Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Nyprovat – "riktigt toppvin till ett larvigt bra pris"

Nyprovat – "riktigt toppvin till ett larvigt bra pris"

Bild på Pär Strömberg
Pär Strömberg Chefredaktör & Vinskribent

Lästid: 6 minuter

Bordeauxklassiker, sherry-light med vibrerande mineraler och sexhundra flaskor solig glädje! Nyprovat och färskt på hyllan från och med den 23 mars – Pär Strömberg listar finaste köpen.

Du somnar med ett ryck!
Fram träder ljus och färger som övergår i geometriska former och rörelser. Eller du ser dig själv ligga i sängen men kan inte röra en muskel. Du har fallit offer för hypnagoga hallucinationer*.

Inledningen är tagna ur en artikel av Mats Karlsson publicerad i Modern Psykologi och handlar om när jaget släpper taget inför natten. Det påminner mig om nattsömnens problematik efter en helg av lite för mycket av livets goda, när helgens fest övergår till vardag via söndagsnatten. Ni vet, när det känns som att man trillar ner i en grop och vaknar till med ett ryck, då är oron i kroppen starkare än lugnet. Det hypnagoga rycket är det vanligaste tecknet på att kroppen gått in i ett unikt tillstånd mellan vakenhet och sömn, där delar av hjärnan somnat medan andra jobbar för högtryck. Som när man i full medvetenhet sätter sig i en taxi och på väg hem från en yr barrunda liksom släpper taget om kvällen och endast fokuserar på sängens kommande varma famn. Dagen efter undrar man vad tandborsten gör i fel rum eller varför skorna står där de står. Det hypnagoga greppet har tagit dig. I glappet skapas intryck som kan vara såväl otäcka som behagliga, men som saknar de sammanhang och förlopp som drömmar brukar ha.

Det här limbot är en en state of mind jag försöker återskapa inför exempelvis en blindprovning. Redan de gamla grekerna, åtminstone Aristoteles, noterade fenomenet, liksom en del kristna filosofer. Medan forskare har förklarat religiösa uppenbarelser med hypnagoga upplevelser finns det teologer som tvärtom anser att hypnagogi är något psykologer hittat på för att bortförklara Guds budskap. Hypnagogi eller Guds budskap, potato eller tomato, när det kommer till vinprovning är tesen intressant, både när man provar blint eller med alla sinnens fulla intryck. Uttryck och intryck från druvor, terroir, klimat, vinmakning och regioner ger oss förnimmelser och upplevelser som ibland kan vara både fantastiska och likväl vedervärdiga. När du inte vet vad du har i glaset framför dig måste du helt enkelt förlita dig på din samlade sinnesbank och låta det undermedvetna diktera och styra medvetandet. Det också kan vara såväl otäckt som behagligt.

Som tur är har jag provat denna tillfälliga lanserings viner med öppna sinnen och i fullt vaket och nyktert tillstånd. Ni kan lita på att alla vinerna här nedan är nyprovade och att mina noteringar är en medveten handling och utläggning om hur dessa viner upplevts i mina vakna sinnen och i mina provglas.
Jag hoppas att ni hittar några favoriter och att ni kommer ihåg, vakna eller ej, att dricka mindre men bättre!

VITT VIN

Rabl Riesling Vinum Optimum 2019, Österrike, Kamptal, TSE 95321, 159 kr,

Familjeföretag med vinhistoria daterat tillbaka till 1750. Handskördad riesling, pressad med sex timmars skalkontakt, jäst på ståltank och lagrad i nio månader, också på ståltank. Djupt aromatisk doft av melon och krusbär, fläder, gröna päron och äpple, lime och clementin. Fyllig och fräsch med rökig mineral och komplex struktur. Mycket vin för den här pengen. Vinum Optimum är Rudolf Rabls egen kvalitetsbeteckning för sina viner gjorda på druvor som kommer från gårdens äldre vinrankor och som skördats något senare. (Johan Lidby Vinhandel, 4800 fl.)

Keller Riesling Trocken 2019, Tyskland, Rheinhessen, TSV 90205, 172 kr

Aromatiskt parfymerad, Granny Smith äpple, mineral, citrus och vita vinbär. Magiskt driv i syran, friskt och koncentrerad elegans och finess. Fyllig munkänsla med äpple och citrus, avslutande kryddiga örter, en ren och skär mineralbomb. Prisad och smått kultförklarad gör Klaus Peter Keller, tillsammans med sin fru Julia, vin av allra högsta klass. Familjegård sedan 1700-talet med ca 17 ha vingårdar där 70% utgörs av riesling som i detta fall lagrats i ståltank. (Origo Wine Import, 4800 fl.)

