Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Wine Table möter vinmakarparet Gut Oggau

Wine Table möter vinmakarparet Gut Oggau

Bild på Karin Ericson
Karin Ericson Vinskribent

Lästid: 4 minuter

Terroir viktigare än druva för Gut Oggau! Paret Stephanie och Eduard Tscheppe, som står bakom succévinerna Gut Oggau från Österrike är terroirdrivna med en tro på hästens energi i vingården och de pratar hellre jordmån än druvor och låter sina känslor styra i vingården.

Du känner säkert igen vinerna vars etiketter av konstnären Jung von Matt bildar en familj där varje karaktär illustrerar personligheten i vinet. Personerna är påhittade medan vinmakarna Stephanie och Eduard Tscheppe är högst levande. Paret tog över en övergiven egendom 2007 i byn Oggau i nära Neusiedlersee med tillhörande vingårdar.

Flaskbild på viner från österrikiska producenten Gut Oggau.

 

– Vi hade ingen aning om vad det var för vingård vi tog över och lät naturen leda oss i våra beslut, säger Stephanie.

Vingårdarna var obesprutade och vinstockarna var 50-70 år gamla vilket är ovanligt i Österrike, eftersom det utgår bidrag för att få vinbönderna att plantera om sina vinmarker var trettionde år. Den orörda marken banade väg för parets biodynamiska förhållningsätt och de är idag Demeter-certifierade.

– Med biodynamiken kan vi stötta naturen och skapa en balans, hela och kurera. Det är vårt ansvar i slutändan. Inte bara vinet i flaskan. Det är så mycket mer, säger Eduard och fortsätter.

– När vi pratar om hållbarhet är det en del av vårt liv. Om jag vill vara hållbar måste jag göra ett helt system som är hållbart. Det gäller även människorna som jobbar hos oss.

I början hade Stephanie och Eduard inga pengar och folk var tveksamma till de karismatiska vinerna. Men de var beslutsamma och tänkte att någon dag kommer någon att förstå. Det kan man minst sagt säga. Gut Oggau har gått från 11 till 26 hektar och de exporterar idag världen över.

– Om du gör ett bra jobb i vingården hela året och använder det naturen ger dig så blir det bra. Vi är väldigt noggranna när vi selekterar druvorna och tar bara de finaste friskaste och därför kan vi skapa viner som håller, säger Stephanie.

Porträttbild på vinmakarparet Tscheppe på Gut Oggau

Jordmån viktigare än druva

Gut Oggaus vingårdar är till största del odlade som gemischter satz, det vill säga field blends, där olika druvor växer tillsammans i vingårdaren och skördas ihop. Här hittar vi druvor som grüner veltliner, blaufränkish, welschriesling, weissburgunder, gewürztraminer, zweigelt och rösler. Därför är inte heller druvan det viktigaste i flaskorna, utan var rankorna har växt.

– Vad som är så speciellt med vinrankan är att var den än planteras har den en oerhörd relation till moder jord. Den tar information från jorden och kan klättra i oändlighet och tar in kosmisk energi som transformeras. Ur vårt perspektiv har ingen annan växt dessa egenskaper, säger Eduard.

I Österrike finns samma historiska system som i Bourgogne, det vill säga att marken ärvs ned i generationer. Därför är Gut Oggaus vingårdar uppdelade i 60 olika små vingårdslägen. Det skulle vara svårt att vinifiera var och ett för sig, i stället skördar man från samma vingårdsläge till respektive flaska varje år.

– Det är vårt sätt att vara konsekventa. Visst har vi vissa årgångar som är mer introverta eller extroverta men personligheten i ett vin kommer från jorden, säger Eduard och fortsätter:

– I en hälsosam jord finns åtta miljoner levande organismer och de måste behandlas med respekt. Vilket innebär att de inte använder några kemikalier som de anser dödar livet i jorden. I stället förlitar man sig på naturens kretslopp och djurens tillgång. Det mesta av arbetet i vingården sker med hjälp av händer och hästar.

– Hästarna ger mindre påverkan på marken än om vi använder traktor, men det ger även en annan dimension till vingården. I modernt jordbruk vill man inte ha in djur, men vi ser att djur och natur existerar tillsammans och det ger en själ till vingården. En energi som märks även i vinet, säger Eduard som anser att energin från kosmos har en inverkan.

– Vi kan inte alltid mäta månens påverkan, men det betyder inte att den inte påverkar jorden och plantorna. Vi vill omfamna det spirituella. Det är det vackra med biodynamiken. Vi är en del av det naturliga mysteriet, säger Stephanie.

Svartvit porträttbild på vinmakarparet Tscheppe på Gut Oggau framför sina flaskor.

 

Biodynamiken grund för framtiden

Redan för tio år sedan såg Eduard framåt och förutsåg de klimatförändringar vi ser idag. Att de skulle behöva odla på andra platser än i söderläge, plantera träd för att skapa skugga och framför allt att skapa ett rent jordbruk för kommande generationer.

– Att acceptera stora förändringar kräver tålamod, det är ingen snabb lösning. Den stora potentialen ligger i att bygga upp resurser inom biodynamiken. Vi integrerar alla delar. Vi tar hand om rester och spill från djuren för att göra kompost som berikar jorden. Vi tar in kol från atmosfären vilket även hjälper till att rena luften. Vi bygger upp och tar inte bara från.

När Gut Oggau startade var begreppet naturvin inte vedertaget. Nu kommer etablerade vinmakare och frågar paret Tscheppe om råd kring odling och Eduard håller workshops under namet ”Roottime” på gården för att främja människans relation till jorden.

– Det är en vacker revolution från botten till upp när stora högkvalitativa vinmakare vill förändras. Till ett mer hälsosamt system, säger Eduard.

Jag frågar honom vad som är den största förändringen sedan de startade sin resa.

– Det största förändringen för mig personligen är sättet jag brukar jorden. Idag är det en livsstil.

Vill du läsa fler artiklar om vinmakare?

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.