Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på 9 tips – bästa fasta nyheterna i mars

9 tips – bästa fasta nyheterna i mars

Bild på Andreas Grube
Andreas Grube Redaktör & Skribent Vin och Sprit

Lästid: 2 minuter

Den 1 mars släpps ett nytt lass viner i Systembolagets fasta sortiment. Här finns en hel del som vi redan sett för mycket av, men Andreas Grube har vaskat fram de små guldkorn som skiner klarast. Här är vinerna du inte ska missa!

VITT

vina-muriel

Viña Muriel Crianza 2019, Spanien, nr 2762, 129 kr

Trendig vit Rioja i typisk stil och till klart bra pris. Här finns en tydlig fatig kryddighet från tio månaders lagring på nya franska fat, vaniljtoner, gula äpplen, kardemumma och en lätt rökig överton. Verkligen ett kul tillskott på hyllan. Gott på egen hand eller till fisk och kyckling.

burklin-wolf

Dr Bürklin-Wolf Weissburgunder Trocken 2020, Tyskland, nr 2644, 150 kr

Weissburgunder – eller pinot blanc som den heter på franska – med fin kombination av driv i syran och härligt fet munkänsla, och smaker av gula äpplen, färsk citrus, päron och gott om örter. Gott både på egen hand och till mat, och kul tillskott till sortimentet.

ROSÉ

loxarel-rose

Loxarel A Pèl rosé 2019, Spanien, nr 7959, 119 kr

Kul och lättgillat rosébubbel från Penedès med lite blommig ton i doften, tillsammans med röda bär, mariekex och blodapelsin. I smaken finns också en lätt örtig beska som bidrar med karaktär och identitet. Schysst bubbel som får mig att längta efter sommaren.

crios-malbec

Crios Rosé of Malbec 2021, Argentina, nr 2657, 99 kr

Rosésäsongen närmar sig och den här pavan kan jag lätt tänka mig att poppa en ljummen kväll på balkongen. Läskande och friskt med också med en något stram känsla i munnen, gott om syrliga röda bär och färska gröna örter. Schysst rosé för pengen.

RÖTT

tornatore-pietrarizzo

Pietrarizzo Tornatore 2018, Italien, nr 2655, 199 kr

En av mina absoluta favoriter i det här släppet. Hundra procent nerello mascalese från Etna och här bjuds på hela baletten av vulkanens charm: I doft och smak har vi strama körsbärstoner, blodapelsin, rosor, ljus nougat, torkade örter och en lätt rökig tobakston, toppat av läskande havsliknande mineralitet. Riktigt gott vin.

elias-mora

Elias Mora Crianza 2018, Spanien, nr 2311, 159 kr

Här blir det touchdown i den spanska regionen Toro, och druvan är tinta de toro – som vi vanligen känner igen som exempelvis tempranillo i Rioja. Med sina 15 procent är det här onekligen i det övre spannet av krallighet och det finns också ett stöddigt grepp i tanninstrukturen. Men samtidigt gott – framför allt om det får lite luft i karaff och serveras till mat.

gilbert-rouge

Gilbert Rouge 2021, Australien, nr 2652, 149 kr

Rätt kul vin som kombinerar vidöppen bärighet med stram koncentration på ett snyggt sätt. Vinet är gjort på en blend av pinot noir och shiraz och har både hallon, björnbär, viol, lavendel, vanilj och sandelträ i doft och smak.

podere-brizio

Podere Brizio 2020, Italien, nr 2541, 149 kr

Rosso di Montalcino i ung och ganska stram stil i dagsläget, och ett vin som man gärna får låta blomma ut under ett par timmar i karaff. Fokus på körsbär, färsk timjan, svart te och lite kakaopulver i doft och smak. Sitter som en smäck till såväl tomatbaserade pastarätter som pizza och kötträtter.

SÖTT

bastor-lamontagne

Château Bastor-Lamontagne Organic 2016, Frankrike, nr 4684, 169 kr

Alltså, varför dricker man inte söta viner oftare? Här har vi alltså en klassisk Sauternes som, även om det här är ett hyfsat enkelt vin, levererar en fin upplevelse av det man söker med den här typen av vin: Saffran, torkade aprikoser, honung, apelsinskal och lite blommor. Samtidigt bra klipp i syran vilket ger en helhetsupplevelse med allt på plats.

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.