Bild på Cloudy Bay: Sauvignon blanc som satte Marlborough på världskartan

Cloudy Bay: Sauvignon blanc som satte Marlborough på världskartan

Bild på Maja Berthas
Maja Berthas Redaktör & Vinskribent

Lästid: 3 minuter

När avstånden på jorden blir som längst då får man ta till det digitala. Så blev också lösningen när jag via Zoom träffade vinmakaren på Cloudy Bay – Daniel Sorrell. Hos mig på kontoret var klockan 09:00 och Daniel själv befann sig i sin soffa med ett glas vin, tolv timmar tidigare på dygnet.

Historia

Wine Table möter – Cloudy Bay. Historien tar oss tillbaka till 1985 då David Hohen och Kevin Judd lanserade sin första sauvignon blanc. Det blev startskottet för det som på riktigt satte Nya Zeeland på den internationella vinkartan. Vinet hyllades av journalister världen över och blev omedelbart ett riktmärke för det som skulle komma att bli landets mest kända vinstil. Idag odlas vin på lite drygt 42 000 hektar, och just sauvignon blanc från Marlborough står för nästan 23 500 av dom. Cloudy Bay äger idag 163 olika växtlägen i området, vilka sträcker sig från inlandsområdena kring Wairau till de sydligare delarna av Southern Valley. Man har dessutom utökat sina domäner till Central Otago på sydön.

Daniel Sorrell kom till Cloudy Bay 2015. Innan det hade han skaffat sig erfarenhet från vingårdar i både Napa Valley, Australien och Frankrike.

– Det var självklart att söka jobbet på Cloudy Bay när det kom upp till diskussion, säger Daniel.

Wine Table möter Cloudy Bay
Daniel Sorrell är vinmakare på Cloudy Bay sedan 2015.

Vinmakning

Men vad är hemligheten bakom detta ikoniska vin? Jo, dels kommer druvorna från en stor mängd vingårdar runt om i Marlborough och det är just själva blandningen som är den viktigaste komponenten.

– Jag ser på vinmakningen lite som man gör i Champagne. Det gäller att prova sig fram bland den stora mängden viner vi har att laborera med för att sedan pricka precis rätt stilmässigt, säger Daniel. Det kan ta veckor innan alla viner är utvärderade och provade, fortsätter han.

Man vill dels producera ett vin som har en ”husstil” som folk känner igen, men det ska också finnas årgångsvariationer. Men det är som sagt inte alla viner som klarar sig förbi Daniel och teamets kritiska smaklökar. Bara de allra bästa vinerna hamnar i Cloudy Bay Sauvignon Blanc – resten säljs av som bulkvin.

Framtid

Hur ser framtiden ut då, för Marlborough Sauvignon Blanc?
Daniel tillbakavisar alla funderingar om att vinstilen skulle få bekymmer om konsumenterna plötsligt bestämde sig för att man inte längre ville ha just sauvignon blanc.

– Det är inget som jag ser kommer att hända, säger han. Vår nyzeeländska stil är här för att stanna!

Han berättar också att det pågår en del utvecklingsarbete med druvan och att man ser fler och fler viner som kommer från enskilda vingårdar.

– Det görs också en del experimentella viner som kanske känns mera utanför boxen, som till exempel fatlagrad sauvignon blanc, säger Daniel.

När det gäller just Cloudy Bay Sauvignon Blanc har man utökat tiden där vinet ligger på jästfällningen. Allt för att få ett vin som levererar ett större djup.

– Det folk kanske inte riktigt förstått än är att ett vin som detta tål att lagras i evigheter, långt längre än mycket av det bästa från Loire, avslutar han.

Wine Table möter Cloudy Bay
Sceniska landskap utgör Cloudy Bays vingårdar i Marlborough.

Wine Table möter Cloudy Bay – vintips:

En glasflaska med Cloudy Bay Sauvignon Blanc 2024, ett vitt vin från Marlborough i Nya Zeeland

Cloudy Bay Sauvignon Blanc 2024

Härlig och frisk sauvignon blanc med toner av äpplen, svartvinbärsblad, stenfrukter, citrus och en fin känsla av ostronskal. Lång och läskande eftersmak med en mycket snygg avslutning.

En glasflaska med Cloudy Bay Te Koko 2021 (Kommande TS 7/3), ett vitt vin från Marlborough i Nya Zeeland

Cloudy Bay Te Koko 2021 (Kommande TS 7/3)

Åtta procent fatlagrad sauvignon blanc med krämig textur och många lager. Här bjuds man på en smak av mogna persikor, varm citrus, honung och bivax. Mycket lång och komplex eftersmak med en fin salinitet. Väldigt läckert och matvänligt.

 

Vill du läsa relaterade artiklar? Fler porträtt hittar du här!

Dela via:

Mest besökta vinbarerna just nu

Sundbybergs Vinbar

Charmigt

Solna - Sundbyberg

Hål i väggen

Skärets Krog

Charmigt

Smögen

Säsong

AVA Vinbar

Charmigt

Malmö, Sorgenfri

Kvarterskrog

Leijontornet Bar

Avslappnat

Stockholm, Gamla stan

Hotell

Bar Ingrid

Livligt

Stockholm, City

Perfekt läge

Suggan Vinbar

Charmigt

Göteborg, Majorna

Perfekt läge

Hornstulls Bodega

Livligt

Stockholm, Södermalm

Hål i väggen

Ring Katarina

Trendigt

Stockholm, Södermalm

Hål i väggen

Tyge & Sessil

Trendigt

Stockholm, Östermalm

Perfekt läge

Liebling

Stockholm, Södermalm