Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Tio viner som lyfter augustikvällen

Tio viner som lyfter augustikvällen

Bild på Pär Strömberg
Pär Strömberg Chefredaktör & Vinskribent

Lästid: 4 minuter

Mitt sociala medieflöde fylls av kräftbilder, en och annan ljuslykta och lite tokiga hattar så här års. På fredag, den 16 augusti, är det 42 år sedan Elvis Presley dog, 50 år och en månad sedan Apollo 11 sköts upp i rymden och 99 år sedan Charles Bukowski föddes.

Mörkret faller snabbare om kvällen och det blir lite kallare att sitta ute, men vad gör väl det när vi kan tända lyktor och skjuta raketer? Fredag är en fin dag att fira, om inte med kräftskiva, så med mina lysraketer till vinrekommendationer. Det är dags för augustis andra små-partilansering på Systembolaget!

VITA VINER

Raket 1

Domaine de la Bergerie Vauchaumier 2017, nr 92080, 279 kr (360 fl.) Frankrike, Loire, Anjou
Plant d’Anjou, alltså Chenin Blanc som Rabelais kallade druvan, är i detta fall jäst på amforor av sandsten. Två systrar driver idag gården och svag som jag är för vita viner från området är det naturligt att detta vin kommer konsumeras en del. Det formligen osar Chenin Blanc och Loire om vinet, honung, bivax, röda äpplen och vitt bröd, dofterna återkommer i smaken och det är bra tryck i syran, torrt men josigt och läskande gott.

Raket 2

Château du Hureau Argile 2017, nr 92319, 219 kr (600 fl.) Frankrike, Loire, Saumur
Mer Chenin Blanc, nästgårds till första raketen, precis som jag älskar den med gula plommon, citrus, blodapelsin, melon, knastertorr, skyhög syra, otroligt läskande och Vatan i gatan vilket fint vin. Familjen Vatan driver denna odling sedan generationer tillbaka och sedan 10 år helt ekologiskt.

Raket 3

Klinec Gardelin 2015, nr 96066, 349 kr (600 fl.) Slovenien
Mr Clean slår till igen. Vinet står under vita viner på SB men är egentligen ett så kallat orangevin, ett vin på Pinot Gris med 5 dagars skalmaceration. Rönnbär, nötter, hallon, knäck och rabarber, gyllene orange i färgen, läskande syror, fin strävhet balanserar ett helt torrt avslut med aprikoser, aprikoser och lite mer aprikoser och annan torkad frukt.

Raket 4

Albamar Sesenta e nove Arrobas Albariño 2017, nr 92427, 289 kr (360 fl.) Spanien, Rías Baixas
Albariño från Albamars äldsta stockar, pressade hela klasar, spontajästa och lagrade på ståltank, ger frisk pigg fräschör och balans. Havssälta, mineral, gröna äpplen, citrus, lite örtig och lång läskande syra. Jag är ett stort fan av unga fruktiga Albariñoviner från Rías Baixas, men det här är något alldeles speciellt och sjukt gott!

RÖDA VINER

Raket 5

L’Aigle á Deux Têtes Côtes du Jura 2017, nr 92384, 219 kr (600 fl.) Frankrike, Jura
En örn med två huvuden. Flaskan jag provade hade en något instängd reduktiv doft till en början, men underliggande vacker finstämd ton. Ljust rött, transparent vin på Pinot Noir/Trousseau. Det är ett komplex vin, juicy förförande, med sirlig frukt, röda bär, lingon och lite kryddig mineral, hög syra och samspelta tanniner, svalt och highly gulpable!

Raket 6

Marcel Lapierre Morgon 2017, nr 95114, 235 kr (1000 fl.) Frankrike, Beaujoulais
En legend i naturvinsvärlden, en av Kermit Lynchs “Gang of Four” som tyvärr gick bort 2010. 100 % Gamay, rödbärig doft, syrliga bär, jordgubb, körsbär, röda vinbär, lingon, rönnbär och friskt, fräscht och supergott som alltid!
Arvtagarna Mathieu och Camille förvaltar och utvecklar med tillförsikt det stora banbrytande arbetet från deras far och praktiserar nu biodynamisk praxis och tryggar Marcel’s arv.

Raket 7

Lamoresca Nerocapitano Rosso Frappato 2018, nr 95545, 198 kr (1200 fl.) Italien, Sicilen
Den noterbara parfymen hos druvan Frappato förför mig gång på gång, jag har liksom inget försvar. Filippo Rizzo har lärt sig ett och annat från sin mentor Frank Cornelissen. Odlad på hög höjd utanför Catania, i lera och kalksten får denna Frappato doft av syrliga röda bär. Det är som vanligt josigt, lätt och friskt men i denna årgång skönjer jag även något som påminner om svensk hed, odon och ljung. Vasaloppsdryck låter kanske lite nedvärderande i allmänhet, men i synnerhet är det välment och snarare en hyllning. Köp, drick, njut!

Raket 8

Clai Baracija Refošk 2017, nr 90013, 199 kr (600 fl.) Kroatien, Primorska, Istra
För mig är det oemotståndligt när flaskan är prydd med odjurets märke, 666, i den symboliska bemärkelsen som syns i bl.a Omen-filmerna. Om Damien Thorn varit vinmakare istället för antikrist hade han säkert gjort vin så här. Det både doftar och smakar av plommon och blåbär i detta pigga naturliga Refoscovin. Torrt, tanninrikt och saliverande syror till ett pris några kanske rynkar på näsan åt. Men varför inte prova, kanske drack ni något liknande på Adriatiska semestern senast, kanske inte?

Raket 9 (dubbelraket)

Fratelli Cigliuti Barbresco Serraboella 2015, nr 95353, 449 kr (840 fl.) Italien, Piemonte, Barbaresco
Jag ska inte hymla med att jag redan är ett stort fan av Claudia Cigliuti och hennes/familjens viner. Jag har intervjuat och träffat henne vid ett par tillfällen och det är så mycket kraft i den kvinnan och hennes viner. 2015 har enorm lagringspotential, men är redan häpnadsväckande drickvänligt. Gården Serraboella i Neive är hennes gunstling och vinerna härifrån är friska och fräscha, ren och skär Nebbiolomagi. Det här är komplext men verkar så enkelt, som en perfekt skuren dress eller som en fibonaccispiral rakt in i hjärtat. Doften är så vacker, det är stiligt och snyggt och det är rosor och nypon och ja, alldeles alldeles underbart!

Prova även Cigliuti Barbaresco Via Erte 2015, nr 95618, 349 kr (Jag har provat tidigare årgångar men inte denna, då den saknades på sortimentsprovningen).

Raket 10

Gaja Ca’ Marcanda Magari 2017, nr 90095, 399 kr (900 fl.) Italien, Bolgheri
Abbath of wines. Kanske är det bara jag som ser kopplingen, men det är svårt att o-se det liksom, precis som när man kollade på autostereogram på 90-talet. Men det är inget fel på min samordning mellan fokusering och vergens, iallafall inte när det kommer till Magari. Det är en mycket prisvärd Super Tuscan med rök, mörka, nästan svarta bär. Bara två år på nacken är det ännu ungt och har en enorm lagringspotential, men det är redan påtagligt drickvänligt med fin syra, spicy, mörkröd frukt och lugna balanserade tanniner.

Apropå min redaktör Linda Pérez text om essensen av en vinrekommendation i SvD, avslutar jag med ett citat av 99-årsbarnet Charles Bukowski:

”En intellektuell säger en enkel sak på ett svårt sätt. En konstnär säger något svårt på ett enkelt sätt.”

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.