Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Nyprovat – "a classy well dressed rock star"

Nyprovat – "a classy well dressed rock star"

Bild på Pär Strömberg
Pär Strömberg Chefredaktör & Vinskribent

Lästid: 8 minuter

Det duggar tätt med vinprovningar nu, fler än man hinner med att besöka. Trist förvisso, men alla intryck och upptäckter ska hinnas noteras och förhoppningsvis generera text. Jag är inte bara vinprovare, jag är även vinskribent och redaktör. Denna vecka släpps ett 40-tal viner och många är fantastiska - håll till godo, här är mina val för v. 37 och kom ihåg, drick mindre men bättre!

CIDER & BLANDDRYCKER

vildhumle_winetable

Pomologik Vildhumle 2020, Sverige, Strängnäs, TSE 10390, 199 kr

Härlig och ärlig cider från Sveriges ledande ciderproducent, här flirtandes med ölbryggande på äpplen och humle från ekologiska gården Juleboda på Österlen. Äpple och kolatoner, torrt stramt friskt fylligt och balanserat Fin balanserad humlekaraktär smyger upp bakom äpple och honungstoner, knäck och nässlor. Sötfruktig i munnen utan att vara sliskig, fin balans mellan mousse och längd, den du! De ynka 360 flaskorna lär gå åt, häng på låset! (Vintedge, 360 fl.)

MOUSSERANDE VIN

winetable_nyprovat_prologue_labruyere

Champagne J.M. Labruyère Prologue, Frankrike, Champagne, TSE 94745, 369 kr

Lätt tintad färg, inbjudande doft av röd frukt, autolytisk karaktär, mörkt bröd, kavring och citrus. Fyllig mousse, vass syra och skalbeskt av friska äpplen och citrus, krämig fyllig utvecklad kropp. Skalbesk tingeling i avslutet med efterhängsen citrus från 70 % pinot noir och 30 % chardonnay från lika klassisk mark i Verzenay. Bra pris, god Champagne. Labruyère producerar även vin i bland annat Bourgogne och Bordeaux. (Vintedge, 3000 fl.)

winetable_nyprovat_uivo_Pt_Nat_rebegado

Folias de Baco Uivo Pt Nat Renegado 2021, Portugal, TSE 94813, 179 kr

Förra veckan skrev jag en något nedsättande harrang om Pet Nat. Inget illa om metoden, det är antalet dåliga varianter som kränger sig in bland de som faktiskt gör det bra, jag värjer mig inför. Renegado är en röd ofiltrerad Pt Nat med intensiv volatil inledning, hög syra, sura ljust röda bär, blodapelsin, grapefrukt och hallonsoda med örtigt floralt bittercitrusbeskt och torrt avslut. Folias de Baco grundades av den unge och innovative vinmakaren Tiago Sampaio 2007. Tiago har sina rötter i Douro och startade egendomen när han återvände hem efter sina oenologi-studier i Oregon. Vingårdarna ligger på branta terrasser på mellan 500-700 meters höjd. (Johan Lidby Vinhandel, 2400 fl.)

VITT VIN

winetable_Nyprovat_brocard_chablis

J-M Brocard Chablis Premier Cru Vaillons 2020, Frankrike, Bourgogne, TSV 96141, 299 kr

Brocard behöver ingen längre introduktion och deras Premier Cru Vaillons har länge varit en favorit. Gulfruktig med citrus och äpple, mineraldrivet i en torr stendammig sälta, sval syra och äppligt örtig eftersmak där man gärna hintar till ostronskal. På tal om det så är det en riktigt fin vän till skaldjur och då framförallt till pinfärska ostron. (Johan Lidby Vinhandel, 2400 fl.)

winetable_nyprovat_vouvray_vigneau_chevreau

Domaine Vigneau-Chevreau Vouvray Clos de Vaux Demi-Sec 2019, Frankrike, Loire, TSE 94685, 189 kr

Biodynamisk odlad och vibrerande energisk chenin blanc från Touraine och vingårdsläget Clos de Vaux. Gul frukt, persika, honung och kaprifol med söt fyllig frukt, frisk syra och fin balans. Förföriskt delikat vin med en liten mängd restsötma som gör det till den perfekta kompanjonen till gastronomiska höjdare. Idag drivs gården av två bröder som tillhör den femte generationens Vigneau på gården – under ledning av Stéphane Vigneau. Sedan 1995 arbetar de helt biodynamiskt och är ekologiskt certifierade. (Tryffelsvinet, 1200 fl.)

winetable_nyprovat_le_marigny

Domaine des Aubuisières Le Marigny Vouvray 2021, Frankrike, Loire, TSV 92090, 169 kr

Ylle, gul frukt, honung, örter, syrligt, friskt koncentrerat och tvärtorrt. Honung, kaprifol, ylle och gul stenfrukt. Maxad syra i välmående balans med den söta frukten, den torra strama strukturen och den fylliga texturen. Frisk chenin blanc från ett av Bernard Fouquets vingårdslägen. Bernard arbetar enligt ”lutte raisonnee” så hållbart som möjligt. I vingården består jorden främst av kalksten, även med inslag av kisel och lera. Bra pris stor allokering, alla kan bli glada! (Handpicked Wines, 8000 fl.)

