Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Nyprovat – "elegant, rent och precist från legendarisk årgång"

Nyprovat – "elegant, rent och precist från legendarisk årgång"

Bild på Pär Strömberg
Pär Strömberg Chefredaktör & Vinskribent

Lästid: 4 minuter

Viner för flanellskjortor och vintergrillar. Viner som sjunger om syror och dansar parfymerat. Veckans tillfälliga lansering bjuder ett gäng ess i olika färger och former. Vi har provat dem alla – här är topparna!

Februaris andra tillfälliga lansering servar en rad ess i olika vinstilar och kategorier. För den som har tjockt läder bör heller inte torsdagens webb-lansering missas, med stekheta viner från Littorai, Azelia, Ganevat, Raveneau, Opus One, Petrus och Aalto. Och, just ja, Susucaru 2019 på magnum från Frank Cornelissen, icke att förglömma.

Som tidigare har inte Systembolaget bjudit på några större överraskningar i ordningen utan fortsätter att flytta lanseringar i tid och otid, slöar ordentligt på bildhanteringen för tillfälliga lanseringarna och vi vinskribenter får på fortsatt manér försöka få ihop provningstillfällen för alla nyheter som kommer.

Viner som inte säljs ut direkt hamnar på hyllan på mindre prioriterade butiker, till och med på lagerhyllorna. Så hittar du något du gillar, sök igen, det kan ha dykt upp flaskor hos en intet ont anande handlare som kan hjälpa till med köpet. Läs gärna bakåt i vår katalog av artiklar och sök efter viner du fått smak för. Jag har hittat flera guldkorn som jag tagit för givet att de sålt slut för länge sen, men kom ihåg, drick mindre men drick bättre!

MOUSSERANDE VIN

laherte_winetable

Laherte Frères Les Grandes Crayères Extra brut 2016, Frankrike Champagne, TSE 93361, 599 kr

Odlarchampagne med biodynamiskt handlag. En ren chardonnay från två lieux-dits i hembyn Chavot med inbjudande citronmuffin i nosen. Mjuk mousse, fyllig och krämig med otroligt fin längd – Häng på låset! (Vin & Natur, 360 fl.)

laherte_winetable

Laherte Fréres Les Vignes d’Autrefois Extra brut 2016, Frankrike Champagne, TSE 90223, 599 kr

Biodynamisk odlarchampagne från gamla stockar pinot meunier. Fullkomlig med mjukt brödig nos, mogna röda äpplen, aprikos, citrus. Sjungande syra och lång eftersmak av rostade hasselnötter – Häng på låset II! (Vin & Natur, 360 fl.)

recaredo_winetable

Recaredo Serral del Vell 2013, Spanien, TSE 93216, 399 kr

Ekologiskt Corpinnat i seriöst storartad stil och med lite ålder. Macabeo och xarel-lo utgör druvbasen som gett en dovt brödig doft, aggressiv mousse, sötfruktig syrakick och frukt av gula äpplen och päron med en riktigt bra längd. (Quaffable Wines,  360 fl.)

VITT VIN

proidl_winetable

Proidl Ried Pellingen 2019 1ÖTW, Österrike, Kremstal, TSE 90165, 229 kr

Fet grüner veltliner med toner av päron, galiamelon och vitpeppar. Örtig, kryddig, pepprig och fokuserat smakrikt av gul stenfrukt, citrus, apelsinblom och det med en härlig längd i avslutet. (Amazing Wines Hedberg & Wising, 600 fl.)

Bründlmayer_winetable

Bründlmayer Heiligenstein Alte Reben 1ÖTW 2018, Österrike, Kamptal, TSE 91305, 599 kr

Aromatisk hövdings-riesling med örtspetsad doft av gul stenfrukt och vita blommor. Djupt koncentrerad vital frukt med baxnande mineral och syra. Köp, lägg undan och invänta en perfekt balansakt. (Vinunic, 108 fl.)

brocard_winetable

Brocard Chablis 1er Cru Fourchaume 2019, Frankrike, Bourgogne,  TSV 96139, 289 kr

Kalklerig jord med skaldjursfossil, solexponering och återhållsam skörd har gett en mineralbomb med fokus och koncentration av högsta kvalitet. Gul, mogen, mjuk frukt med flinta, krut och lakrisal i eftersmaken. (Johan Lidby, 3000 fl.)

Domaine_winetable

Domaine J A Ferret Pouilly-Fuissé Tournant de Pouilly 2018, Frankrike, Bourgogne, TSE 92048, 499 kr

Fint uttryck av klassisk adress. Inbjudande mjuk doft av gul frukt, smörig ek. Strukturerat, vuxet, balanserat och mycket gott. Chardonnay när och där den trivs som bäst. (Wine Affair, 240 fl.)

Saint-Véran_winetable

Château-Fuissé Saint-Véran 2019, Frankrike, Bourgogne, TSV 93412, 189 kr

Skolboksingång till vitt från södra Bourgogne, dessutom till bra pris. Citrus, äpple och gul frukt, välbalanserat mellan mineralitet och syrlig frukt. Aningens bivaxig mot slutet. Maconnais är verkligen på gång. Stor lansering, värt att prova! (Johan Lidby, 13600 fl.)

