Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på VINSTUDION

VINSTUDION

Lästid: 3 minuter

En gång i månaden träffas WineaccordingtoMaria Brander Sporre och Dan VinLepp för att blindtesta, fota och prata om fyra viner under 200 kronor, ur Systembolagets sortiment. Maria från Vasastan gillar tanken på hållbarhet men sätter smaken framför filosofin medan söderkisen Dan tjatar om svavelhalt, biodynamik och orangevinets storhet. Här får ni ta del av ett härligt vinsurr!

MARIAS VINER

Domaine de Verquiére Rasteau 2016, Frankrike, Rhônedalen, nr 2179, 147 kr.

Tre anledningar till varför jag valde vinet: 1. Gamla meriter, från tiden innan sommelierutbildning och vinskriverier. 2. En ung vinmakare, Thibaut Chamfort, som satsar på att göra kvalitetsviner med låga skördeuttag från 50-80 år gamla stockar 3. Certifierat ekologisk med 70% Grenache och 30 % Syrah.

Maria tycker: Ett bra vin men lever inte helt upp till sina gamla meriter. Första intrycket är solvarma plommon, hallon och ett fång torkad oregano. Pepparn gör ett ordentligt avtryck innan muskot, nejlika och vanilj tar över smakbilden. Där har vi tyvärr problemet, fatkaraktären tar över och frukten är som en svag förnimmelse av en varm sommar. Men som grillvin under den där varma sommaren? Javisst!

Dan tycker: Nä det här går Vinlepp inte igång på trots att den fatrunda, kryddiga och mörkfruktiga doften lovar gott. Smaken avslöjar dock genast vinets rätta jag. Den höga alkoholhalten på 14,5% ger en spritig munkänsla. Fruktsmaken (körsbär, plommon å lite varma hallon) är inte tillräckligt intensiv och den lakritskryddiga eftersmaken är kort, stum och varm. Jag saknar liv, drickglädje och fräschör.

 

A Christmann Riesling 2017, Tyskland, Pfalz, nr 5882, 139 kr.

Det här vinet köptes blint utan att ha druckits tidigare. 3 anledningar till varför jag valde vinet: 1. En producent känd för att göra viner med kvalité. 2. Biodynamisk odlingsfilosofi. 3. Har varit med som tips på vinpratarna (2014). Om nu Bea och Grube hissar, så kan det väl inte vara helt tokigt?

Maria tycker: Det här är vad jag kallar en matvänlig Riesling. Den tropiska frukten funkar riktigt bra med lite starkare mat. Kan tänka mig att en skaldjurspizza med röd chili, persiljagremolata och vitlöksolja blir en klockren matchning. Vinet bjuder även på en hel del fräschör och det runda avslutet av svensk honung ger merbegär.

Dan tycker: Vad är detta? Det doftar ungt och sött som päronsoda eller Sprite. Jag blir genast skeptisk. Jag smakar. Frukten är solmogen med gula äpplen, godispersika och riktigt mogen ananas. Syran är skyhög och smakar lime. Jag skriver pigg, frisk, enkel i mitt papper. Kan det vara tysk Riesling eller en Alvarinho från norra Portugal? Aha, oj, Riesling från sydtyska Pfalz! Jag skulle hellre köpt en Riesling från Mosel eller Rheingau som i regel är renare och stramare. Leitz Magic Mountain (nr 70626, 155 kr.) är ett bra exempel i FS.

 

DANS VINER

Cotes du Jura Chardonnay 2017, Frankrike, Jura, nr 2327, 159 kr.

3 anledningar varför jag valt vinet: 1. Provat förut och gillat. 2. Frankrikes minsta vinregion Jura är en favorit! 3. Vinmakaren Florent Rouve använder inga kemiska bekämpningsmedel i sina vingårdar. Spontanjäst och lagrat i små använda ekfat i 18 mån.

Maria tycker: Dyraste vinet idag och kvalitetsmässigt hänger det med. I glaset en välbekant doft av gula äpplen, jasminblommor och smörpopcorn. Chardonnay? Jag smakar och äpplena får sällskap av gula päron och grillad citron. Den friska syran bidrar med fräschör. Absolut ett vin jag kan tänka mig att köpa igen om jag botaniserar i det fasta sortimentet.

Dan tycker: Vilken färg! Tät och gyllengul. Doften intensiv. Rund och dovt syrlig. Jag tänker på skalet av en grillad citron men även på äpplen och något fluffigt åt brynt smör eller gräddkola. Munkänslan är torr men rund och tät, smaken är bjussig och stor med smörig citrus, äpplen och gula päron. Eftersmaken är ganska lång. Ett enkelt men gott vin att återvända till med en smör- och salviapasta.

 

7 Fuentes 2017, Spanien, Valle de la Orotava, nr 2763, 149 kr.

3 anledningar varför jag valt vinet: 1. Träffat vinmakaren Jonatan Garcia Lima och imponerats av hans arbete. 2. Ett av få “äkta” naturliga viner i FS. 3. Spännande ursprung!

Dan tycker: Jag vill så gärna gilla det här för alla förutsättningar finns där. Denna gång går jag dock inte riktigt igång. Doften är oren och rejält kryddig. Jag tänker på fettavskiljare. Vinet hade behövt några timmar i karaff. Smaken är trevligare. Pepparkryddig med rökta inslag men frisk med hög syra, slank röd frukt (jordgubb/hallon/körsbär), relativt mild strävhet och ett rent långt avslut som viskar om vinets potential. Bevisligen ett levande vin som presterar olika från flaska till flaska.

Maria tycker: Jag vet att den där härliga frukten finns därunder, men täcket av grönmögelost vägrar släppa taget. Jag känner direkt igen doften som, ja, vulkan…Men här är den rökiga mineraliteten lite väl maxad och vinet behöver antagligen ett antal timmar på sig att släppa loss och helt visa sin saftiga, röda frukt. -16 var helt klart en bättre årgång. Osäker på om detta var flaskvariation eller om jag helt enkelt får vänta till nästa årgång innan jag köper det igen.

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.