Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Geranium toppar World’s 50 Best Restaurants

Geranium toppar World’s 50 Best Restaurants

Bild på Anna Norström
Anna Norström Skribent Krog, Mat & Resor

Lästid: 3 minuter

London var fyllt till bredden av den gastronomiska världseliten i veckan när World’s 50 Best Restaurants gala gick av stapeln. Och det blev en dansk restaurang på plats nummer ett, i år igen. Wine Tables Anna Norström var på plats.

Skådisen Stanley Tucci, som på tid senare gjort sig känd som en inbiten foodie, ledde galan. Han har skrivit flera matböcker och har ett eget tv-program på kanalen CNN där han utforskar olika kök, som när han åt och drack sig igenom Italien i hyllade ”Searching for Italy”.

Tuccis närvaro gav en ordentlig portion stjärnglans åt galan som, om man skulle jämföra med Guide Michelins utdelning i Stavanger för några veckor sedan, fick den senare att kännas som en halvljummen fest på en bygdegård.

Det sades att det var Massimo Bottura, vars krog Osteria Fransescana i Modena, Italien, också blivit nummer ett (senast 2018), som övertalat Tucci till att ta uppdraget som programledare.

Att danska Geranium skulle kamma hem förstaplatsen var väntat. Förra året placerade de sig som nummer två efter Noma, också Köpenhamn, som då blev nummer ett. En intressant detalj är att restaurangen, som drivs av Rasmus Kofoed och Søren Ledet nyligen tog bort allt rött kött från menyn.

Det var två märkbart rörda krögare som intog scenen för att få sin plakett med siffran nummer ett.

– Det var nästan som att jag inte vågade hoppas men så hände magi, säger Kofoed, och kramade om parhästen Ledet.

– Utan vårt team och deras passion hade vi inte stått här idag. Det spelar ingen roll hur bra kock Rasmus är och hur jag är på golvet, utan dem är vi ingenting, tillägger Søren Ledet.

Men vad finns egentligen kvar att uppnå när man som Rasmus Kofoed vunnit brons, silver och guld i matlagningstävlingen Bocuse d’Or, tilldelats tre stjärnor i Guide Michelin samt landat den här förstaplatsen?

– Det var egentligen en hemlighet men nu är min plan att bli världens snabbaste kock, det är därför jag springer varje dag, skrattar Kofoed som är en prisad maratonlöpare. – Men jag vet inte om jag har ett nytt mål nu klart redan. Jag tror vi måste låta det här sjunka in först och njuta av kvällen! Och så måste vi dra ut och dansa.

Sedan tillägger kocken att han vill få fler att äta mer grönt, själv äter han mestadels vegansk kost och har sidoprojektet Angelika, en pop-up, som är fullt ut plantbaserad.

På listans plats nummer 2 landade Central i Lima, Peru. Sydamerika har i stort stark närvaro på listan med hela 8 restauranger och Female Chef of The Year tilldelades dessutom till Leonor Espinosa från Leo i Bogota, Colombia.

Nummer tre gick till Disfrutar i Barcelona, tätt följt av en annan spansk krog, nämligen Diverxo i Madrid och listans femteplats tilldelades Pujol i Mexico City. Listans enda svenska krog, Frantzén, tappade en rad placeringar, från förra årets sjätteplacering till nummer 25.

Det är märkbart att den svenska restaurangscenen har hamnat långt bort från listan. Ekstedt, Oaxen och Daniel Berlins Krog har tidigare haft placeringar men det är svårt att bibehålla utan uppbackning från exempelvis organisationer som Visit Sweden.

– En placering på 50 Best är idag värd enormt mycket. Inte bara allmän prestige och fullsatt krog, utan även extra kommersiella avtal och specialmiddagar världen över, säger matskribenten Mattias Kroon med god insyn i branschen.

– Men vill man som restaurang vara med på World’s 50 Best så måste man idag ta långsiktigt strategiskt beslut om just detta. Och satsa på riktade aktiviteter med kraft och energi, det vill säga starka ekonomiska resurser. Annars är det i dagsläget nästan omöjligt att komma in på denna extremt pr-drivna ranking. I Danmark och Sydamerika har man länge förstått detta, och resultaten blir därefter.

I barvärlden går det däremot bättre för Sverige, på listan World’ 50 Bars finns just nu tre svenska ställen med Lucy’s Flowershop högst rankade på plats nummer 35.

Andra priser på galan gick till Berlinbaserade René Frank som titulerades Världens bästa konditor och Jorge Vallejo från Quintonil i Mexico City som röstats fram som Kockarnas kock. I vimlet syntes bland annat den spanske kocken Albert Adria, Ana Ros från Slovenien och norska matbloggaren Anders Husa som numer är baserad i Köpenhamn tillsammans med partnern Kailin Orr. De noterade att Oslos mest omtalade finkrog Maaemo, som förra året fick tre stjärnor, åter helt saknades på listan i år.

Group Shot - The World's 50 Best Restaurants 2022, sponsored by S.Pellegrino & Acqua Panna

Därefter begav sig alla till den inofficiella efterfesten som arrangerades av krögaren Billy Wigert från Nobelhardt & Schmutzig i Berlin tillsammans med kocken och dj:n Nick Brill från The Jane i Antwerpen, samt Frank Wiedemann från dj-duon Âme.

Där hälldes de sista dropparna av det som kan beskrivas som foodievärldens egna internationella Almedalsvecka.

Se hela listan här: https://www.theworlds50best.com/list/1-50

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.