Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Nyprovat – "vinet öppnar sig i valv bakom valv oändligt"

Nyprovat – "vinet öppnar sig i valv bakom valv oändligt"

Bild på Pär Strömberg
Pär Strömberg Chefredaktör & Vinskribent

Lästid: 7 minuter

De Nyprovade tipsen i julis andra och sista lansering av tillfälliga sortimentet är fyllda av poesi på flaska. Pekoral? Ja visst, men det är sommar och förförelsenivån är låg... Vi är mitt i högsommaren och vädret gör oss alla lite dåsiga. Glöm inte vattennivån och kom ihåg, drick mindre men bättre!

MOUSSERANDE VIN

nyprovat_grongnet

Grongnet Special Club 2015, Frankrike, Champagne, TSE 92511, 439 kr

Femte generationens Cécile Grongnet tillämpar så naturlig och hållbar produktion som möjligt och utesluter systematiskt alla bekämpningsmedel. Cirka 1,5 ha av odlingsarealen är biodynamisk och odlingarna ligger i den smått obskyra och glömda byn Etoges söder om Côte de Blancs, riktning Sezanne. Vinmakare är Guy Grongnet som gett denna SC en brödig mogen nos med frisk citrus och äpple. Finmoussigt, syrligt och fylligt, välstrukturerat och charmigt på pinot noir och chardonnay. (ChampagneHuset, 1200 fl.)

nyprovat_vinyes_de_can_sala

Agricola Casa Sala Vinyes de Can Sala Brut Nature 2015, Spanien, Cava, TSE 93547, 399 kr 
(OBS! FLYTTAD TILL DEN 12 AUGUSTI)

Från spanska vinkungligheterna i familjen Ferrer som producerat vin i mer än 150 år med 18 generationer av vinodlingspassion. José María Ferrers farföräldrar var exempelvis grundarna av Freixenet. Traditionellt hantverk med naturliga föresatser har gett denna exklusiva Cava en koncentrerad fruktig parfym med inslag av autolytisk-karaktär av gula kex och ljust bröd. Smaken bjuder mer mogna toner och frukt som citrus, äpple, grape i en djup och fyllig, bred mousse med spikrak syra. Druvorna parellada och xarel-lo delar på ansvaret. (Wicked Wine, 480 fl.)

nyprovat_alpamanta_breva_criolla

Alpamanta Breva Pet Nat Criolla 2021, Argentina, Mendoza, TSE 93405, 189 kr

Jag har sagt det tidigare men säger det igen, jag har ännu inte riktigt hittat in i Alpamantas vision med sina viner. De är i enlighet med naturen, från en enda vingård och biodynamiskt behandlade. Ändå hittar jag inte in. Men här får jag i alla fall återigen ett kännbart tecken på ambitionen. Naturligt rödrosa och ofiltrerad Pet Nat gör susen. Pigg doft av smultron och vildhallon, torr och stram med driven syra och frisk bärighet med inslag av grapefrukt. Flaskan jag provade visade dock på en annalkande musighet, (bara en varning för er som är lika känsliga som jag för det) annars gott. (Vinunic, 1200 fl.)

VITT VIN

nyprovat_dr_loosen_erdener_treppchen

Dr Loosen Erdener Treppchen Riesling GG Alte Reben 2020, Tyskland, Mosel, TSE 92388, 339 kr

Dr Loosens GG’s är alltid en uppvisning i sinnlig och filosofisk närvaro, så vackert! Båda lanseringarna, denna Erdener Treppschen likt nedan Wehlener Sonnenuhr får mig att tänka på dikten Romerska Bågar av Tomas Tranströmer, där istället för jaget, vinet öppnar sig i valv bakom valv oändligt. Eller är det mer som en kumulativ berättelse som i This is the house that Jack built? Hur som, vackert och inbjudande är det, med lager och lager åter av djup aromatik och parfym av färsk stenfrukt och päron i en virvelvind som föser ut mineralitet. Koncentrerat och komplex, ännu jovialiskt ungt syrligt och ännu något oförlöst men med otrolig lagringspotential. (Vinunic, 600 fl.)

nyprovat_dr_loosen_wehlener_sonnenuhr

Dr Loosen Wehlener Sonnenuhr Riesling GG Alte Reben 2020, Tyskland, Mosel, TSE 92591, 329 kr

