Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Boktörst!

Boktörst!

Bild på Sara Emilia Nässén
Sara Emilia Nässén Vinskribent

Lästid: 2 minuter

Från maffigt, imponerande och närmast uttömmande till personliga anekdoter och kärleksförklaringar. Dyk ner i god vinlektyr – Sara Emilia Nässén skriver om några av vinets godaste böcker.

I dessa speciella tider då de av flesta av håller oss mer hemmavid än vanligtvis, kan vi passa på att förkovra oss i sådant som vi kanske annars inte tar oss tid till. Som det outtömligt intressanta ämnet vinkunskap. Kanske genom att prova spännande viner hemma (själv poppar jag en Muscadet från Loire ikväll), eller, när smaklökarna tröttnar, genom att dyka ner i en intressant vinbok. Jag antar att bibliotekarieränderna aldrig går ur mig, och om jag kan lyckas sprida lite inspiration kring två av de saker jag tycker mest om här i livet – böcker och vin – så är min lycka gjord. Följande böcker kan beställas online och skickas direkt till era hemmakarantäner:

Min vinbibel just nu – de världsrenommerade vinkritikerna Jancis Robinson och Hugh Johnsons klassiker The World Atlas of Wine vars 8:e upplaga kom ut 2019. Denna maffiga publikation på 416 sidor ger en grundlig översikt till de viktigaste vinområdena i världen och är en guldgruva oavsett om du jobbar inom vinbranschen eller är en passionerad amatör som vill lära dig mer. Jämfört med tidigare upplagor så innehåller denna atlas ännu fler kartor, ett kapitel som berör klimatförändringarnas inverkan på vinvärlden samt utökad information om länder som Uruguay, Brasilien, Libanon, Israel, Chile och Kina. Ett imponerande verk som är, om inte helt uttömmande, så väldigt nära.

Längtar du istället efter att fördjupa dina kunskaper i vinets mysterier från olika vetenskapliga vinklar så bör du införskaffa boken A Natural History of Wine av Ian Tattersall och Rob Desalle. Dessa två herrar, som båda arbetar vid det Naturhistoriska museet AMNH i New York, presenterar en djup men samtidigt lättillgänglig bok i vinkunskap från ett tvärvetenskapligt perspektiv. Boken kastar sig in i vinets komplexa värld från en antropologisk, molekylär, zoologisk (visste du att de flesta djurarter tycker om alkohol?), neurobiologisk (vilken effekt har vin på sinne och kropp?), geologisk (vad innebär det mystiska begreppet terroir?) och ekologisk vinkel. För att bara nämna några exempel. En ögonöppnande, underhållande och utbildande bok om den mångfacetterade ädla druvdrycken.

En annan bok jag vurmar starkt för, trots att den har några år på nacken, är How to Love wine av Eric Asimov. Asimov, som är vinkritiker för The New York Times, har den ovanliga förmågan att lyckas föra komplexa diskussioner på ett enkelt och lättsamt vis, med djup och relevans men utan krångligheter. I Asimovs bok framförs reflektioner kring vin och bedömningen av vin, genom det centrala temat wine anxiety – oron och rädslan för att tycka och tänka fel som skapats av en elitistisk vinvärld. Asimov ger förslag på hur denna oro kan överkommas och istället bli till upptäckarglädje och entusiasm, och inspirerar läsaren att kultivera ett vinintresse utan prestationsångest och snobbism. Asimov bjuder på personliga vinanekdoter, skrattretande upplevelser av vinprovningsanteckningar och kärleksfulla beskrivningar av några av de ovanliga och fantastiska viner han själv provat under sin karriär. Provokativt på ett elegant och vackert vis.

Och om du, som jag, är hopplöst förälskad i italienska viner och deras historia, så vill jag varmt rekommendera författaren och vinkritikern Kerin O´Keefe som för några år sedan kom ut med boken Barolo and Barbaresco – the King and Queen of Italian wine. Det här är en bok som personligen varit värdefull i min förståelse av den långa och stundtals turbulenta historien om två grannvindistrikt i Piemonte som producerar några av världens mest högklassiga viner. Varför kallas Barolo för kungen av vin och Barbaresco för drottningen? Och vad handlade egentligen den så kallade Barolo-boys revolutionen om? Adliga familjers betydelse, historiska vinproducenter, förändringar i klimat, trender och vinproduktionsmetoder tas upp i denna välskrivna och väl läsvärda bok. Avslutningsvis erbjuder O´Keefe en årgångs-översikt för den nebbiolo-älskare som vill nörda ner sig lite extra.

God läsning, varma vinhälsningar och ta hand om er själva och varandra.

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.