Vigneau-Chevreau Clos du Rougemont 2019, Frankrike, Vouvray, TSE 93233, 179 kr

Biodynamisk odlad och vibrerande energisk chenin blanc med doft av gula blommor, honung, gul stenfrukt och äpple. Fyllig med hög syra och fantastiskt pigg frukt i välbalanserad textur långt in i avslutet. Anrik familjegård i femte generation med chenin blanc som specialitet vilket tydligt lyser igenom. Dessa druvor kommer från vingården Clos de Rougemont och ligger kring det gamla kända klostret Abbaye Marmoutier. (Tryffelsvinet, 600 fl.)

Domaine du Vieux Pressoire Saumur Aliénor 2018, Frankrike, Loire, TSE 93403, 185 kr

Flirtig chenin blanc från favoritområde. Jo, jag är ett ganska stort fan av producenten också. Klassisk elegant nos, stickad ylle, honung och bivax, citrus och clementinszest. Fyllig och maffig, kryddig och generös. Hög koncentration i frukt, sirligt skarp med välbalanserad syra. Tjusig finish med otrolig längd där syran sjunger en hymn till druvan och sin terroir.
(Selected French Wine Nordic, 840 fl.)

Domaine Roger Champault Sancerre Côte de Champtin Blanc 2019, Frankrike Loire, TSV 90419, 249 kr

Finfin återkommande Sancerre med balanserad frukt och syra, mineral och djup. Sauvignon blanc från kalkrik lerjord, jäst och sen lagrad tolv månader på franska ekfat. Koncentrerat och fruktigt med toner av gula äpplen, citrus och svartvinbärsblad och mineralisk sälta i avslutet. (Johan Lidby Vinhandel, 2000 fl.)

Santo Wines Santorini Assyrtiko 2019, Grekland, Santorini, TSV 95934, 189 kr

Kooperativ med 1200 aktiva odlare av både druvor och andra grödor som tillsammans vill påvisa vulkanön Santorinis egensinniga uttryck. Lokala druvan assyrtiko har påbörjat sin jäsning med sex timmars skalkontakt. Frisk doft av citrus och salta medelhavsvindar. Fräsch med tydlig kropp i fint samarbete med en pigg syra. Vulkanumami och havssälta, rökig mineral och gröngul frukt, persika och honungstoner i ett kryddigt kruttorrt avslut. (Carovin, 4000 fl.)

Navazos Niepoort Vino Blanco 2018, Spanien, Andalusien, Jerez, TSE 93572, 239 kr

Personligt stilla torrt vin av palomino lagrat under flor, frisk på äpple, mandel, gröna oliver och bivax. Vibrerande mineraler förgyller denna ”sherry-light”. I det “moderna” Jerez i Andalusien, där sherry länge varit härskare, har nu fler och fler vinmakare lämnat den fortifierade traditionen för att återgå till att göra riktigt bra torra karaktärsfulla bordsviner. (Brix Wine, 900 fl.)

Craggy Range Te Muna Sauvignon Blanc 2019, Nya Zeeland, Martinborough, TSV 93236, 169  kr

Aromatisk och frisk sauvignon blanc direkt från skolbänken med alla boxar tickade när det gäller ursprung och druva. Svartvinbärsblad, krusbär, passionsfrukt, ananas, lime och örter i en munfull struktur med bra syra och fin balans från nordöns södra del. Vinmakat av Terry Peabody och Master of Wine Steve Smith. Inte riktigt min stil men utan tvekan ursprungs- och druvtypiskt av hög kvalitet, värd att belysas. (Divine, 3000 fl.)

Kutch Sonoma Coast Chardonnay 2019, USA, Kalifornien, TSE 93241, 429 kr

600 flaskor solig glädje! Jag gillar verkligen Jamie Kutch viner och även om de kostar en slant är de i mitt tycke värda varenda krona. Friskt blommig och fräsch doft. Livfull och pigg syra med citrus och gula äpplen, vita blommor, brynt smör och nötter i en krämig struktur. Hela klasar och malolaktisk omvandling på ekfat utan tillsatt jäst. Ett år på neutral ek och halvåret efter på sin jästfällning i ståltank. (The Wineagency, 600 fl.)

