Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Vinpolisen, kreddpajasen, årgångsnörden – känner du igen vintyperna?

Vinpolisen, kreddpajasen, årgångsnörden – känner du igen vintyperna?

Bild på Andreas Grube
Andreas Grube Redaktör & Skribent Vin och Sprit

Lästid: 2 minuter

Har du också en Vinpolis i ditt instagramflöde? Eller har du stött på en Årgångsnörd på en provning? Här bjuder Andreas Grube på en ”fågelskådarguide” till några vanliga vinpersonligheter. Känner du igen dig själv – eller någon annan?

Vin har ju verkligen blivit något av en folksport i Sverige, vilket är underbart att se. Det är sjukt kul att följa alla dessa konton, se roliga vingrupper poppa upp på olika forum och allt det. Det är också kul att se de olika kluster och grupperingar av olika vinpersonlighetstyper som rör sig i den svenska vinfaunan. För även om mångfalden är stor i Vinsverige går det absolut att identifiera och känna igen några vanliga vintyper där ute.

Skriv ut den här lilla listan och ta med nästa gång du går på vinbar – eller när du scrollar i instagramflödet. Lite som en fågelskådarguide, men till vingalningar.

årgångsnörden

1. Årgångsnörden.
Här har vi ett riktigt praktexemplar till kalenderbitare. Den här arten sover med årgångstabeller under huvudkudden och ägnar dagarna till att nöta regnmängder, temperaturer och betyg från internationella vinmagasin. Föga klädsamt är Årgångsnörden heller inte särskilt blygsam med sin kunskap.
Typiska läten: ”Men det vet ju alla att 1983 är ett bättre år för just Margaux än 1982, som ju var bäst längre norrut på vänstra stranden”.
Häckar vanligen på branschmässor, sortimentsprovningar och i Munskänkskällare.

Köp din vintyp här.

på näsan skrivaren

2. På-näsan-skrivaren.
Kan också kallas för ”nytänkaren”, där citattecknen signalerar att det är gammal skåpmat i ny förpackning vi vanligen har att göra med här – men det är givetvis inget På-näsan-skrivaren tar någon hänsyn till. Här yttras självklarheter som vore de revolutionerande, och vanliga läten kan till exempel vara ”det trodde du kanske inte, men det går faktiskt jättebra att dricka rött vin till fisk” eller ”vin ska vara kul och demokratiskt, vin är för alla”, som om det vore en nyhet.
Vanligt förekommande på tidningsredaktioner, Zoom och blöta företagsvinprovningar.

Köp din vintyp här.

kreddpajasen

3. Kreddpajasen.
En ytterst skör och känslig figur som byter längd på jeansen och knäppning på kavajen lika ofta som Anna Wintour skäller ut en medarbetare. För Kreddpajasen gäller det att vara inne till varje pris – trend är viktigare än smak. Hen har också en tendens att, likt en musikskribent på ett 90-talsfanzine, stoltsera med kunskap om sådant som är smått, och ju mindre desto bättre. Den övergripande och grundläggande kunskapen kan däremot halta, men det viftar Kreddpajasen ändå bort med ett ”Vem fan bryr sig om Bordeaux ändå?”. Tills dess att Bordeaux blir kreddigt, såklart.
Kan höras yttra saker som ”Va, har du inte koll på Côte Roannaise!?”
Häckar oftast: I ditt instagramflöde.

Köp din vintyp här.

vinpolisen

4. Vinpolisen.
Väldigt snarlik Kreddpajasen vid en första anblick, men Vinpolisen är alls inte ängslig och bräcklig utan istället fullt övertygad om att det hen dricker är det enda rätta. Vinpolisen vill också gärna berätta att hen har rätt och alla andra fel. De senaste åren har Vinpolisen oftast rört sig i så kallade ”naturvinskretsar” och gärna låtit alla drickare av konventionella viner få smaka på den verbala batongen, men numera kan du ha en Vinpolis varhelst i din omgivning.
Vanligast förekommande på diverse privata bloggar och vinforum med klar manlig dominans.

Köp din vintyp här.

ÖVERENTUSIASTEN

5. Överentusiasten.
Inget fel med att vara överentusiastisk, men ett annat namn för den här arten är Nyfrälst, och då förstår du kanske bättre. Överentusiasten pluggar Diploma och har öppnat pandoras vinbox på vid gavel. Hen sitter med flashcards på kompisminglet och kan liksom inte bara njuta av ett gott glas utan måste prata syranivåer, pyrasiner, svavelmängder och annat tekniskt – även med sin gamla boxdrickande mamma.

Köp din vintyp här.

Vem jag är? En gnutta av alla skulle jag nog säga, kanske med en extra dragning åt 1, 2 och 5.

Vilken vintyp är du?

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.