Vollmers i Skåne startar vingård
Lästid: 4 minuter
De träffades på den tvåstjärniga krogen Vollmers i Malmö. Nu har Karin och Mats Vollmer flyttat ut på landet, startat hemma-hos-restaurang och anlagt vingård. År 2022 väntas den första skörden och snart kanske vi kan njuta ett glas från Bjeret. Ett stycke skånsk terroir. Skapad av två tongivande krögare.
Utanför Svedala i den lilla byn Bjeret ligger Vollmerska gården i ett vitkalkat hus med röda knutar, omgivet av hästhagar och gräsklädda kullar. Ett gäng hönor möter upp liksom de två gigantiska Lejonbergerhundarna Jacksson och Churchill. Karin Vollmer, tidigare restaurangchef på Vollmers och utsedd till årets upcoming sommelier 2016, är i färd med att förbereda uthuset för kvällens gäster och Mats står i köket och sätter sista touchen på kvällens förrätt.
Paret hade drömt om ett hus på landet i flera år innan de slog till. När de flyttade in undrade vänner vad de skulle med 8500 kvadrat tomt till. Ett år senare hade de köpt 12 000 kvm till. Samtidigt som de driver hemma-hos-restaurangen och Karin läser diploma har de anlagt en vingård.
– Vi letade efter en gård i fyra år. Vi har haft alla idéer. Bed and breakfast, att flytta hela Vollmers ut på landet, starta café… Så 2018, dagen innan nyårsafton, satte vi målet att vi skulle ut på landet samma år, berättar Karin Vollmer.
På 500 kvm i en sluttning med norr- till söderläge står 264 nya vinrankor med ljust gröna bladverk och jobbar på att bli starkare. När de är redo ska de bindas upp i enkel cordon på stålvajrarna som de själva satt upp för hand.
– Vi har tänkt på en vingård ända sedan vi flyttade in. När John Taylor från programmet Trädgårdstider var här för att hjälpa oss att planera vår trädgård sa han; ”bara gör det annars kommer ni ångra er för varje år ni inte har gjort det”. Samma vecka beställde vi vinrankorna.
Valet föll på den tåliga Solaris som trivs i vårt skandinaviska klimat. En sort som klarar frost, svampangrepp och ger stor skörd. Dessutom är det en druva som du såväl kan göra vitt vin av som orange, mousserande och sött. Rankorna och all utrustning har Klagshamns vingårds grundare Lena Jörgensen och Murat “Murre” Sofrakis bistått med samt mentorskap.
– Vi har hoppat på något som vi inte kunde. Det har varit många frågetecken men det är okej. Vi tänker att vi löser det på vägen. Det har varit en rolig resa och nu vet jag vad jag ska göra annorlunda nästa gång. Jag önskar exempelvis att det fanns mer information hur man sätter just dessa vinrankor i svenskt klimat. För man vill inte härma Frankrike utan göra det som fungerar just här.
Vinrankor är inte det enda paret Vollmer hoppat på utan tidigare erfarenhet. I stallet stod tomma boxar som nu är fulla av inackorderade hästar. I gengäld har de kunnat dra ta nytta av dem till vingården.
– Först lät vi hästarna beta och gå upp marken, sedan körde upp jorden med en traktor och Mats bankade därefter ner 70 cm långa stolpar för hand för att förbereda för plantorna. Det var mycket jobbigare än vi trodde. Och så använder vi förra årets bajs från hästarna som gödsel åt druvorna.
När rankorna skulle sättas bjöd paret in vänner och bekanta till trädgårdsfest. Alla hjälpte till, barn som vuxna, och i utbyte grillades det hamburgare och bjöds på svenskt vin från Hällåkra vingård. En trädgårdsfest som Karin Vollmer hoppas kunna återskapa vid första skörden till hösten. Vad det ska stå på etiketten är redan bestämt.
– På flaskan ska det stå Vinet från Bjeret. Vi vill gynna området här och köra på terrorir. Jag kommer inte fatta det förrän vi har flaskan i handen. Nu handlar allt om ogräs och att få rankorna att växa men shit vad ball när vi håller i vår första flaska. Då har allt fallit på plats.
Något vineri har Karin inte planterat för gården eftersom det kräver en stor yta som inte används stora delar av året. I stället använder man sig av Skepparps på Österlen. Och redan nu planerar paret att anlägga ytterligare en vingård på tomtens mer flacka del där det är kallare och vinden drar igenom och målet är 500 vinrankor totalt.
– Bara på den här lilla ytan har vi flera mikroklimat. Det är skithäftigt. Skillnaden mellan höjden och nedre delen av gården är tre grader vissa dagar och det kan bli riktigt varmt högst upp. Det är väldigt spännande hur det kommer påverka skörden. Visionen för vinet från Bjeret är ett vitt vin med koncentrerad frukt, mycket krusbär, fläder och godispersika, säger Karin.
– Får man Solaris blint som har den karaktären kan man tro att det är en Sauvignon Blanc från Sydafrika. Det är jättekul. Det är också smaker som passar med svensk mat som nässelsoppa, Västerbottenpaj, och det kan även bara vara ett vin för att umgås.
I programmet ”Vår lilla gård” på STV hörde Karin och Mats att det tar sju år att bo in sig på en gård och förstå vad man ska göra. Då kände paret att de kunde lugna ner sig lite. Ändå har dessa två åstadkommit mer på två år än många skulle hinna på tio.
– Vollmerska gården har blivit en kontrast mot den tvåstjärniga krogen i stan där allt är planerat i minsta detalj och målbilden sätts var tredje månad. När vi öppnade hade vi inget mål om stjärnor, för det fanns ju inte då. Men vi har lärt oss att vi sätter mål om vad vi ska göra. Sen får det ta den tid det tar här ute.
Gården är en långsiktig investering som ska få ta tid. Varannan helg driver de restaurangen på Vollmerska gården och de tänker hela tiden framåt och på hur livet ska se ut när de är gamla.
– Det roligaste är att jobba ihop igen, säger Karin. Vi kan varandra så bra och har vårt eget språk.
Mats flikar skrattande in från soffan i TV-rummet: Så att vi kan älska varandra igen!
Fakta om Karin Vollmer
37 år gammal
Utbildad Sommelier WSET vid Restaurangakademien 2011
Årets upcomming sommelier 2016
Nominerad Årets vinupplevelse Vollmers 2015
Läser WSET Diploma
Familj: Mats, hundarna Churchill och Jacksson, 7 hönor, 1 tupp och 4 katter.
Från Vollmerska Gården på webben
Drömmen om ett liv på landet har funnits i fyra år och efter ett oändligt letande i Skåne fann vi till sist denna gård i Bjeret. Gården har sina anor från 1890 och införskaffades av oss våren 2019.
Endast 20 minuter utanför Malmö men ändå ute på landet känsla. Våra hundar har en stor tomt att njuta av, vi har möjlighet att kunna plantera våra egna grönsaker, ett gäng höns på tomten, katterna får springa fritt och hästarna får beta på våra 2 hektar tomt.
Den perfekta gården för oss!
Efter månader av renovering har vi äntligen nått hit!
Varmt välkommen hem till oss / Mats och Karin