Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Ur flaskor ska grönskan skumma i vår!

Ur flaskor ska grönskan skumma i vår!

Bild på Pär Strömberg
Pär Strömberg Chefredaktör & Vinskribent

Lästid: 5 minuter

Från vårbäck och ogräs till rödfruktig dans. Redan på fredag den 3e april släpps ytterligare en laddning spännande viner på bolaget. Pass på, Pär Strömberg listar sina bästa.

Det går fort i hockey, brukar man säga… men denna gång gick det kanske lite väl snabbt mellan TSE-lanseringarna och ishockey-VM är väl inställt pga pandemin? Redan 3 april släpps alltså ytterligare en laddning spännande viner och för oss som gillar utbudet på stålvagnarna kommer det bli ebb i kassan ett tag framöver. Nästa lansering är först om tre veckor igen och medan webb-lanseringarna har stoppats pga rådande situation, personalbrist på Bolis osv. så kanske är det ändå läge att bunkra upp med lite schysta viner.

Men det är inte bara på Systembolaget vi kan hitta spännande viner. Flertalet importörer jobbar också med en form av distanshandel och flera av dem levererar vinerna direkt till din dörr. Jag listade några av de vi rekommenderar i min förra artikel om lanseringarna för mars. Ett bra sätt att stötta de mindre importörer av goda viner som annars försörjer sig på leveranser till restaurangbranschen. Läs gärna Emelie Svenssons texter, som under veckan presenterar ett gäng branschvänner som levererar några av landets godaste viner. Läs här!

Med det sagt önskar jag er alla en coronafri påsk med några väl valda rader ur Thomas Tranströmers Vinterns Formler från Klanger och spår, 1966.

Tre svarta ekar ur snön.

Så grova, men fingerfärdiga.

Ur deras väldiga flaskor

ska grönskan skumma i vår.

MOUSSERANDE VIN


Joseph Perrier Blanc de Noirs Brut Nature 2010, Frankrike, Champagne, nr 93040, 659 kr

Brioche och rostat bröd direkt på nosen avslöjar en utveckling och ett vin med viss ålder. Men knivskarp syra, massor av citrus, äpple, en frisk fin mousse, ger det hela ett mycket vitalt intryck och visst skummar grönskan! (150 fl. Jakobsson och Söderström)

VITT VIN

Manni Nössing Kerner 2018, Italien, Alto Adige, nr 95939, 199 kr

Druvan kerner är en korsning mellan trollinger och riesling och just denna är uppväxt i vingårdar som ligger cirka 800 meter över havet. Här uppe sker allt arbete i vingården för hand. Vinet doftar aromatiskt och det är mycket av svartvinbärsblad, krusbär, gröna äpplen, stenfrukt och gröna örter. Som en vårbäck ur glaset, frisk syra, viss restsötma anas i frukten och med fin balans. Riktigt gott och kul om du vill blindprova expertpolaren på druvan? (1200 fl. Brix Wine)

Domaine de la Bergerie Les Pierres Girard 2017, Frankrike, Anjou, nr 92930, 179 kr

Ekologisk Chenin blanc från systrarna Anne och Marie Guégniard i Loire där de förfogar över 36 hektar vingårdar och skördar allt för hand. Gul stenfrukt, aprikos, ylle, bivax, honung, mandel är smak- och doftbilden till hög syra med en frisk och fartfylld energi som efterlämnar en liten spännande angenäm beska i slutet. (1998 fl. Vintedge)

K Vintners Sb Substance Vineyard Collection Sunset Vineyard 2017, USA, Ancient Lakes, nr 93037, 219 kr

Vinmakaren Brennon Leighton jobbar hand i hand med ägaren och visionären Charles Smith för att göra viner med substans. Här i form av en frisk sauvignon blanc från Ancient Lakes i närheten av floden Columbia i Washington State. Initialt reduktion i nosen, men det snurrar man lätt ur, sen sköljs man av gula krusbär, nyslaget hö, vanilj, fat och mandelmassa, äpple och citrus. Det är ett komplext och gott vin med hög syra och balanserade fattoner mot slutet. (1200 fl. Handpicked Wines Sweden)

Arbe Garbe White 2017, USA, Sonoma County, nr 92799, 399 kr

Spännande vin med friuliska influenser. Druvorna malvasia bianca 55%, ribolla gialla 30%, tocai friulano 15% vinifieras separat för ett komplext och aromatisk uttryck vid blendingen. Sur mjölk, söt gul fruktyoghurt, pencillin, örtkryddor, ogräs, mandel, nötter, thaibasillika och grön curry, ja, intrycken är många och samlingen referenser låter kanske värre än vad det är, för det här är riktigt nice. Arbe Garbe betyder just ogräs på friulansk slang. (672 fl. Divine)

Domaine Gilles Morat Pouilly Fuissé Climat Sur la Roche 2018, Frankrike, Pouilly-Fuissé, nr 95251, 315 kr

Mâconnais chard med pigg doft av grönt gräs, fylligt med härlig munkänsla, vass syra, en känsla av att både vara varmt och svalt på samma gång. Läskande men med tydlig komplexitet, integrerade fat och ett torrt avslut med stilren gul frukt. (480 fl. Jakobsson och Söderström)

Sybille Kuntz Orange 2018, Tyskland, Mosel, nr 92786, 289 kr

Ekologiskt skalmacererad riesling, aprikospuré, torrt och läskande, bra syra och med smak av torkad frukt, tallkåda och aprikos. Fin längd och god eftersmak. Vingårdarna är mellan 45 och 85 år gamla, ekologiskt odlade sedan 1990 och biodynamisk sedan 2016. (600 fl. Divine)

