-grüner från österrikiska powerparet Martin och Anna Arndorfer. Ren och snygg med massor av färskpressad citron och lime, mogen päronfrukt och pigg syra. Den berömda vitpepparn kommer först i eftersmaken, men då med riktigt skönt bett. Blir sugen på ugnsgrillad kyckling med ohemula mängder citron, smör och timjan.

Antonio Camillo Tutto i Giorni Rosso 2019 (1 liter)
Tutto i Giorni betyder “alla dagar” på italienska, och namnet säger onekligen en hel del om vinet. Det här är klunkvänligt rött med syrlig körsbärsfrukt i förarsätet och med massor av örter som kryddar anrättningen. Lätt och friskt i stilen men också med ett härligt tryck i smakerna. Vinet är en blend på sangiovese och ciliegiolo, och det här är i sanning ett husrött jag alltid skulle vilja ha hemma.

Viña Illusión Rioja 2018
Tempranillo med ytterst små skvättar garnacha och graciano från biodynamiska gårdar i La Rioja. Och här snackar vi inte långlagrat och ekfatsdränkt – det här vinet is all about friskhet, saftighet, tillgänglighet och okomplicerat njut. Bara att öppna, hälla i stora kupor och klunka.

Catherine Le Goeuil Côtes-du-Rhône Rouge 2019
Blend på grenache, syrah och carignan med fokus på fräschör och finess. Gamla stockar och jäsning och lagring på betong och ståltank. Här bjuds på grusig mineralitet, stora nävar av både röda och lite mörkare bär, en lätt överton av järn och en imponerande kick i syran. Den där typen av vin som liksom är som en käftsmäll med en silkesvante – den har både den silkiga finessen men också djupet och kaxigheten. Får mer än gärna serveras hyfsat svalt för extra drickglädje.

WINE WAVES 29: BOTT PINCE
Wine Waves levererar alltid kul och intressanta grejer, och är verkligen en av de spelare som gått i bräschen för den Central- och Östeuropeiska vinvågen i Sverige. I den här lådan ligger fokus på ungerska Tokaj och tre vita viner från tre olika vingårdslägen från producenten Bott Pince, som drivs av paret Judit och Joszef Bodo på åtta hektar vinmark. Underbart egensinniga och karaktärsfulla viner med både kryddigt djup, matvänlig munfetma och härlig mineralitet.

Släpps 24/3 via Systembolagets beställningssortiment.
Pris: 897 kr (3 buteljer)
Nr: 50821

Csontos 2018
Här handlar det om hundra procent furmint från de norra delarna av Tokaj. Jordmånen här är vulkanisk med inslag av röd lera, vilket i kombination med det varma 2018 ger ett vin med bra tryck i smakerna. Doft och smak bjuder på citruszest, gul frukt, krispig mineralitet och en schysst örtighet i eftersmaken. Underbart gott till sommarens grillade fisk- och skaldjursspett.

Határi 2018
En blandning av hárslevelü och furmint från ett vingårdsläge som påminner om Csontos. Rätt bra klipp i alkoholen här, vilket ger en kryddighet – som däremot aldrig går över gränsen till det eldiga. Ganska fet och stram i munnen, men med lite tid i glaset öppnar den upp sig i solmogen frukt. Ett vin som gärna får ligga till sig i källaren ett tag.

Kulcsár 2018:
Ett vin gjort på hundra procent hárslevelü och ett vingårdsläge på en hög platå. Härligt äppelfrisk men också med viss nötighet och en ton av surdegsfralla. I munnen gott om gul frukt, bra bredd och överlag en fin struktur. Bra längd med mineralisk efterklang.

 

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.