winetable_nyprovat_paul_jaboulet

Paul Jaboulet Ainé Crozes Hermitage Mule Blanche 2020, Frankrike, Rhône, TSV 92159, 239 kr

Vit crozes som jag skrev gott om förra året och som avnjöts till julbordet. Syrlig och välstrukturerad i balans från ena änden till den andra. Fyllig fruktig, blommig och vital med marsipan och mandelblom. Ekologiskt marsanne med del rousanne i elegant och gastronomisk dress. Paul Jaboulet har anor ända tillbaka till Napoleontiden då man vet att Antoine Jaboulet odlade vin i Rhônedalen. Idag ägs det av Schweiziska familjen Frey och under ledning av den unga och dynamiska oenologen Caroline Frey har hon återuppväckt Paul Jaboulet till dess forna glans. (Nigab, 3000 fl.)

winetable_nyprovat_tilenus_entrecuestas

Bodegas Estefania Tilenus Entrecuestas 2019, Spanien, Bierzo, TSE 94556, 219 kr

Ännu en charmerande godello som bjuder vitblommig och gulfruktig nos med inslag av hö och örter. Smaken fyllig med lätt fet textur, kokos och ananas, ett pina colada-vin fast på ett bra sätt. 12 månader på franska ekfat sobre lías har såklart hjälpt till. Återigen ser vi vinmakargeniet och renässansmannen Raúl Pérez bakom spakarna på Bodegan som annars ägs av MGV Wine Group. (Viña Española, 1800 fl.)

winetable_nyprovat_assyrtiko_alepotrypa

Hatzimichalis Assyrtiko Alepotrypa Vineyard 2021, Grekland, Atalanti Valley, TSV 92281, 129 kr

Mineraliska sälta örtig och guldfruktig med citrus, persika och ananas, syrligt och friskt och läskande piggt. Assyrtiko när den är som bäst, även om den här inte kommer från Santorini, med havssalt och värmande exotisk frukt, mineralitet och äpplig krispig citrus i avslutet. Från fastlandet med besked. Handskördat och vinifierat och lagrat på ståltank. (Ward Wines, 4800 fl.)

nyprovat_winetable_penfolds_bin_51

Penfolds Bin 51 Riesling 2022, Australien, Barossa Valley, TSE 93617, 249 kr

Eden Valley riesling fostrad i rostfritt stål. Limezestig och syrligt grönaktig krusbärsdoft. Krispig maxad syra, läskande frisk med gröngul stenfrukt. (Treasury Wine Estates, 600 fl.)

winetable_nyprovat_penfolds_bin_311

Penfolds Bin 311 Chardonnay 2021, Australien, Adelaide Hills, TSE 92855, 249 kr

Chardonnay från till största del Adelaide Hills och mindre del Tasmanien. Nio månader i franska ekfat har gett smöriga toner av popcorn, gul och vit stenfrukt med blommiga inslag. Hög syra, fet textur, mineralrik och frisk med lång koncentrerat ekad eftersmak. (Treasury Wine Estates, 1680 fl.)

winetable_nyprovat_penfolds_reserve_bin_21_a

Penfolds Reserve Bin 21 A Chardonnay 2021, Australien, Adelaide Hills, TSE 90589, 699 kr

Chardonnay från Adelaide Hills som spenderat 9 månader i franska ek-barriquer varav 50 % nya, 22 % 1-åriga och resten äldre. Tät gul stenfrukt, smör och popcorn. Frisk fräsch fläkt av syra och mineral, gunflint, knallpulver, örtigt floral och citrusfriskt avslut. (Treasury Wine Estates, 300 fl.)

winetable_nyprovat_penfolds_yattarna_bin_144

Penfolds Yattarna Bin 144 2020, Australien, South Eastern Australia, TSE 92477, 1199 kr

Chardonnay från Derwent Estate Tasmanien (68 %) samt Adalaide Hills. Åtta månader i franska ek barriquer varav 86 % var nya och 14 % 1-åriga. Mogen värmande gul frukt, smör och mineraliska toner av flinta och knallpulver. Hög syra, frisk med torr struktur, mineral och sälta. (Treasury Wine Estates, 120 fl.)

RÖTT VIN

winetable_nyprovat_silene_chave

JL Chave Sélection Crozes-Hermitage Silène 2020, Frankrike, Rhône, TSE 93295, 199 kr

Tät doft av mörka körsbär, järnig mineralitet, blod, torkade örter och rökig chark. Sträva tanniner och mjuk varm frukt som blåbär, svartvinbär, körsbär med lakrits, örter, chark och rökig mineralitet. Mjuk syra och koncentrerad textur med balans i sitt esse. Syrahdruvorna till Silène kommer till större delen från rankor planterade i en granitrik jordmån i norra Crozes-Hermitage. Domaine Jean-Louis Chave har anor som sträcker sig tillbaka till 1491. Idag representeras familjen av Jean-Louis (född 1968) som är 16 generation. Jean-Louis kom 1992 tillbaka till Rhônedalen efter studier i Kalifornien och återförenades med sin far i familjeföretaget. (Moestue Grape Selections, 1200 fl.)