Peter Lauer Fass 4 Ayler Riesling 2018, Tyskland, Mosel, nr 99023, 198 kr

Familjen Lauer har producerat vin i Mosel sedan 1830. Spännande rieslingmarkörer, rökig petroleum, en nästan bränd doft, men med söt frukt, hög syra, saliverande mineraler, syrliga gröna äpplen och mogen lime. Prova även Fass 7 som är en Spätlese som också släpps samtidigt. (1500 fl. Bevalta)

Weingut JoisephFogosch 2018, Österrike, nr 96110, 249 kr 

Solgul till färgen efter skalmeceration i ett dygn, ofiltrerat. Lustfylld doft av gul stenfrukt med florala inslag. Spännande smakbild av lite oxiderade gula äpplen, rivet äppelmos, apelsinskal och inlagda mandariner. Friskt och spänstigt, örtkryddigt, vitpepprigt och gulfruktigt med lång eftersmak. Servera svalt och du har årets sommarpang! (600 fl. Wine Waves)

RÖTT VIN


Christophe Pacalet Beaujolais-Villages 2018, Frankrike, Beaujolais-Villages, nr 92288, 178 kr

1999 grundade Christophe Pacalet ‘Domaine les Marcellins’ tillsammans med sin farbror Marcel Lapierre. Med gedigen passion och kunskap gör han idag fantastiska viner. Inledningsvis lite dov doft av mörka körsbär och körsbärskärnor sen kommer hallon och blåbär. Det är mörkröda toner men samtidigt grönstjälkigt. Torrt, ungt med bra syra, gott! (1200 fl. TM Kvalitetsviner)

Domaine Faiveley Gevrey-Chambertin Vieilles Vignes 2016, Frankrike, Gevrey-Chambertin, nr 93088, 399 kr

Ett av Bourgognes största familjeägda domäner. Parfymerad med rustikt inslag och ingen tvekan om att det är pinot noir från sin hemvist. Kryddigt, fräscht och fyllt med jordgubbar. Torrt med bra syra och fina tanniner. Redan välbalanserat med tål lång lagring. (450 fl. Vinunic)

Arianna Occhipinti SP68 Rosso 2018, Italien, Sicilien, nr 95559, 208 kr

Torr doft, med lite tomat- och skaldjursfond, rosmarin, timjan innan uppvisning av röd frukt och viol. Hög maxad syra, kraftigare och större axelbredd än tidigare årgångar. Frisk och fräsh, fyllig med bra tanninstruktur och tjusig frappato-elegans. 70% frappato och 30% nero d’avola dansar tillsammans och de dansar så vackert. Mineralitet med frisk frukt och ett örtig avslut. (2600 fl. Wine Trade)

Arianna Occhipinti Il Frappato 2017, Italien, Sicilien, nr 95655, 308 kr

Karaktärsriktig frappatodoft med sin originella och förföriska blommiga parfym, viss fatkaraktär, mörka körsbär, mogna bigarråer, anis och fänkål. Ligger 14 månader på stora ekfat. 2017 är dock lite mer varmfruktig, har mer fatkaraktär och är lite dovare i doften är tidigare provade årgångar. Torr, sträv med viss grönbeska i avslutet. Är kanske inte riktigt i sin bästa drickfas just nu, så köp och lägg undan för det kommer utvecklas till ett storartat vin. (900 fl. Wine Trade)

Gut Oggau Atanasius 2018, Österrike, Weinland Österreich, nr 92945, 289 kr

Ung läckert fruktig och bärig doft med florala inslag. Härligt josigt och klunkigt med spritsig kolsyra, viss tanninstruktur och läskande syra. Ekologisk zweigelt och blaufränkisch från vingårdar som odlas enligt biodynamiska principer. Certifierade av Demeter. (600 fl. Veritabel Vin/Vinstereo)

Domaine Montirius Vacqueyras Garrigues 2018, Frankrike, Vacqueyras, nr 91332, 198 kr

Ekologiskt biodynamiskt som osar smörkola och cigg, syrliga röda bär och massa kryddor/örter. Undervegetationen har vuxit ikapp med 70% grenache och 30% syrah för att ge en torr karaktär med smak av chark, blod, järn, körsbär, örter och kryddburk. Bra syra med tannin i balans. Montirius har släppt många olika viner på SB under de senaste åren och de får gärna komma med mer till våra breddgrader.(4800 fl. TM Kvalitetsviner)

K Vintners Casasmith Cervo Barbera Northridge Vineyard 2017, USA, Wahluke Slope, nr 95561, 219 kr

Mer från Charles Smith och vineriet i Seattle. Ren och klar, blåfruktig med smörkolatoner i nosen. Det formligen osar Barbera. Ren fin struktur, hög syra, saliverande läskande blåbär och tranbärsjuice. Druvorna jäste som hela klasar. Jäsning och skalmaceration pågick under 29 dagar. Ingen tillsatt jäst användes och det blev så gott! (1200 fl. Handpicked Wines Sweden)

Menegola Walter Sforzato Pergiulio 2012, Italien, Sforzato di Valtellina, nr 91702, 449 kr

Det här hade inte varit lätt att sätta blint. Mogen torkad frukt, sherry, fat, blod och rosor. Smakar ännu mer rosor och viol, det är eldigt och strävt och ett kraftigt vin med lång eftersmak. Ett kontemplationsvin för långa samtal under utvecklingens alla faser i glaset. (480 fl. Panache)

EJ PROVAT men väcker ändå intresse…

RÖTT VIN
Fontanafredda Barolo Riserva 2000, Italien, Barolo, Nr 93115, 995 kr (360 fl.Enjoy Wine & Spirits)

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.