Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Nyprovat – "vinet den glade än gladare gör"

Nyprovat – "vinet den glade än gladare gör"

Bild på Pär Strömberg
Pär Strömberg Chefredaktör & Vinskribent

Lästid: 5 minuter

Oktobers sista suck rinner ut med en mindre samling nya släpp men med hög kvalitet och fokus. Pär Strömberg har nyprovat det mesta och valt ut det bästa bara för er – Italien och Sydafrika är det som gäller i denna lansering!

Allting i världen ger orsak att dricka,
när som man saken vill utgrunda rätt.
Ödet må fröjd eller vidrighet skicka,
allt till att möta finns endast ett sätt:
Vinet den glade än gladare gör,
jagar bekymret och sorgen förstör.
Tiderna äro just så som man tar dem,
griller ej fräta den rusiges själ.
Fröjdoms med vänner, så länge man har dem –
falla de undan, så sjungom: ”Farväl!”
Ödet till hugnad åt människor gav vin båd’ vid barnsöl och bröllop och grav.
– Anna Maria Lenngren, 1793

MOUSSERANDE VIN

winetable_nyprovat_gramona_IIILustros

Gramona Ill Lustros 2013, Spanien, TSE 93137, 349 kr

En av de mest klassiska “Cava-producenterna” som nu ingår i det steniga hjärtat av Corpinnat. Med en bra bit över 130 år av vinmakning och med femte generationen vid rodret ger de begreppet Cava en helt ny innebörd! Ill Lustros ger en syrlig och stram kick med persikofrukt, krusbär och vita vinbär. Så där friskt och sommarfräscht det bara kan bli på en blend av lokala godingarna xarel-lo och macabeu från rätt terroir, klimat och hantverk. (Terrific Wines, 1200 fl.)

Blanc de Noirs Serge Horiot_

Serge Horiot Blanc de Noirs Extra Brut, Frankrike, Champagne, TSE 94085, 369 kr

Naturligt och ekologiskt i Olivier Horiots pappas namn. Frisk och fruktig äpple-, bär- och citrusnos med fyllig mousse och smak av vinteräpplen där viss beska smiter fram i avslutet. Det här är en specialare från ett av kooperativen i Les Riceys, med frukt från Olivier och en av hans vänner, därefter buteljerat för att slutligen degorgeras och nå marknaden genom familjens företag. I Champagne kallas den här typen av etikett ”Récoltant-Cooperateur”. (Vin & Natur, 600 fl.)

VITT VIN

winetable_nyprovat_arintodosacoressurlies

Arinto dos Açores Sur Lies 2019, Portugal, Pico, TSE 92351, 269 kr

Druvan arinto dos açores odlas endast på ögruppen Azorerna och dessa druvor kommer från ön Pico där vinodlingarna är belägna mellan 50 och 300 meter från havet. Man kan knappt få det mer nischat och bara det i sig är värt mycket. Men vinet har även andra kvalitéer. Doftrik av gröna äpplen och ärter i en stramt syrlig men fyllig textur. Avslutet bjuder perfekt mogna äppeltoner i frisk syra med havssalta stänk. (Handpicked Wines, 600 fl.)

winetable_nyprovat_crystallum_theagnes

Crystallum The Agnes Chardonnay 2020, Sydafrika, Western Cape, TSE 93145, 249 kr

Crystallum bjuder hela sju viner i detta släpp och jag har listat dem alla. Detta, helt och hållet, på grund av den höga kvalitet vinerna håller. The Agnes har en inbjudande doft av mjuk solvarm citrusfrukt och fat. Gudfruktig med exotiska inslag som kokos och vanilj med mineral och sälta. Fin munkänsla, fyllig med friskt avslut av mogna äpplen och äppelskal. (Quaffable Wines, 540 fl.)

winetable_nyprovat_crystallum_clay_shales

Crystallum Clay Shales Chardonnay 2020, Sydafrika, Hemel-en-Aarde Ridge, TSE 95148, 349 kr

