Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Vermouth  – med känsla för vin

Vermouth – med känsla för vin

Lästid: 2 minuter

Vin och personlig kryddning spelar en tydlig roll i Vermouth – som är en av de vanligaste ingredienserna i klassiska drinkar. Vermouth om någon annan drinkingrediens kan stark känsla av såväl ursprung som kvalitet.Charlotta Berggren som jobbar på Dryckesbutiken bjuder på ett par goda insikter.

Vermouth är en av de vanligaste ingredienserna i klassiska drinkar. Dess historia sträcker sig hundratals år tillbaka och de flesta tycks ha en flaska hemma i sitt barskåp. Många gånger slutar intresset för vermouth efter att det retts ut om det gäller en vit eller en röd sort, men för oss är intresset större än så.

När man läser om en vermouth så är det enkelt att få reda på vad den är kryddad med (malört, kanel, nejlika, rabarber och gentiana är några vanliga ingredienser) men när det kommer till vinet så är det svårare att få fram information. Ofta är det svårt att få fram mer information än om det är rött eller vitt vin i bas, det är konstigt med tanke på att en vermouth måste bestå till största delen av vin. Varför vill man inte stoltsera mer med just den ingrediensen? Intresset för hantverksgjorda produkter blir desto tydligare här, en vermouth där vinet spelar en tydlig roll och där producenten har kryddat med det som passar dess karaktär – är mycket mer intressant. Här kan man få en känsla för både ursprung och kvalitet.

Någon som har spenderat större delen av sitt liv med att intressera sig för piemontesiska drycker, bland annat vermouth och americano, är Mauro Vergano. Det började som en hobby med en hemmagjord chinato (vermouth smaksatt med kina) som han gjorde till familj och vänner på tidigt 70 tal. Efter att ha gått i pension som kemist på ett stort företag, beslutade han sig för att börja producera och sälja sina fortifierade viner internationellt. Sen några år tillbaka tillverkar han fyra sorters aromatiserade viner klassiska för området. En Bianco, en söt vit vermouth med moscato som vinbas, smaksatt med örter så som malört, timjan, mejram och oregano. Han gör också en ‘americano’, på den lokala druvan Grignolino, kryddad med malört, citrus, apelsin och gentiana. Sen gör han också en röd chinato, på druvan Nebbiolo, med kanel, nejlika, kardemumma och kinesisk rabarber och en vit chinato gjord på moscato, kina, vanilj och citrus. Med nära samarbete och noga utvalda viner gör han sin fyra aromatiserade viner till vår (och resten av världens) stora förtjusning!

Prova att göra den klassiska drinken Negroni på Mauro Vergano Chinato rosso (privatimporteras från dryckesbutiken.se)

Drinken består av gin, söt vermouth och bitterlikör. Vi rekommenderar:
3 cl av en enbärsdriven london dry gin
2 cl Mauro Vergano Chinato Rosso
1,5 cl Campari.
Servera på is med en apelsin-zest.

En annan god drink är en Bianco Collins. Då häller du:
5 cl Mauro Vergano Bianco i ett högt glas fullt med is.
3 cl citronjos
2 cl sockerlag
Toppa med tonic och en citronskiva.

SKÅL!

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.