Som ovan jag nämner lager på lager eller valv bakom valv så fylls jag av glädje och värme även av detta exemplariska exemplar. Aromatiskt parfymerad av  gul stenfrukt, persika, äpple, citrus och lime omtumlandes på en stengrusig stig av mineralitet. Hög och ungdomlig spjuvrig syra balanserar väl av kraft och koncentration. Lagra gärna för omåttlig potential. (Vinunic, 600 fl.)

nyprovat_lichtenberger_gonzales

Lichtenberger Gonzales Muschelkalk Weiss 2020, Österrike, Weinland Österreich, TSE 90271, 169 kr

Två begåvade visionärer och vinmakare som väljer den mindre upptrampade vänstra stigen där andan i denna flaska bär dessa två själar i sin lust och är ändå helt ett med dig och världen. Muschelkalk Weiss består av grüner veltliner, weissburgunder och welschriesling som den i naturligaste av vägar formats till ett bedårande uttryck av floral energi, fruktig frenesi och välbalanserad eufori. För prislappen en super bargain med örter, vitpeppar, gula mogna äpplen, stenfrukt i ett sjungande syrligt mineralrikt avslut. (Brix Wine, 600 fl.)

nyprovat_le_pallet

Earl Bedouet Vigneron Le Pallet Muscadet Sèvre et Maine 2019, Frankrike, Loire, TSV 91209, 169 kr

Familjegård med anor sedan 1899 som sedan 2013 skördad ekologiska druvor av melon de bourgogne. Friskt och fokuserat med äpple och citrus, melon och örter i kalkig mineralitet med tydlig havssälta och touch av nyöppnade ostronskal. Sommarens och höstens val till färska skaldjur och framförallt till just ostron. (Giertz Vinimport, 2400 fl.)

nyprovat_domaine_pinson_chablis

Domaine Pinson Chablis 1er Cru Mont de Milieu 2020, Frankrike, Bourgogne, TSV 90674, 379 kr

Egendomen Pinson har hållit till i området mellan Vaillons och Montmains i Chablis sedan 1640. Idag drivs egendomen av Charlène Pinson och hennes pappa Laurent. I vineriet implementerar man filosofin om ”informerad flexibilitet” – det vill säga att varje vingårdslott kräver olika behandling. Hantverket har i premier cru’n Mont de Milieu varsamt lockat fram dofter och smaker av vanilj, nötter och gul stenfrukt. En elektrisk syra och krit- och krutrökig mineral i en fyllig kropp och koncentrerad frukt bjuder in till ett långt välbalanserat avslut. (Tryffelsvinet, 1800 fl.)

nyprovat_lurton_rochemorin_blanc

André Lurton Château de Rochemorin Blanc 2017, Frankrike, Bordeaux, TSE 93831, 199 kr

En sauvignon blanc från Pessac-Léognan från anrikt och välronommerat vinhus, nu med ny importör i Sverige. Sursyrlig doft av gräs och grapefrukt, svartvinbärsblad och nässlor. Syrligt och koncentrerat, elegant och stilrent. Finfint exemplar av vad sauvignon blanc från Bordeaux har att erbjuda. Egendomen Château de Rochemorin består av 21,5 hektar vinodlingar. Slottet har tidigare ägts av filosofen och författaren Charles Louis de Secondat – Baron de Montesquieu (1689-1755). (Vinunic, 996 fl.)

nyprovat_vigna_ciotti

Roberto Rondelli Pigato Bianco Vigna Ciotti Terrazze dell´Imperiese 2021, Italien, TSE 90134, 199 kr

Ekologiskt hantverk på lokala ursprungsdruvan pigato med Liguriens kustnära terroir i fokus! Roberto använder sig även av biodynamiska principer i både vingårdar och källare. Smörig och gult stenfruktig rosendoft och smaker av persika, ananas, exotisk fruktkompott och smörkola i en skarpt syrlig, mineralisk och läskande iskall touch med ung fruktighet i avslutet. (Wine Affair, 600 fl.)

