Grube guidar – bästa sommarnyheterna i fast sortiment — Wine Table

Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Grube guidar – bästa sommarnyheterna i fast sortiment

Grube guidar – bästa sommarnyheterna i fast sortiment

Bild på Andreas Grube
Andreas Grube Redaktör & Skribent Vin och Sprit

Lästid: 3 minuter

Nu i juni dyker det upp ett nytt lass viner på Systembolagets fasta hylla. Tyvärr en hel del bottennapp i släppet – men också några guldkorn! Andreas Grube har provat igenom alla vinerna och tipsar här om sina åtta favoriter.

Gå direkt till..

VITT VIN

En lättare glasflaska med Weinwurm Gemischter Satz 2023, ett vitt vin från Niederösterreich i Österrike

Weinwurm Gemischter Satz 2023

Produkt från Österrike, Niederösterreich

art nr 23153

750 ml

12.5%

115 kr

”Gemischter satz” är Österrikes traditionella variant på så kallad ”field blend”, det vill säga att man odlar flera olika typer av druvor på samma vingård och sedan skördar och vinifierar dem tillsammans. Ofta blir vinerna både roliga, lättsamma och goda – som här! Gott om grapefrukt, päron, färska örter och lime i rättfram och schyst stil. Sitter gott till det mesta i fisk- och skaldjursväg, men också till en schnitzel eller lyxig korv med surkål.

En glasflaska med Waterford Estate Chenin Blanc 2023, ett vitt vin från Western Cape i Sydafrika

Waterford Estate Chenin Blanc 2023

Produkt från Sydafrika, Western Cape

art nr 2372

750 ml

13%

189 kr

Sydafrika kan sin chenin blanc, och jag tycker det här vinet verkligen gör jobbet som ambassadör – både för landet och druvan. Doft och smak bjuder på gula äpplen, ananas, en touch av honung och aningen färska nötter. I munnen finns både en fyllig rondör och en krispigt fräsch syra. Bra balans och längd i eftersmaken. Servera gärna till en grillad fisk med smörfet sås. Blir också kalas till halloumi.

En lättare glasflaska med Jakob Jung Erbacher Michelmark Riesling Trocken 2023, ett vitt vin från Rheingau i Tyskland

Jakob Jung Erbacher Michelmark Riesling Trocken 2023

Produkt från Tyskland, Rheingau

art nr 5400

750 ml

12%

179 kr

Tysk riesling från regionen Rheingau och en domän där en vinmakare från den nya generationen nyligen tagit över. Klassiskt pigg, frisk och syrlig med gröna äpplen, färsk citrus, läskande mineralitet och en lätt spritsig känsla i munnen. I eftersmaken finns också en lätt överton av sötma i fin balans. Perfekt som aperitif i hammocken, men sitter också kalas till en ceviche eller gambas med vitlök och chili.

En lättare glasflaska med Semeli Feast White 2023, ett vitt vin från Peloponnesos i Grekland

Semeli Feast White 2023

Produkt från Grekland, Peloponnesos

art nr 2787

750 ml

12.5%

119 kr

Udda och eget vin, mestadels på den inhemska druvan moschofiliero (inte varje dag man dricker det, eller hur?). Här finns gott om blommighet, mogen gul frukt, krispig citrus, gula äpplen, krusbär och också en försiktig ton som av kåda. Läskande, lätt och fräscht, och det perfekta vinet till allehanda grillade skaldjur – eller varför inte en skaldjurspasta?

 

ROSÉVIN

En lättare glasflaska med Señorío de Sarría 2023, ett rosévin från Navarra i Spanien

Señorío de Sarría 2023

Produkt från Spanien, Navarra

art nr 2156

750 ml

14%

99 kr

Ett fylligt och generöst rosévin från Navarra som utan tvekan kvalar in under Wine Tables vinjett It’s a Bargain. Färgen är rikt röd och djup, och i doft och smak hittar du gott om solmogna röda bär, blodapelsin och örter. Härligt fylligt och med matvänlig struktur i munnen. På det stora hela väldigt öppet och inbjudande i stilen, med gott om karaktär i rosésvängen. Sitter lika bra på egen hand som till matiga sallader eller en skagentoast.

 

RÖTT VIN

En lättare glasflaska med Andica Cabernet Sauvingon 2023, ett rött vin från Valle Central i Chile

Andica Cabernet Sauvingon 2023

Produkt från Chile, Valle Central

art nr 2753

750 ml

13.5%

119 kr

När man ser att avsändaren heter Miguel Torres kan man oftast vara säker på att man får något bra i glaset – den här firman gör kvalitetsviner i alla prisklasser. Här befinner vi oss i Valle Central i Chile och i glaset bjuds på ett väldigt cabernet sauvignon-typiskt vin. I näsan och munnen hittar du svarta vinbär, körsbär, örter och en överton av mynta. Härligt till en saftig chuleton – eller det mesta du lägger på grillen i köttväg.

En lättare glasflaska med Glenelly Estate Glass Collection Syrah 2022, ett rött vin från Western Cape i Sydafrika

Glenelly Estate Glass Collection Syrah 2022

Produkt från Sydafrika, Western Cape

art nr 2473

750 ml

14%

149 kr

Hundra procent syrah från Stellenbosch i en stil som kombinerar kraft med elegans på ett mycket snyggt sätt. Här finns såväl lättsamt blommiga rosentoner och röda bär som mustigare nyanser av torkade örter, svartpeppar, mogna körsbär och stänk av kakao. Ett vin som är bästa kompis till sommarens alla grillkvällar och som kommer bli en dröm när det är dags för höstens grytor. Vinner på att serveras aningen svalare än sommartemperatur.

En glasflaska med Vidal-Fleury Saint-Joseph 2020, ett rött vin från Rhonedalen i Frankrike

Vidal-Fleury Saint-Joseph 2020

Produkt från Frankrike, Rhonedalen

art nr 2306

750 ml

13.5%

249 kr

En bra Saint-Joseph i fasta sortimentet? Klart att det gör en syrah-lover som undertecknad blir glad som ett barnkalas! Här bjuds på typiskt tät och stram struktur i munnen, med doft och smak av körsbär, viol, nymalen svartpeppar, svarta oliver och aningen rökighet. Snygg balans, harmoni och längd i eftersmaken. Ge gärna någon timme i karaff så att vinet får blomma ut, och servera sedan till klassiskt brasseriekäk.

Sugen på att läsa mer Grube guidar? Läs mer här:
Grube guidar – nio bästa vinerna på burk
Grube guidar – bästa bubblet att beställa

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.