Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Vintipset

Vintipset

Bild på Dan Lepp
Dan Lepp Fotograf och vinskribent

Lästid: 1 minut

Varje vecka ger Dan Lepp ett vintips som speglar hantverksmässigt, småskaligt och kvalitativt vin tillverkat i samklang med naturen. Varsågoda!

Nästan varje tisdag lägger jag upp ett tips ur beställningsortimentet (BS) eller sätter ljuset på bortglömda viner från tidigare småpartisläpp. Mitt fokus ligger som vanligt på hantverksmässiga, småskaliga och kvalitativa viner tillverkade i samklang med naturen. Viner som är gjorda av en person med drömmar och visioner och inte i en fabrik. Viner som dricks av producenten själv och hans familj och därför inte (eller endast i nödfall) besprutas. Viner som representerar vinmakaren, en plats och dess jord. Viner med kort innehållsförteckning. Viner som berör.

aphrosvinhao_winetable

 I början av 2000-talet lämnade portugisen och antroposofen Vasco Croft (bra namn!) sitt arbete som arkitekt och möbeldesigner i Lissabon för att rädda släktens förfallna gård med tillhörande mark i nordportugisiska regionen Vinho Verde. 2003 grundade han Aphros Wines och har sedan dess odlat lokala druvsorter efter biodynamiska principer och utvecklats till en av områdets mest intressanta vinmakare. Hans limefriska ”Loureiro” (129:-, 3932) har förgyllt fasta sortimentet under senaste året och ibland dyker hans pet nat upp i tillfälliga släpp. Få känner dock till hans josiga och rödbäriga husvin gjort på doldisdruvan vinhao. En relativt enkel men ack så charmig och pigg ståltankslagrad måltidsdryck från unga stockar. Syrlig röd frukt blandas med stråk av svarta vinbär, färsk mynta och ett något kärvt slut med kännbara men snälla tanniner. Finns i BS (179 kr, nr 73069) utan kollikrav. Allra godast när det serveras svalt i stora kupor!

aphrosvinhao_winetable

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.