Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Smaka på Bourgogne – tio bra tips på viner att prova

Smaka på Bourgogne – tio bra tips på viner att prova

Bild på Andreas Grube
Andreas Grube Redaktör & Skribent Vin och Sprit

Lästid: 2 minuter

Bourgogne är ju en region vars viner som kan få vilken wine lover som helst att få en tår i ögat av förtjusning. Är du nyfiken på att testa lite Bourgogne-viner och se vad den här stora kärleken handlar om? Här har Andreas Grube valt ut tio viner i det fasta sortimentet – från budget till lyx.

VITA

clotilde-davenne

Clotilde Davenne Bourgogne Blanc 2020, nr 5562, 129 kr

Här har vi en vit Bourgogne i den rena, friska och mineraliska stilen, med gott om gula äpplen, färskpressad citrus och örtighet. Pigg och läskande. Lysande gott till syrliga ostar eller färska skaldjur.

les-murelles

Bourgogne Les Murelles Domaine Roux 2020, nr 5837, 150 kr

Vit Bourgogne i den lite fetare skolan där vi både hittar tydlig fatkrydda, ananastoner, härlig smörighet och mogna äpplen. Klart bra för pengen och ett vin som sitter snyggt till både fisk, fläsk och fågel.

les-vieux-murs

Pouilly-Fuissé Les Vieux Murs 2019,nr 2484, 219 kr

Nu har vi hamnat i de allra sydligaste delarna av Bourgogne, i Pouilly-Fuissé, ett område som jag personligen älskar. Vinerna härifrån kännetecknas ofta av en klockren kombination av sötmogen citrusfrukt, rejäl syra och en tydlig, läskande mineralitet. Det här vinet bjuder på precis allt det, dessutom med nyanser av gula äpplen och lite smörighet.

le-trezin

Puligny-Montrachet Le Trézin 2020, nr 3174, 689 kr

Ett vin som verkligen ställer ner Montrachet-skåpet med tydlighet och pondus. Komplext, smakrikt, fokuserat och bara väldigt gott. I doft och smak hittar du fatig krydda, gula äpplen, kardemumma, skirat smör, marsipan och färsk citron. Väldigt ungt i dagsläget, får gärna ligga till sig några år.

 

RÖDA

couvent-des-jacobins

Couvent des Jacobins Bourgogne Rouge 2020, nr 5283, 169 kr

Verkligen ett instegsvin i världen av röd Bourgogne, men också ett vin som gör jobbet med den äran. Här har man plockat druvor från lite olika platser i regionen och satt ihop till ett lättgillat och öppet vin med alla klassiska markörer på plats. Solklar Bargain!

pernand-vergelesses

Pernand-Vergelesses Premier Cru Clos de la Croix de Pierre 2018, nr 2286, 299 kr

Välsnidad och stilig röd Bourgogne från en väldigt stabil och pålitlig producent – samma som vinet ovanför – som alltid levererar hög kvalitet för pengen. Klassiska toner av röda bär, lite svartpeppar och lakrits och en lätt överton av järn. Ge gärna ett par timmar i karaff om du ska dricka den idag.

chateau-de-santenay

Château de Santenay Mercurey 1er Cru Les Puillets 2019, nr 2822, 239 kr

Något mer rustik än finessrik i stilen, men ändå klart mycket röd Bourgogne för den här pengen. Förutom mogna jordgubbar och hallon finns här också smaker av kanel, kardemumma och lite vanilj. Mår bra av att serveras hyfsat svalt för att lyfta fram fräschören lite extra.

savigny-les-beaune

Savigny-lès-Beaune Les Lavières Premier Cru 2018, nr 2594, 299 kr

Det här vinet kommer från en av de lite mindre prestigefulla områdena i Bourgogne – vilket också gör att du får mycket vin för pengen här. Gott och redan tillgängligt i stilen, med mycket färska hallon och jordgubbar, ljus nougat, sandelträ, timjan och ett stänk vitpeppar på toppen.

vosne-romanee

Vosne-Romanée Premier Cru Les Rouges du Dessus 2019, nr 2546, 597 kr

Stiligt och komplext från klassisk mark, och med sin kombination av kraft, rikedom, finess och slikighet ett väldigt bra exempel på typisk Vosne-Romanée. Förvånansvärt öppen och tillgänglig redan idag, men kommer bäst till sin rätt efter några år i källaren.

drouhin-chambolle

Joseph Drouhin Chambolle-Musigny Premier Cru 2018, nr 83192, 999 kr

Wow, alltså… Här är vi kommit upp en del i pris, men det här vinet är ändå värt sin peng. Här bjuds vi på all den charm som kommunen Chambolle-Musigny är känt för: finess, floral parfym, silkiga tanniner och stor elegans. Ljuvligt vin som absolut går att dricka nu men som mår bäst av att få ligga till sig.

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.