Aromatisk med gul stenfrukt, kokos och vanilj i nosen, men här finns också en helt annan mineralitet, djuphavskall mineralitet. I övrigt välbalanserad frukt med fat, syra och fyllighet. Fräsch och frisk med koncentrerad skalbeska i avslutet. (Quaffable Wines, 96 fl.)

winetable_nyprovat_crystallum_ferrum

Crystallum Ferrum Chardonnay 2020, Sydafrika, Overberg, TSE 92659, 349 kr

Min favorit av de tre vita och en av de senaste cuvéerna från gården. Druvrent med vagt örtigt fatinslag i nosen. Desto mer i smaken med lätt jästiga toner, fylligt av kokos, smöriga fat, vanilj och exotiskt guldfärgad frukt. Salt- och umami-stinn finish med härligt järnig mineral och en moget, fyllig och rikt fet avslutning. Vinet som den glade än gladare gör. (Quaffable Wines, 180 fl.)

RÖTT VIN

winetable_nyprovat_chinon_charles_joguet

Charles Joguet Chinon Les Varennes du Grand Clos 2018, Frankrike, Loire, TSE 92532, 729 kr

Ekologisk magnum från en favoritproducent och for the love of Chinon. Jo, jag tackar jag. Kommer nog hem ett par av dessa till min källare. Stil- och terroirtypisk med örtigt mörkbärig nos i fatkaraktär. Struktur och textur i stram, torr och välbyggd anda som i munnen landar en flirtigt josig stil med blåbär, svartvinbär, örter, gröna stjälkar i utsökt avslutande mineralitet. (Tryffelsvinet, 84 fl.)

winetable_nyprovat_elio_sandri_barolo_perno_riserva

Elio Sandri Barolo Perno Riserva 2015, Italien, Piemonte, TSE 94180, 629 kr

Klassiker och omåttligt populär etikett med risk för snabbt tömda hyllor. Sandris stil är på flera sätt både klassisk, modern och rent av tillgänglig men samtidigt fullkomligt förbryllande. Kryddig örtig doft med fatkaraktär över mörkt röda bär, körsbär och vilda rosor. Mogna höstliga toner, undervegetation, svamp och vilda skogsblommor i florala inslag. Körsbärsfruktig med läskande syra och mjukt strama tanniner. Avslutet har en fin längd med en örtigt bärig ton.  (Budbreak, 600 fl.)

winetable_nyprovat_paoloscavino_baroloravera

Paolo Scavino Barolo Ravera 2017, Italien, Piemonte, TSE 95171, 699 kr

Från en relativt nyförskansad gård i Novello, ett klassiskt Scavino-dressat vin med supertorr, tät och ren frukt, snyggt paketerat där syran är knivskarp. Frukt av körsbär och blåbär med florala medicinalväxt-toner, gröna örter, mineraler, blommig viol och torkad nyponros. (Enjoy Wine & Spirits, 600 fl.)

winetable_nyprovat_Sanfereolo_austri

San Fereolo Austri 2012, Italien, Piemonte, TSE 93980, 229 kr

San Fereolo av Nico Bocca är mest känd för sin dolcetto från Dogliani. Men hennes  barbera (med touch av nebbiolo) ger en ny dimension till hennes biodynamiska tänk och tillämpningar. Mogen doft med ålder på pränt, torkade höstlöv, torkat välhängt kött, frukt, chark, rosor och svamp. Torr och välutvecklad med viss syra som hänger kvar även om det finns tendenser på att den är på väg utför. (Enjoy Wine & Spirits, 2400 fl.)

