Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på 5 frågor och svar om sekt

5 frågor och svar om sekt

Bild på Richard Sigray
Richard Sigray Vinskribent

Lästid: 2 minuter

Tyskarna är tokiga i bubbel. De dricker mest mousserande vin i världen, i genomsnitt närmare fem flaskor per person och år. De kallar sitt inhemska bubbel för Sekt och kvaliteten har höjts rejält de senaste åren. Här är fem snabba frågor och svar om för dig som vill lära dig mer om Sekt.

1. Hur länge har tyskarna gjort Sekt?

Först ut var en man vid namn Georg Christian Kessler som jobbade sig upp till att bli partner hos Veuve Clicquot i Champagne. 1826 åkte han hem för att starta Sektkellereie Kessler, Tysklands första vinhus för mousserande vin. Många tyskar arbetade och lärde sig hantverket i Frankrike. Kända Champagnehus som Krug, Deutz, Heidsieck och Bollinger har alla en tysk koppling bakåt i tiden.

2. Vilka druvor använder man?

Producenter om siktar på hög kvalitet gör allt oftare Sekt enbart på riesling, Tysklands nationaldruva. Riesling ger aromatiska viner med hög syra samt toner av citrus och örter som passar utmärkt för bubbel. De klassiska Champagne-druvorna chardonnay, pinot noir och pinot meunier är även de vanligt förekommande i bättre Sekt. Men Sekt kan faktiskt göras på alla möjliga druvor, som till exempel müller-thurgau.

3. Vilka typer av Sekt finns det?

Tyskland producerar hundratals miljoner flaskor Sekt varje år. Mycket av det är enklare viner, inte nödvändigtvis med tyska druvor i. Så det kan vara bara att hålla koll på de olika kvalitetsnivåerna. Håll utkik efter viner märkta med Deutscher Sekt b.A. (eller Qualitätsschaumwein b.A.) som garanterar att vinerna kommer från en av Tysklands 13 vinregioner. De har antingen fått jäsa en andra gång på tank eller flaska (traditionell metod som i Champagne). I det senare fallet brukar det även stå Traditionelle flaschengärung på etiketten. Högst upp på kvalitetsstegen finns Winzersekt. Här är det ett krav på att vinet ska göras enligt den traditionella metoden. Druvorna måste dessutom ha odlats av producenten. Druvsort och årgång ska skrivas ut på etiketten. Vinerna lagras länge på jästfällningen.

4. Men vad är Perlwein då?

Det är pärlande viner med lägre tryck i flaskan. Kolsyran uppstår genom jäsning eller blir tillsatt. Kvaliteten varierar. Det kan vara enklare bordsviner eller ambitiösa alster från en specifik region som då får märkas Qualitätsperlwein b.A.

5. Vad ska man äta till Sekt?

Skaldjur passar fint till torr Sekt med framträdande citrusnoter och hög syra. Om vi pratar Sekt med lite restsötma, gärna gjord på rieslingdruvor, så är asiatiska rätter en perfekt matchning. Lite fylligare Sekt med smak av brioche och nötter passar utmärkt till hummer i smörig sås eller med krämiga vita ostar. Eller gör som tyskarna gärna gör: poppa en flaska, skåla med vänner och drick som den är vid festliga tillfällen!

 

Tre Sekt på Systembolaget

Flaskbild på Dr Bassermann_Jordan Sekt

Dr Von Bassermann-Jordan Riesling Sekt Brut, Tyskland, Pfalz, Nr 54007, 235 kr

Tydlig rieslingkaraktär med aromer av gröna äpplen, persika, apelsinskal, mandelmassa och lite rökighet. Frisk syra som balanserar fint med frukten. Från regionen Pfalz där många av Tysklands bästa Sekt-makare huserar. Producenten är mästerlig på rieslingdruvan och denna Sekt är inget undantag.

Flaskbild på Von Buhl Sekt

Von Buhl Riesling Sekt 2019, Tyskland, Pfalz, Nr 97050, 198 kr

Rieslingbubbel från ett av de mest respekterade Sekthusen. Brödig, jästig inledning med toner av äpple och persika. Elegant och bred mousse med hög syra. Eftersmaken är frisk och fruktig med krispig mineralitet. Mathieu Kauffmann, med ett förflutet hos Bollinger, var fram till denna årgång (2019) källarmästare hos Von Buhl.

winetable_påskdryck_vin_de_soda

Scheuermann Vin de Soda, Tyskland, Nr 55904, 159 kr

Exempel på ett perlwein med kapsyl som utstrålar lekfull drickglädje. Perlwein innebär lägre tryck i flaskan och mindre bubblor. Mycket fruktigt apertifbubbel med toner av päron, gaiamelon och örter. Blend på druvorna Müller-Thurgau, weissburgunder och scheurebe. Druvorna är ekologiskt odlade.

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.