Chardonnay_winetable

Matanzas Creek Chardonnay 2019, USA, Sonoma County, TSV 90175, 239 kr

California dreaming, elegant och stortstilat med de rätta markörerna för sonoma chardonnay. Trängeslskatt mellan vanilj, ek, smör och solmogen gul frukt. (Divine,  3000 fl.)

RÖTT VIN

Ziereisen_winetable

Weingut Ziereisen Rhini Pinot Noir 2017, Tyskland, Baden, TSE 90423, 419 kr

Pinot noir för den erfarne. Ziereisen gör moderna fokuserade, syrligt läskande viner med fullmatad struktur som inte är för nybörjaren. Syrliga röda bär, mörka kryddor, strävt torrt och oemotståndligt. Se upp vinvärlden! (Johan Lidby, 480 fl.)

Montebruna_winetable

Braida di Giacomo Bologna Montebruna Barbera d´Asti 2018, Italien, Piemonte, TSV 95502, 199 kr

Inbjudande rödbärig doft med anade fat. Läskande syra med tydligt barbera-signum. Brett rött bärspektrum och lång eftersmak. Modern och snygg och lättomtyckt. (Wine Affair, 7200 fl.)

CapodiTerra_winetable

Conti Sertoli Salis Capo di Terra Valtellina Superiore 2012, Italien, Lombardiet, TSE 90301, 189 kr

Vi har fått se mer och mer av alpnebbiolon från Valtellina och inte mig emot. I denna tappning är det fat och körsbär, svalt och friskt med rosor och nypon.  Torrt och stramt med rejäla bergsklättrartanniner. Conti Sertoli Salis är familjeägd firma som köper in druvor från lokala vinodlare. (Skrubbes Wines, 5400 fl.)

azelia_winetable

Azelia Barolo 2016, Italien, Piemonte, TSE 93240, 339 kr

Nebbiolo från 50-åriga stockar i magisk balans från sju vingårdar i byarna Castiglione och Serralunga.
Kraftpaket från en redan legendarisk årgång. Generös öppen nos, viol och rosor, mineral och sälta.
Mycket elegant, ren och precis. Generation efter generation av erfarenhet i ett glas, skål! (Tryffelsvinet, 900 fl.)

Fontaine_winetable

Fontaine du Clos Reflets de l’âime Vacqueyras 2018, Frankrike, Rhône, TSV 90057, 159 kr

Granskogsfolk och flanellskjortans vin, ut i skog och mark, grilla över öppen eld, ta med en flaska av det här, voila! Mycket koncentrerat och mörkt bärigt med inslag av fat, mörk choklad och örter. Fylligt och mjukt med saftig karaktär, rökiga toner och mineral med utmärkt längd och priset? It’s a bargain! (Provinum, 10500 fl.)

xavier_winetable

Xavier Gérard Côte-Rôtie 2017, Frankrike, Rhône, TSE 93276, 499 kr

Elegant nästan burgundisk i stilen, men med norra Rhône troget i sin pondus och kraft. Stjärnskottet Xavier Gérard tog över familjegården för åtta år sedan och sedan dess siktat mot stjärnorna. Rödbärig med mynta och grön örter, kryddor järn, rökig mineral och chark. Torr, stram med avslutande vanilj och ekfat. Fylligt och kraftfullt med lite motstånd som växer på en. I huvudsak syrah med en förgyllande skvätt viognier. (Vinunic, 180 fl.)

Marsannay_winetable

Domaine Jean Fournier Marsannay “Clos du Roy” 2018, Frankrike, Bourgogne, TSE 93307, 379 kr

Flirtigt från släktgård med anor från 1700-talet i  Côte de Nuits nordligaste by. Ekologiskt och hantverksmässigt med röda bär och integrerade fat. Fullt koncentrerat med körsbär och jordgubb, fint strukturerat och bra längd. En topp-Bourgogne till konkurrensmässigt pris. (Pompette, 600 fl.)

Chénas_winetable

Domaine Thillardon Chénas Les Blémonts 2019, Frankrike, Beaujolais, TSE 93311, 279 kr

Seriös och elegant familje-Beaujolais från vingården Les Blémonts i byn Chénas. Inbjudande parfym, röda bär och hallonlakrits. Stramt bärigt och josigt med bra längd. Gamay från Beaujolais har börjat dra iväg i pris pga internationell efterfrågan. Passa på nu! (Panache, 480 fl.)

Loganweemalapinotnoir_winetable

Logan Weemala Pinot Noir 2019, Australien, Orange, TSV 92856, 145 kr

Härlig svalodlad pinot med frisk parfym av syrliga jordgubbar och vilda smultron. Fint koncentrerat och balanserat mellan syra, frukt och mineralitet. Delikat pepprig och dansant strukturerad. Syskonvinet Weemala Shiraz finns sedan i höstas i fasta sortimentet. Gott till lammracks. (Johan Lidby, 12000 fl.)

Zinfandel_winetable

Seghesio Family Vineyards Old Vine Zinfandel 2018, USA, Kalifornien, Sonoma, TSV 95337, 329 kr

Ett av mina stora nöjen är att vintergrilla och då vill man gärna ha något mustigt och värmande innanför västen. Här får man det, med en mjukt rödfruktig doft. Massor av svarta vinbär, björnbär och körsbär, moget fylligt, mjukt sammetslent och värmande från gamla knotiga stockar. Seghesio är en trotjänare för oss som gillar seriös Zinfandel. (Johan Lidby, 2640 fl.)

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.