nyprovat_vina-somoza-ededia-hemsida

Viña Somoza Ededia Godello 2020, Spanien, Valdeorras, TSE 94534, 289 kr

I julis förra lansering skrev jag “Från vrålheta Valdeorras och Costers del Segrevax en vild blend… om Somozas röda vin Taté. Nu kommer deras vita guld på lika hypade druvan godello med nötig ton, frisk mineralitet och exotisk frukt. Vibrerande elektrisk syra, stram och torr men läskande fruktig. Viña Somoza grundades så sent som 2001 av Victor Fernandez som är en av galjonsfigurerna i dagens avant garde-rörelse som verkligen satt Valdeorras på kartan. År 2015 anställde Victor den talangfulle Javier Garcia (tidigare på 4 Monos) för att ytterligare förbättra kvalitetsarbetet på gården där man har man anammat principen ”lutte raisonée” det vill säga ekologiska metoder utan att ännu ha ett certifikat. (Tryffelsvinet, 480 fl.)

nyprovat_pousada_destinos_cruzados

Destinos Cruzados Pousada 2019, Spanien, Rías Baixas, TSE 92613, 199 kr

Destinos Cruzados är samarbetsprojektet mellan Oscar Cidanes Domínguez och Marcial Dorado i Condado do Tea i den södra inre delen av Rías Baixas. Grönfruktig syrlig doft, fyllig och tät, fruktig och nyanserad av vanilj, gul stenfrukt i ett nötigt avslut med en efterhängande galopperande vild mineralitet av druvorna albariño och treixadura. Produktionen här är hantverksmässig och minimal på 10 000 flaskor totalt. (Winepartners Nordic, 1920 fl.)

nyprovat_sumaridge

Sumaridge Chardonnay 2020, Sydafrika, Walker Bay, TSV 96026, 199 kr

Härlig inbjudande chardonnay från milda Upper Hemel-en-Aarde Valley med nosen full av gula plommon, persika, vanilj, ekfat och nötter. Syrligt med kraft och struktur, stort och med pondus. Det maritima klimatet gör att vinerna som produceras här kategoriseras av tydlig mineralet, naturligt hög syra och en komplexitet som kommer från druvornas långsamma mognad. Sumaridge har ett tydligt hållbarhetsfokus under odlingsprocessen och arbetar för att ha minimal inverkan under vinets tillverkningsprocess. (Giertz Vinimport, 6000 fl.)

winetable_smithandSheth

Smith & Sheth Cru Heretaunga Albariño 2021, Nya Zeeland, Hawke’s Bay, TSE 93344, 199 kr

Livlig, smakrik albariño från Howell Vineyard i Bridge Pā och samarbetet mellan Steve Smith MW och Brian Sheth. Handskördat, wholebunchpressat, barriquejäst och lagrad på sin jästfällning. Halmstråfärgad med uppfriskande aromatik av citron, lime och mogen nektarin. Smaker av kaprifol och stenfrukt blandas med en subtil sälta av mineralisk havsbris, örtig och vagt grönkartig men fyllig med hög syra i balans med koncentrerad smakrik frukt. (JPC Wines, 1200 fl.)

RÖTT VIN

nyprovat_plateau_des_chenes

Famille Brechet Plateau des Chênes 2021, Frankrike, Rhône, TSV 92517, 159 kr

Prisvärd jätteallokering av ett enklare bordsvin från södra Rhône. Från Lirac med fin terroir och druvtypicitet av 60% syrah och 40% grenache. Sursyrlig rödbärig doft med örter, lingon och tranbär i en fyllig syrlig solmogen frukt, floral av örter och viol med torrt tannintätt avslut. Laurent Bréchet tog över verksamheten 2010. Vinerna tillverkas i företagets källare i Châteauneuf-du-Pape. Vinmakare är Philippe Cambie. (Swedish Wine Cellar, 15000 fl.)

nyprovat_la_roq

Earl Remi Larroque La Roq Coteaux d’Oustry 2018, Frankrike, Gaillac, TSE 93827, 149 kr

Förra året skrev jag så här: Älskar när det kommer in viner från udda ursprung på udda druvor med hög kvalitet. Det bevisar att vinvärlden är stor och att vi är långt ifrån att ha koll på allt. Här ett vin från regionen Gaillac i sydvästra Frankrike. Bevisligen en succé då återkomsten i år är ett faktum. Mörkt rödbärigt i koncentrerad doft och smak med färsk örtighet och torr kryddighet. Stram visst men med syrlig frukt och läskande varmfruktigt avslut. (Picky Drinks, 2400 fl.)

