Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Cia signor Rovelotti

Cia signor Rovelotti

Lästid: 2 minuter

”The Rovellotti name is truly Ghemmese!” Jag läste att av de två hundra av världens människor som heter Rovellotti så lever 66 i och omkring Ghemme och resterande i andra delar av Italien, i Frankrike och Argentina. Bara en sån sak!

Vinbröderna Paolo och Antonello Rovellotti har hand om en liten anrik vingård om femton hektar i Alto Piemonte, i den sydligaste delen av Ghemme. Här har familjen Rovellotti bott ända sedan 1500-talet. Röda viner som är trogna sin natur och tradition är vinhusets goda melodi och lägg därtill en stor dos passion. Antonello är en erfaren vinmakare och hans vinstockar är bland byns äldsta och mest kända. Här finns inga ursäkter för att inte ta den svåra, långsamma vägen gällande lång macerering och lagring – välkommen tålamod, omtanke och tradition.

Den 26 april vrider KRAN igång sin åttonde vinkorg. Denna gång är det vinbröderna Rovellotti som håller låda genom en trio tappad med personlighet och charm. Jag ger er min vinkänsla, jag ger er min dag.

Rovellotti Nebbiollo Colline Novaresi* Val Plazza 2016

Det är en solig fredagkväll, undertecknad är sen hem från jobbet, men husets man har styrt upp och spontant bjudit in nästan hela vår släkt: syskon, syskonbarn, våra barn, pappor, mammor och två glada Golden Retrievers. Som vanligt sitter alla och skrikpratar med varandra. Matbordet badar i kvällsol och från köket slungas det ut Bolognese, stora bröd, krispig vårgrön sallad, gräsig olivolja och generös mängd parmesan. Alla har otroligt många åsikter och är så otroligt sugna på mat och gott vin. Riktig nebbiolostämning, med andra ord. Och ett fint tillfälle att prova ett vin som inte förtjänar annat än att drickas upp.

Val Plazza, denna  hundraprocentiga Nebbiolo som formats på ståltank och vilar sex månader på flaska innan den ser dagens ljus, tar plats på middagsbordet och hittar snabbt sin roll bland gaphalsarna. Jag får känslan av att plocka solvarma körsbär och smaka lite extra på kärnorna innan de flyger tillbaka till jorden. Vinet vi dricker är  rosenvilt och violflirtigt, fruktigt och friskt. Det här är familjemiddagarnas, pastans, grillens och charkuteriernas vin. Det är ett vin att dricka nu eller att spara några år. Men lufta/sväng gärna runt kupan en stund.

*1994 skapades ursprungsbeteckningen Colline Novaresi DOC. Nebbiolo, som lokalt kallas för Spanna, är den främsta druvan men här gror också Barbera, Vespolina och Bonarda.

Rovellotti Rosso Colline Novaresi Morenico 2017

Det är en sådan där dag då man velar om vinet. Ska vi öppna en flaska? Aha är du inte vinsugen. Inte ens lite? Ok för trött. Eller vadå ett pyttelitet soffglas bara? Vi har ju goda charkuterier kvar…
Och efter ungefär sex olika tonlägen av “bestäm du” säger någon äh! och korkar upp. Vad glad man blir då när det uppkorkade är ett vin som bara snurrar upp och ur glaset och säger: drick mig.

Morenico görs på 60 Nebbiolo, 20 Vespolino och 20 Bonarda. Inga fat.
Det här är tjusigt och rödbärigt med mjukt kryddig ton. Finstämt. Perfekt för veliga dagar som behöver ryggrad + rödvin och du vill äta typ charkuterier, oliver, inlagda kronärtskockor i soffan och smutta på ett glas eller två. Även perfekt för oveliga dagar, kanske till ett gäng vänner och vårlamm med primörer/en god pizza.

Rovellotti Ghemme Chioso dei Pomi 2013

Värmlandstugan. Tjugo grader ute. Väcker hungern med syrlig öl i hammocken. En enkel middag väntar, vi grillar lammkorvar och grönsaker medan Chioso dei Pomi får en nypa frisk luft. 85 Nebbiolo och 15 Vespolina. 36 månader på schweiziska fat och därefter 9 månader på flaska. Hade ställt in mig på en tjurig start men vinet blommar nästan genast. Rosor och viol, kryddig ton och sötsyrlig körsbärsfrukt. Dagen efter är det ännu yppigare och bjuder en elegant känsla av mogna jordgubbar och balsamico (i direkt positiv bemärkelse). Det här är lagringsvänligt men med luft dricks det underbart idag.

Kran#8 ett sexpack som packas med två buteljer av var vin, går loss på 1350 kr och släpps fredag den 26 april. Läs mer på kran.vin

Skål!

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.