winetable_nyprovat_bonavita_faro

Bonavita Faro 2018, Italien, Sicilien, TSE 93896, 369 kr

Naturligt från Faro på Sicilien, som dessutom är Italiens äldsta DOC (från 1976), på klassiska lokala druvorna nerello mascalese, nerelle cappucio & nocera från 20-80 åriga stockar. Vinet jäser och macererar 20 dagar på ståltank följt av 24 månaders vila på gamla 2000-liters botti. Rökig mineralrik doft över mörkt röd mogen frukt. Frisk syra, stramt strukturerad med driv och fräschör i frukten. Kan behöva någon timma i karaff eller ett par år på lagringshyllan för full blomning. (Dryckesbutiken, 300 fl.)

winetable_nyprovat_david_nadia_pinotage

David & Nadia Pinotage 2020, Sydafrika, Swartland, TSV 90240, 169 kr

Under en längre period har det inte funnits något så o-hippt i sommeliersvängen som just denna druva och vinerna från densamma. Pinotage är namnet och druvan korsades fram på 20-talet i en akt mellan de franska druvsorterna pinot noir och cinsault. Namnet härstammar från det tidigare lokala namnet på druvan “cinsaut” (Afrikaans), som de då kallade hermitage. David & Nadias “take on this” är helt sjukt bra för prisbilden. Läskande rödbärig med stram och flirtig kostym. Seriöst men lättgillat och tämligen josigt. Ett måstevin att prova! (Quaffable Wines, 4800 fl.)

winetable_nyprovat_crystallum_peter_max

Crystallum Peter Max Pinot Noir, Sydafrika, Western Cape, TSE 90031, 269 kr

Jordgubbar och sandelträ, örtig och snyggt strukturerat. Ett vin från Crystallums serie som håller lite lägre pris men som inte tappar i kvalitet på grund av det. Mycket fräsch och frisk syra, ungdomlig frukt och väl tilltagen längd. Ett läskande örtigt avslut spetsas av spicy kryddor och mjuka tanniner i torr fin syra. (Quaffable Wines, 540 fl.)

winetable_nyprovat_crystallum_cuvée_cinéma

Crystallum Cuvée Cinéma Pinot Noir 2020, Sydafrika, Hemel-en-Aarde Ridge, TSE 94813, 359 kr

Bröderna Peter-Allan och Andrew är tredje generationens vinmakare inom familjen. Deras far Peter var en av de stora pionjärerna för odling av pinot noir när han jobbade i familjevineriet Bouchard Finlayson Winery. Idag driver de sina chardonnay- och pinot noir-viner i en mycket imponerade anda. Denna pinot noir är en örtig, mörkfrukig och bärig historia med sandelträ och sälta, fyllig umami och saltvatten. Fylligt örtig med koncentrerat grepp i tanninerna och en saliverande syra med ett grönstjälkigt avslut. (Quaffable Wines, 150 fl.)

winetable_nyprovat_crystallum_bona_fide

Crystallum Bona Fide Pinot Noir 2020, Sydafrika, Hemel-en-Aarde Ridge, TSE 92021, 359 kr

Mer från Crystallum; en till pinot med torr, grönkvistig örtighet vid första bekantskapen. Det visar sig dock snart att Bona Fide har mer party i sig än övriga viner. Festligt parfymerad av sandelträ och jordgubb, gröna örter och körsbär i en vibrerande och sprittande känsla av pressade hela klasar. Koncentration och tydligt grepp i tanninerna med saliverande syra, djup koncentration och torrt avslut fasthållet i ett mineraliskt grepp. (Quaffable Wines, 102 fl.)

winetable_nyprovat_crystallum_mabalel

Crystallum Mabalel Pinot Noir 2020, Sydafrika, Elandskloof, TSE 92514, 359 kr

Min favorit bland de röda Crystallum-släppen, ett mycket prudent vin utan pressning av hela klasar denna gången. Flirtig röd frukt med inbjudande saliverande syra, saftiga jordgubbar och svarta körsbär beklätt i stilren sandelträ. Inbjudande rent och snyggt med hallonlakrits och örter i avslutet, ett mycket tillgängligt vin som redan absolut vill drickas upp, bums! (Quaffable, 222 fl.)

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.