Bild på Fem goda viner till helgens pizza

Fem goda viner till helgens pizza

Bild på Maria Brander Sporre
Maria Brander Sporre Vinskribent

Lästid: 2 minuter

Finns det något godare än en nybakad pizza och ett glas vin eller två? Och just i dessa tider, när resor till pizzans förlovade hemland ter sig avlägsna, varför inte låta sig resa dit i smakerna och inspireras av Marias goda tips.

 

En glasflaska med Capraisa Cava Brut Nature Reserva, en mousserande från Cava i Spanien

Capraisa Cava Brut Nature Reserva

Fredagskväll, en pizza margherita med buffelmozzarella gräddas klart i ugnen. Doften av nybakat bröd, krämig mozzarella och örterna från tomatsåsen fyller rummet. Du poppar en lätt och frisk cava av det ekologiska slaget och kvällen är fullkomlig.

En glasflaska med Cantina Lunae Colli di Luni 2018, ett vitt vin från Ligurien i Italien

Cantina Lunae Colli di Luni 2018

Du sitter på en uteservering med havet som granne. In kommer en nybakad pizza med grillade skaldjur, färska örter och parmesan. I glaset, en kaxig vermentino från Legurien. Saltstänkt, frisk och inbjudande fruktig.

En lättare glasflaska med Chianti Classico, ett rött vin från Toscana i Italien

Chianti Classico

Brancaias Chianti Classico görs på 100% sangiovese i en fruktig och ren stil där endast naturlig jäst använts och lagringen skett på ståltank och cement. Parfymerad, torr och stram stil med röda, saftiga körsbär och färsk oregano. Ett glas av denna tillsammans med en fänkålspizza och du förflyttas till en liten piazza i Toscana.

En lättare glasflaska med Barbera d’Alba Superiore, ett rött vin från Piemonte i Italien

Barbera d’Alba Superiore

Min favoritpizza på den lokala pizzerian är en med tomatbas, rucola, marinerad kronärtskocka och pecorino. Det är en vegetarisk pizza som kräver ett vin med både frukt och lite djup. Barbera är en av Italiens vanligaste druvor och har nyligen börjat hitta sig in i hjärtat hos fler och fler svenskar. Borgognos Barbera d’Alba är en riktig fullträff till en smakrik pizza.

En lättare glasflaska med Masi Campofiorin, ett rött vin från Venetien i Italien

Masi Campofiorin

En svensk klassiker är den så kallade Capricciosa med kokt skinka (prosciutto cotto) och svamp. Tänker er en hemlagad variant med prosciutto cotto från den lokala charkbutiken och kaljohansvamp snarare än burkchampinjoner. I glaset, en ”mini-Amarone” värd namnet, Masi Campofiori – Fyllig och smakrik med mörka bär, kryddor och kakao.

Fler vintips!

Under vinjetten Grab a Bottle samlar vi viner som du lätt får tag i på ett Systembolag nära dig!

 

Dela via:

Mest besökta vinbarerna just nu

Nektar

Mysigt

Stockholm, Vasastan

Schysst uteservering

Skärets Krog

Avslappnat

Smögen

Säsong

Bar Ingrid

Charmigt

Stockholm, City

Ramla in

Muscadet Ostron & Vin

Avslappnat

Stockholm, Vasastan

Hål i väggen

Teddys

Skön atmosfär

Stockholm, Östermalm

Ramla in

Suggan Vinbar

Mysigt

Göteborg, Majorna

Perfekt läge

Bar La Lune

Prisvärt

Göteborg, Vasastaden

Schysst uteservering

Café Cuvée

Avslappnat

Stockholm, Södermalm

Kvarterskrog

Sundbybergs Vinbar

Prisvärt

Solna - Sundbyberg

Hål i väggen

Leijontornet Bar

Skön atmosfär

Stockholm, Gamla stan

Bistro