Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Dryck till sensommarmat – från pilsnerns pridepizza till bubblornas bärpaj

Dryck till sensommarmat – från pilsnerns pridepizza till bubblornas bärpaj

Lästid: 1 minut

Så mycket som mognar nu. Ljuvliga skördetider! Vad korkar du upp till kantarellerna, den stolta skördepizzan och bärfrossan? Linda Pérez listar sensommarens favoriter.

Kantareller kantareller!

Lustau Solera Reserva Amontillado, Spanien, Jerez, nr 8227, 104 kr

Côtes du Jura, Frankrike, Jura, nr 2327, 166 kr

Skogarna lyser gult på många håll – visst är det härligt! Efter nattens regn ger vi oss ut i flera timmar, kommer hem med rågad korg, slår oss ner i köket, lyssnar på skön jazz och rensar. Vid sidan ett litet glas sherry. Jag föredrar Amontillado i sin nyanserade torra knäckighet. Servera sval.

Om det sedan blir svamptoast eller grillad fisk med smörstekt svamp spelar ingen roll – lått oss korka upp ett smakrikt vin från Jura. Mogen gul frukt och rostade nötter möter citrus och mineraltoner med fin syra.

Skördepizza

Italopils, Sverige, nr 11770, 24:90 kr

Bästa pizzan kommer direkt från trädgården. Just nu skördar vi grönkål, bondbönor, tomater, basilika, rädisor, chili och betor hemma. Hyvla tunt eller hacka och släng på din goda deg. Toppa den färdiga pizza med nyplockade ringblommor och gurkört, så får din pizza extra pride! Servera med antingen suröl eller läskande pilsner – här en touch av Italien fast från Sverige. Balanserat maltigt, mjukt och friskt.

Smörslungade kokta betor

Sancerre Les Roches 2019, Sverige, Loire, nr 5514, 249 kr

Så gott med säsongens första kokta betor – slunga i smör, pimpa med timjan, bronsfänkål och färsk riven halloumi. Servera med en sval Sancerre från en av mina favoriter i området – Domaine Vacheron. Ekologiskt odlad sauvignon blanc bjuder mängder av nässlor, krusbär, citrus och mineral. Flirtigt, stramt, strukturerat och lika läskande att korka upp idag som passande att lagra i ett par år.

Massor av bär!

Replicant Rosé 2018, Sverige, nr 10754, 149:90 kr

Hantverkscider 2019, Sverige, nr 1331, nr 89 kr

Vi vadar i blåbär, smultron och hallon i år. Hoppas ni också fått möjlighet att plocka. En snabb smulpaj är svårslaget, jag brukar lägga till sirap, en aning salt och en skvätt grädde i min, så blir ytan sådär knäckigt god. Replicant Rosé är en ljuvlig rosagul äppelcider, där äpplen har fått jäsa med skal från syrahdruvor. Näpen sötma, mycket frukt och bra struktur. Alternativ till är ovan ekologiska hanverkscider. Söt och läckert fruktig. Njut!

 

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.