Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Hennes seger bröt år av mansdominans: Jessie Sommarström är Årets Kock

Hennes seger bröt år av mansdominans: Jessie Sommarström är Årets Kock

Bild på Anna Norström
Anna Norström Skribent Krog, Mat & Resor

Lästid: 3 minuter

Ja, hennes vinst väger mer! Jessie Sommarström som Årets Kock kan skriva ett nytt kapitel för svensk gastronomi, skriver Anna Norström.

Det var som att Globens Annexet höll på att koka över av glädje.

Åtta kockfinalister hade reducerats ner till en.

Jessie Sommarström.

Ett ord upprepades av många. ”Äntligen”.

Under sin nästan 40-åriga historia har bara en kvinna vunnit tävlingen, Kristina Persson och året var 1988. Alltså hela 34 år sedan. Med det i ryggen så kan man säga att denna vinst väger som några fler tackor på guldvågen.

Sen, är det såklart viktigt att understryka att Jessie Sommarström vann som matlagare, för att hon var bäst, helt enkelt.

– Det känns helt overkligt, en dröm som går uppfyllelse! säger Jessie Sommarström.

Hon har tävlat flera gånger förut, men är en av få kvinnor som tagit sig till final.

Tidigare kan man säga att tävlingen liksom slagit knut på sig själv då man nästintill bara involverade tidigare vinnare, och således blivit väldigt mansdominerad. Det har varit en herrklubb som lika gärna kunde hetat ”Årets Kuk”. Men på senare år har man gjort flera insatser för att bli mer inkluderande. Till exempel har man gett plats i juryn åt kockar som kanske inte själva har tävlat i just Årets Kock, som Frida Nilsson från ESS Group och Florencia Abella från Ekstedt.

Det här gjort att flera kvinnor sökt till tävlingen och Jessie Sommarström hoppas nu kunna inspirera ännu fler.

– Det är dags att vi kvinnor visar framfötterna! säger hon.

Hennes tävlingsdag började med en lammsadel. Den skulle benas ur och en metodjury studerade åtta stycken kockfinalisters styckning och hantering av svinnet. Sedan tillredde de tre olika sorters kanapéer och lagade upp lammet så som Karin Fransson serverad det på sin ikoniska krog Hotell Borgholm på Öland som under hennes tid hade en stjärna i Guide Michelin.

Efter att juryn testat lammet gick fyra kockar vidare till final: Ola Wallin, Anton Kardell, Oscar Persson och Jessie Sommarström. Ett överraskningsmoment presenterades dem, de skulle nu laga två rätter med fisken kummel.

– Spänningen i luften gick att skära i med kniv, säger krögaren Pia Dahlbom som var på plats i publiken.

Jessie hade gjort bra ifrån sig under dagen och flera ur juryn droppade hennes namn som en av de starkaste prestationerna. Hennes hejarklack bar gula t-shirts och var de som hördes mest. Det var samma anda som häromåren när kocken Louise Johansson tävlade.

Det ska inte stickas under stol med att restaurangkök enligt tradition varit fast i en patriarkal tvångströja. Få kvinnor, med undantag för just Karin Fransson, har fått ta plats i media och tävlat på professionell nivå.

Som det sett ut i Sverige gör det också på internationell nivå. Det tål att upprepas att Bocuse d’Or, som brukar kallas Kock-VM, bara har vunnits av en enda kvinna: Léa Linster, och året var 1989. Fortfarande finns få Michelin-krogar som ägs eller leds av kvinnor. Just nu i Sverige är det bara Florencia Abella, köksmästare på Ekstedts och Agneta Green, krögare Oaxen som kan bära den fanan. Tillåter vi oss att räkna med de gröna stjärnorna så bör Elvira Lindqvist från Oxenstiernan också nämnas.

”Bara män har tekniken, disciplinen och passionen som gör matlagning till varaktig konst” ska kocken Fernand Point ha sagt och det citat öppnar dokumentärfilmen ”A Woman’s Place” som handlar om hur skev könsfördelningen i toppkök kan vara.

Men frågar du Karin Fransson om vad den bästa laguppställningen i ett kök är så kommer hon att svara: ”50/50. Balans är nyckeln”. Hennes mentorspris, med syfte att belöna mentorer som bidragit till att lyfta och utveckla kvinnliga kockar, delades också ut under Årets Kock. Det gick i år till Sayan Isaksson.

– Årets Kock har både varit gubbig och attraherat för mycket unga kockar som går direkt från skolan till att tävla. Jessie är en 43-årig tvåbarnsmorsa och därför är hennes vinst extra viktig, säger Sayan Isaksson.

En som jobbat med honom på numer stängda krogen Esperanto och som kallar Sayan för en av sina största inspirationskällor är … tadaaa!: Jessie Sommarström.

Sammantaget kan man säga att ett nytt kapitel för svensk gastronomi har börjat skrivas. Det känns helt rätt i tiden.

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.