Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Från bubbel till brunello

Från bubbel till brunello

Bild på Pär Strömberg
Pär Strömberg Chefredaktör & Vinskribent

Lästid: 4 minuter

Årets första nyhetslansering är här! Fredag den 24 januari släpps inte mindre än ett 90-tal viner. Lite mindre av allt men mycket bättre – Pär Strömberg har listat sina favoriter.

Nytt år, fler gråa hår. Synen är dock skärpt och min vision för 2020 är ett år då jag kommer dricka lite mindre, men mycket bättre. Jag kommer att ha många anledningar till att fira, inte minst inom närmsta familjen och det är både stora födelsedagar och bröllopsdagar som hägrar. Mitt tips är att leta efter årgångar som lirar med kommande jubileum och jämna födelsedagar. Åren 2014, 2017 och 2018 dominerar mina val i denna lista, men leta föralldel på era egna passande årgångar.

Nya bekantskaper uppblandat med gamla favoriter i ny årgångskostym och nere i bunkern på Systembolaget där drycksskribentprovningarna hålls är det redan full aktivitet för kommande lanseringar. Februari fyller snart på så även om det kliar i fingrarna och fuktas i strupen, så ska jag hålla mina ord och min lista lite kortare denna gång.

MOUSSERANDE VIN

Vincent Joudart Special Club, 2014, Frankrike, Champagne, TSV 97048, 439 kr

Blyg i doften, lite som Vincent själv, försynt men perfektionist. Citrus, kex och mogna äpplen, fin mousse, fartfylld syra och ypperligt balanserat. Från Fèrebrianges, en ganska okänd by strax söder om Côte de Blancs. Fin ren eftersmak och påbörjad autolytisk karaktär, frisk citrus och välpolerade äpplen, en Special Club värd namnet. (4800 fl. Champagnehuset)

Skepparps Grand Prix Rosé, 2018, Sverige, Simrishamns kommun, TSE 33039, 299 kr

Svenskt rosévin från Sveriges bästa producent av sprudlande bubbel. Släpper man 666 flaskor ljust rosa smultrondoftande rosébubbel från Simrishamn är man så gott som geniförklarad i mina ögon. Sötfruktig med friska, lite syrliga hallon i fin balans.
(666 fl Skepparps Vingård)

FRUKTVIN   

Maglehem N:o 4:14, 2014 Sverige, TSE 97002, 135 kr (375 ml)

Ekologiska äpplen, mörkt gul till färgen, en doft av kanderade äpplen, aprikos, lite smörkola, torr med viss liten strävhet och en kick av syra som lyfter en avslutande restsötma. Ciderrevolutionen är redan här, nu är det äppelvinets tur att erövra oss.
(2000 fl. Maglehems Musteri)

VITT VIN

Santorini Assyrtiko Santo Wines, 2018, Grekland, Santorini, TSV 95934, 189 kr

För att få 4000 flaskor till Sverige från den lilla ön Santorini på druvan Assyrtiko, till det priset dessutom, krävs det muskler hos både producent och importör. Gott är det definitivt och kul att många fler, genom TSV, kan få chansen att prova denna friska druva. Fruktig frisk doft, pigg syra, massor av vulkaniska mineraler, havssälta, citrus och vita blommor – en sommarkick! (4000 fl. Carovin)

Marko Gure Arbasoak, 2018, Spanien, Bizkaiko Txakolina, TSE 92875, 199 kr   

Druvor som knappt går att uttala, hondarribi zuri zerratia (petit courbu), hondarribi zuri (gros courbu) och tzkiota txikia (petit manseng) ger denna baskiska biscayalirare en pigg frisk doft, mycket päron, josigt men med viss sträv karaktär i avslutet. Det här är ett riktigt kul vin, gott är det också. Tidigare årgångar har varit favoriter i släppen, ge den en chans du med!
(2100 fl. Terrific Wines)

RÖTT VIN 

Domaine Thillardon Chénas Les Blémonts, 2018, Frankrike, Chénas, TSE 92816, 279 kr 

Tjena bojo! Gott från Beaujolais Cru’n Chénas, en riktig gamaykänga med doft av både röda och blå bär. Det är friskt josigt men med struktur i både syra och tannin. Jordgubbar och smultron dominerar detta lättdruckna sköna vin, det här blir ett av mina garantiköp!
(600 fl. Panache)

Domaine Dugois Arbois Trias Trousseau, 2017, Frankrike, Arbois, TSE 92848, 189 kr

Jag älskar druvan trousseau och till detta pris är det här en riktig köpkanon. Djup doft av mylla och röda bär. Det är helt torrt och med riktigt fin struktur och syra. Gott från älskade Arbois i Jura.
840 fl. Johan Lidby)

Boina Tinto Portugal Boutique Winery, 2017, Portugal, Douro, TSE 95082, 139 kr

Vem är den tecknade grå gubben som tittar upp från flaskans botten? Inte har han mycket med vinet i flaskan att göra om man tittar på ålder och färg. Här både doftar och smakar det ungt och vitalt. Blå dofter, peppar och lakrits. Mörka plommon och björnbär, strävt och gott från hög höjd i en nationalpark på norra sidan om floden i Dourodalen. Blend på otaliga portugisiska inhemska druvor, naturligt gott och eko utan cert.
(4800 fl.Brix Wine)

Domaine Catherine et Pierre Breton Bourgueil Trinch, 2018, Frankrike, Bourgueil, TSE 92822, 180 kr

Ekologiskt, biodynamiskt och helt naturligt från en av mina favoritproducenter i Frankrike. Blåfruktig, lite sötaktig doft, färska örter, stybbplan, grön paprika, peppar och en massa karaktär. En utmärkt cabernet franc från Loire till fint pris för dig som vill prova rent och naturligt vin från ett par som är legendarer inom hantverksvinsvärlden.
(6000 fl. Panache)

Pietroso Brunello di Montalcino 2014, Italien, Brunello di Montalcino, TSE 91274, 499 kr

Klassisk Brunello med utvecklad nyanserad doft, torkade körsbär, kryddor, fat och mineralisk jord. Smaken är sangiovesiskt blod och körsbär med välbalanserade syror och tanniner. Ett utmärkt vin när du nu äntligen fått lön och kan visa nyblivna vinpolaren vart skåpet ska stå. (480 fl. Vintedge)

Braida Montebruna Barbera d’Asti 2017, Italien, Barbera d’Asti, TSV 95502, 199 kr   

Kralligt och syrastinnt från Giuseppe Bologna’s Braida i Piemonte. Barbera med rödbärig smak och doft, lite violtoner och en angenäm örtighet mot slutet. För dig som vill upptäcka klassisk barbera från bra producent till bra pris. (4380 fl. Wine Affair)

Vidare kommer det att släppas en hel del vin som jag tyvärr inte har haft möjlighet att prova, bla släpps i stort sett hela familjen Sadies viner på ett bräde. The Sadie Familys viner Skurfberg, Skerpion, mev. Lirsten, Pofadder, Soldaat och Columella är alla lysande utsnitt av Sydafrikas nya glans. Vidare är jag nyfiken på italienska Giacomo Grimaldis Roero Arneis och Trediberris Barolo Rocche dell’Annunziata samt på amerikanska Birichinos Grenache från Besson Vineyard och Calera Mt Harlan Selleck Pinot Noir. Ni hittar säkert fler säkra och osäkra kort att satsa på, det är ett fullmatat släpp och för den som älskar klassiska viner från ex. Bordeaux och Rioja ska hålla ögonen öppna. Kom ihåg, drick mindre men bättre!

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.