Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Svensk ekoöl till kräftorna

Svensk ekoöl till kräftorna

Bild på Sanna Lindberg
Sanna Lindberg Ölskribent

Lästid: 1 minut

Så snart det vankas svensk gastro-högtid är det så klart ölet som ska fram på bordet. Till stor del handlar det om att våra mattraditioner baseras på rätter som i det närmsta är obalanserat feta, söta, salta, syrliga och umamistinna (och alldeles, alldeles underbara). Det är direkt knepigt att matcha med annan dryck, men så har vi också en stolt och lång tradition av ölbryggning. Förr var det en minst lika viktig högtidsförberedelse som sillinläggningen.

Kräftsäsongen är ur ölsynpunkt riktigt rolig. Tillskillnad från mycket annat ”högtidsmat” har vi här i princip bara sältan att ta hänsyn till. Visst finns det en liten skaldjurssötma, men den är sekundär efter att kräftorna kokat i salt, krondill och öl. Tack vare sitt kok smakar de mer än andra skaldjur och vi kan med fördel dra på smakintensiteten från både humle och malt, tack vare sältan kommer beskan att mjukna och upplevas än mer fruktig. Här finns det två vägar att gå – antingen den rostade maltvägen med en snygg porter eller brown ale eller så går du loss på humlen och väljer en balanserad ipa, pale ale eller modern humlig lager – går du på humlespåret välj med fördel humlekaraktär mer åt det örtig gröna hållet än det väldigt tropiska. Varför inte göra dig en liten provning som får följa kilot av det tiofotade djuren ner i magen.

Ekologisk pilsner från Rådanäs, nr 30693 / 24:90 kr / 4,7% / Eko + glutenfri

Älskvärd pilsner med balanserad maltkropp och frisk, örtig humleprofil. Finns i det lokala sortimentet i Göteborg men kan enkelt beställas till hela landet.

Enskede Pale Ale från Gamla Enskede Bryggeri, nr 31039, / 24:80 kr / 4,4%  / Eko

Maltig och ljus ale som bjuder honung, nybakad rågbröd och en skogig humleprofil med örter, tall och kåda. Också denna från det lokala sortimentet.

The Holley Organic Blond Ale från Remmarlöv, nr 30170 / 19:90 kr / 4,8% / Eko

En ljus ale med pigg beska, troligen min favoritstil till kräftor. En alkoholnivå som gärna låter sig paras med snaps.

Svart från Gamla Slottskällans bryggeri, nr 11348 / 20:90 kr / 5,5% / Ek

Torr porter och numera en riktig trotjänare i det fasta sortimentet. Balanserad humleprofil och elegant maltrostning. Den hårt rostade malten slår kullerbyttor till kräftsältan.

West Coast IPA från Poppels, nr 1489 / 24:90 kr / 6,5% / Eko

Humlearomatisk IPA med massor av örter, apelsinskal och pigg grapebeska. Balanseras snyggt av kräftsältan och paras gärna med en bit kryddost.

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.