RÖTT VIN

Family Becker Pinot Noir 2017, Tyskland, Pfalz, TSE 93051, 149 kr

På gränsen till Alsace gör Fritz Becker sina burgundiskt inspirerade pinoter till tonerna av sitt favoritband Motörhead. Intensiv inledning av rökig röd frukt, djup jordgubbsdoft och mjuk ekfatskaraktär. Vibrerande syra och energisk kraft, mineralstinn och djupt mörkt rödbärig med oändlig längd. Beckers instegsvin är ett riktigt toppvin för larvigt bra pris i denna jätteallokering. (Enjoy Wine & Spirits, 15000 fl.)

Weingut Joiseph BFF 2019, Österrike, TSE 92472, 269 kr

Non-intervention vin på blaufränkisch från tre vänner i Burgenland som skapar magi under namnet Joiseph. Delvis kolsyrejäst från 40 åriga stockar. Volatil inledning med rosor, klara körsbär och jordgubb i nosen. Kryddig och pepprig med frisk syrlig röd frukt, tranbär och jordgubb i energisk smakbild. (Wine Waves, 600 fl.)

Paolo Scavino Barolo 2016, Italien, Piemonte, TSV 92628, 379 kr

Med övertygelsen att vinerna görs i vingården har andra och tredje generationen Scavinos fört förfadern Paolos dröm till verklighet. Årgången är som bekant underbar något vi redan noterat hos flertalet andra fina barolo-etiketter. Här bjuds vi rena nya fat, röda körsbär, rosor, nypon, viol och bergamott i ett välbyggt och kraftfullt uttryck med stor koncentration. (Enjoy Wine & Spirits, 5040 fl.)

Charles Joguet Les Petites Roches 2018, Frankrike, Chinon, TSV 95593, 169 kr

Ekologisk och handskördad favorit for the love of Chinon. Cabernet franc jäst och lagrat i ståltank för den renaste av druv- och ursprungskaraktär. Blåbär, svartvinbär, gröna kvistar, kolstybb och mineral i nosen. Josig men stramt strukturerad med torra tanniner, ungdomlig frukt, körsbär, viol, vilda gröna örter och grön paprika. (Tryffelsvinet, 4200 fl.)

Château Gloria 2016, Frankrike, Bordeaux, Saint-Julien, TSE 93407, 599 kr

Bordeauxklassiker utan klassificering som bär Saint Julien-fanan högt med rak rygg. Jag kan direkt säga att denna unga pjäs kommer behöva en rejäl luftning eller allra helst en plats på lagringshyllan ett par år. Tydliga lokala markörer, snygga fat, mörk frukt och bär, cassis, körsbär och choklad i stram ungdomlig stil med kryddig vaniljton i avslutet. Mestadels cabernet sauvignon, mindre del merlot och två skvättar cabernet franc och petit verdot gör susen. (Tryffelsvinet, 240 fl.)

Domaine de Mourchon Tradition 2018, Frankrike, Côtes-du-Rhône Village, TSV 95779, 149 kr

En CdR-Village som andas betong. Friskt, renfruktigt och sammetslent fruitforward-vin med svartvinbär, plommon, björnbär sammansatt med peppar och lagerblad, koncentrerat och fylligt. Procenten då? Jo, alkoholen ligger på 14, 5%, betongtank 100%, grenache 65%, syrah 25% och carignan 10%. Stor allokering och bra pris! (Vinia, 9240 fl.)

Newton Johnson Walker Bay Pinot Noir 2018, Sydafrika, Walker Bay, TSV 95109, 199 kr

“A Taste of Heaven Awaits You” står det vid infarten till familjen Newton Johnsons egendomar. Det är kanske inte jag rätt person att skriva under på, jag som älskar Slayers andra fullängdare Hell Awaits från 1985. Det jag dock kan skriva under på är att det här är ett riktigt välgjort vin, burgundiskt i stilen med syrlig jordgubbe, lingon, viol och tranbärsparfymerad doft. Läskande gott på körsbär och viol med pigga fruktsyror, tjusigt strukturerat med ett kryddigt bett i avslutet. (Wine Affair, 5200 fl.)

Bodega Catena Zapata Catena Alta Malbec 2017, Argentina, Mendoza, TSE 93498, 299 kr

Höghöjdsmalbec som sätter smäcken till vårens första grillkvällar. Blå dagar, blå nätter, blå dofter, blå smaker, blå bär, svarta vinbär, omogna körsbär och syrlig frukt. Smaken bjuder på mer mogna toner som mogna sötfruktiga plommon och svulstiga björnbär men med rakryggad struktir och rökig fatkaraktär i avslutet. (Wine Affair, 480 fl.)

*Utdrag och textfragment ur Mats Karlssons artikel När jaget släpper taget, publicerad i Modern Psykologi, nr 6/2011.

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.