Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Vintips – bubbel till Sveriges nationaldag

Vintips – bubbel till Sveriges nationaldag

Bild på Pär Strömberg
Pär Strömberg Chefredaktör & Vinskribent

Lästid: 2 minuter

Dagen D och min mors födelsedag inföll samtidig för 80 år sedan, men det är inte därför som Sveriges nationaldag som firats den 6 juni sedan 1983, utan till minne av två viktiga händelser i Sveriges historia. Vad dricker man på nationaldagen?

1.) Riksdagen valde Gustav Vasa till kung över Sverige denna dag 1523. I samband med detta upplöstes Kalmarunionen samtidigt som grunden lades till ett svenskt nationellt rike.

2.) Den 6 juni 1809 undertecknades Sveriges konstitution (grundlag) som gällde ända fram till ikraftträdandet av 1974 års regeringsform. 1809 års regeringsform fastslog våra medborgerliga rättigheter, bland annat religions- tryck- och yttrandefrihet.

För att komma in i dessa stämningar föreslår jag mousserande vin i tre olika storlekar. Två av dem är riktiga klassiker och ett är en nyhet i fasta sortimentet. Primo Victoria!

En lättare glasflaska med Deutz Brut Classic, ett champagne från Champagne i Frankrike

Deutz Brut Classic

Produkt från Frankrike, Champagne

art nr 77711

375 ml

12%

309 kr

En fulländad klassiker i litet format men med stora dofter och smaker av rostat bröd, gula äpplen, nötter och citrus. Små fina bubblor, charmerande mjuk och läskande syra med tät och generös textur, välbalanserat, stilsäkert och mycket elegant! För ensam firaren som inte vill tumma på kvalitet eller för den något lägre budgeten som ändå vill ha nobelt franskt i glaset att sola sig i på Dagen D.

En lättare glasflaska med Cecilia, ett mousserande från Marlborough i Nya Zeeland

Cecilia

Produkt från Nya Zeeland, Marlborough

art nr 2389

750 ml

12.5%

149 kr

Nyhet i fasta sortimentet från Allan Scott i Marlborough, ett prisvärt mousserande vin som passar det mesta på smörgåsbordet och naturligtvis även som aperitif och mingelvin. Sötsyrligt gulfruktig av gula äpplen och mogna päron med vass och syrlig grapefruktstinn mousse, rökig mineral med sälta i avslutet. Blenden består av 20 procent mer chardonnay än pinot noir. Cecilia (Vasa, 1540–1627) var även en svensk prinsessa och markgrevinna, dotter till kung Gustav Vasa och drottning Margareta Leijonhufvud.

En glasflaska med Rotari Rosé 2019, ett mousserande från Trentino-Alto Adige i Italien

Rotari Rosé 2019

Produkt från Italien, Trentino-Alto Adige

art nr 7701

1500 ml

12.5%

289 kr

Rosa mousserande på magnumbutelj, mmmm! Rotari Rosé är gyllene orange-rosa-tintad med frisk doft av röda bär, blodapelsin, kex och nougat. Sprittande pigg och fräsch syra och tät men mjuk mousse i en ungdomlig men utvecklad smakbild. druvorna heter som ovan, pinot noir och chardonnay som samsas välbalanserat i alla övriga av vinets beståndsdelar. Magnum är perfekt om ni är två och en av er ska köra hem... Skoja, men det är det ultimata ratiot för bubblor i flaska, en superbargain om ni frågar mig som dessutom erbjuder en stor spelplan när det kommer till matchning med mat. Bara att köra på helt enkelt, det passar i princip till allt.

Till alla tidigare dryckestips på Grab a Bottle av Andreas Grube och Pär Strömberg.

Mer grab a bottle

Grab a Bottle - tre viner till midsommar
Vintips – tre grymma budgetbubbel
Vintips – tre klockrena rödviner till pasta
Vintips - Prisvärd chardonnay till studentskivan
Vintips – triss i riesling till vårens primörer

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.