nyprovat_gd_vajra_clare_jc

G.D.Vajra Claré JC Langhe Nebbiolo 2021, Italien, Piemonte, TSE 93417, 159 kr

Populär återkomst av denna pigga, glädjefyllda och lätt spritsiga nebbiolo från anrika och hållbarhetsfrämjande familjen Vajra. Frisk av hallon, körsbär och smultron med toner av rosor, örter, polkagris och mynta med fjäderlätt syra. Lättklunkat och försvinnande gott – servera svalt i stora kupor för maxad effekt. G.D Vajra fann Thomas Jefferson’s gamla anteckningar från år 1787 med beskrivningar av nebbiolo-viner som på den tiden var lättare, mjukare och friskare i stilen. Man fann även anteckningar gjorda av vinmakaren G.B. Croce från år 1606 som man följer idag genom att buteljera tidigt för att behålla ungdomligheten och energin hos det unga vinet. (Moestue Grape Selections, 1800 fl.)

nyprovat_scarpa_verduno_pelaverga

Scarpa Verduno Pelaverga 2020, Italien, Piemonte, TSE 93612, 199 kr

Ljus till färgen. Frisk rosendoftande med viol och nypon. Fruktig smak av hallon och körsbär med en hint av vitpeppar, frisk syra, läskande struktur, somrigt och gott. Scarpas vingård Verduno-Monvigliero ligger på 300 meters höjd och är vänd mot öst och sydost. Kända för att ge eleganta viner med finess odlar de främst nebbiolo men även en liten del pelaverga som är en lokal druva just här i Verduno. Om du inte provat tidigare är det dags, helst serverar du det lätt kylt i en stor kupa och njuter av stora svalkande klunkar. (Lively Wines, 600 fl.)

nyprovat_casanuova_di_nittardi

Casanuova di Nittardi Chianti Classico La Doghessa 2019, Italien, Toscana, TSE 93628, 199 kr

Ekologiskt odlad sangiovese från vingården La Doghessa. Djup körsbärsdoft med inslag av jordig mineralitet, Jupiters blod och lokala vilda örter. Stram men mycket charmig fyllig frukt och läskande syror. Ett riktigt toppenvin med många års utvecklingspotential. Fattoria Nittardi har en historia där multikonstnären Michelangelo spökar i det förflutna och med en tysk gallerist som driver gården framåt så andas alla deras viner konst och filosofi. Sedan starten har olika konstnärer anlitats för att formge etikettens utseende, bland många andra har Allen Jones, Yoko Ono, A.R. Penck och Günter Grass förärats uppdraget – snart borde det väl ändå vara dags för en svensk konstnär?! (Handpicked Wines, 3600 fl.)

nyprovat_vina_ardanza

Viña Ardanza Reserva 2015, Spanien, Rioja, TSE 93738, 169 kr

En halvpanna kvlitetsrioja med 7 år på nacken, lagom drickredo till sommargrillen. Helflaskan och magnum släpptes tidigare i juni men höll inte riktigt samma standard i mina noteringar. Kanske har de en lång och vital framtid för sig men de visade inte upp sin potential på samma vis som den här halvflaskan gör. Klassiska toner av vaniljfat och dill, torr och mörkt körsbärig, välstrukturerad och balanserad. Drick direkt i sommar och gillar du den, våga prova de andra formaten. (Winepartners Nordic, 2400 fl.)

nyprovat_marimar_cristina

Marimar Estate Vineyards Cristina 2018, USA, Kalifornien, TSE 93510, 559 kr

Kvalitetspinot från Don Miguel Vineyard i Russian River Valley. Rökig fatdoft över mörkt röd frukt, aromatisk parfymerad av körsbär, jordgubb, rosor och sandelträ. Fruktigt och smakrikt av citrussyrliga röda bär, körsbär och jordgubb med elegant och välbalanserad syra och struktur, tät och torr med snygg tanninbas och sandelträosande fatkaraktär. (The Wine and Spirits Collective, 360 fl.)

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.