Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Vin i naturen

Vin i naturen

Bild på Alexander Jansson
Alexander Jansson Skribent Naturvin

Lästid: 1 minut

När kvällarna sakta bli mörkare stiger skatter i form av stora aborrar och gösar upp från djupet. Alexander Jansson matchar med fjäderlätta Munjebel Rosso från ett magiskt år på Etna!  

En sval årgång på Etna och hyllning till Sveriges största sjö…

Munjebel Rosso 2018, Sicilien, Etna, nr 90347, 379 kr

Det är slutet av juli och början av sensommaren och jag sitter vid strandkanten till Sveriges tredje största insjö. Båtar passerar förbi med riktning mot slussarna och havet. För dem är sjön en enda autobahn ut till de kala klipporna, vågorna och horisonten. Vad deras tunnelseende missar är det paradis som jag har vuxit upp vid, på, under… Ja i alla prepositioner. Mälaren.

Vid den här tiden på året när vattnet fortfarande är varmt och kvällarna sakta blir mörkare stiger paradisets skatter upp från djupet. Skatter i form av stora abborrar och gösar som nu börjar att jaga löjor nära vattenytan. Det här öppnar upp till ett helt magiskt fiske under kvällar och nätter… och vilka matfiskar de är!

Fiskarna töms och fileas direkt för att sedan stekas i orimliga mängder smör. Det finns många vägar att gå i form av vinval men jag landar på ett svalt och regnigt Etna år 2018. Frank Cornelissens fjäderlätta Munjebel Rosso levererar ursprung i form av vulkanmineraler, sura körsbär och blodapelsiner vilket bidrar med den medelhavsbris och horisont som Mälarens fiskar saknar. Två skilda platser i två olika länder bygger en upplevelsebro som jag lyckligtvis får chansen att vandra på!

Vinet släpptes tidigare under våren på systembolagets tillfälliga sortiment och finns otroligt nog kvar i flera butiker i landet. Skynda er att fiska upp (eller köp) lite svensk insjöfisk och en eller flera flaskor Munjebel rosso och avsluta med en regndans som ni dedikerar till ett blött, svalt och helt magiskt 2018 på Etna!

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.