winetable_nyprovat_grangeneuve

Domaine Saint Amant Grangeneuve 2019, Frankrike, Rhône, TSE 94939, 189 kr

Inte sött men rött och gött från Beaumes de Venise i södra Rhône. Inbjudande flirtig parfym av färska röda och blå bär och nyplockade örter. Smakar som en skogspromenad i augusti. Läskande syra, gnuggiga tanniner och välstrukturerat – gott! De ekologiskt odlade druvorna (utan certifikat) grenache, syrah, carignan och viognier har i en så kallad co-pigmentation gett en helt torr och mycket charmig BdV. (Brix Wine, 1440 fl.)

winetable_nyprovat_monteraponi

Monteraponi Il Campitello Chianti Classico Riserva 2018, Italien, Toscana, TSE 92133, 399 kr

Radda power, en riserva med vilt uttryck, odlat och vinifierat med natur och hållbarhet i fokus. Ekologiskt sangiovese fruktig av körsbär, mineralisk av jord och järn, floral av undervegetation. Mogna toner av svamp, höstlöv och umami, torrt, stramt och syrligt med fin balans i långt mineraliskt avslut. (Lively Wines, 900 fl.)

winetable_nyprovat_forjas_del_salnes_goliardo

Forjas del Salnés Goliardo Caiño Tintos De Mar 2018, Spanien, Rías Baixas, TSE 94565, 319 kr

Rött från vinmakarna bakom ett av mina vita favoritviner Bastion de la Luna. Rodri Mendez odlar sina ursprungstypiska druvor med traditionella metoder, nedärvda i generationer med respekt för jorden de brukar. Här den lokala caíño tinto som är en röd galicisk druvsort som även odlas i Portugals Vinho Verde vinregion där den kallas Borraçal. Inbjudande aromatisk av röda bär, smultron, vildhallon, örter och smörkola. Elektrisk direkt på tungan, vibrerande syrligt, mineralisk med havssälta, bittercitrus, skogshallon i ett läskande långt örtigt och torrt avslut. Vinmakare är kultförklarade Raúl Pérez som sedan början av 2000-talet jobbat nära tillsammans med Rodri. (Wine Trade, 480 fl.)

winetable_nyprovat_vera_vides

Vera Vides 2019, Spanien, Ribera del Duero, TSE 94549, 149 kr

Gamla stockar i gamla marker med fieldblendade druvor som tinto fino (tempranillo), bobal, garnacha och albillo som spontanjäste tillsammans. Efter avslutad vinifiering vilade vinet ett par månader på gamla ekfat. Sötfruktig doft av mörka bär, torrt och stramt men med läskande syrlig frukt i ett örtigt floralt avslut. Bakom projektet står Pablo Arranz och Andrea Sanz som grundade vingården 2005 i La Aguilera (Burgos). Den har cirka 11 hektar gamla vinstockar mellan 70 och 110 år gamla, planterade med inhemska druvor. Sedan skapandet har de också planterat vingårdar, totalt 6,4 hektar till. Alla odlas enligt biodynamiska och ekologiska metoder. Bra pris och värt ett provköp. (Brandpartners, 2800 fl.)

winetable_nyprovat_legaris_crianza

Legaris Crianza 2019, Spanien, Ribera del Duero, TSV 95004, 189 kr

Torr stram och ung med mörkt röd frukt, tugggiga tanniner och läskande syra. Välbalanserat och redigt på samma gång från en toppenårgång i området. (Spendrups/Spring Wine, 5400 fl.)

tillfälligtsortiment_winetable_nyprovat_danilandi_lasuvasdelaira

Las Uvas de la Ira Daniel Gómez Jiménez-Landi 2019, Spanien, Méntrida, TSE 93841, 249 kr

Nytt försök att få Dani Landis läskande garnacha på hyllorna. Från granitjordar i Sierra de Gredos, biodynamisk odling och mycket gamla stockar. Vredens druvor vinifieras i hela klasar helt utan tillsatser och vinet lagras därefter 10 månader på franska foudres (större ekfat). Frisk och fruktig, ren och fräsch, otrolig klunkabilitet, en tanninrik vuxenläsk med personlig karaktär. Very very nice! (Wine Trade, 492 fl.)

winetable_nyprovat_land_of_saints

Land of Saints Pinot Noir 2020, USA, Kalifornien, TSE 94547, 199 kr

Med traditionella och naturliga metoder och minimal intervention har vi här ett mycket prisvärt pinot från en välrenomerad grenacheodlare. Jordgubbar och sandelträ, mer burgundisk än amerikansk, mjuka tanniner och fyllig frukt, örtig och välbalanserad med hallonlakrits toner i avslutet. Central Coast är adressen för Angela Osbourne som även ligger bakom A Tribute to Grace som vi tidigare provat och skrivit om här. (Budbreak, 3600 fl.)

walterscott_winetable

Walter Scott X Novo Vineyard Pinot Noir 2019, USA, Oregon, TSE 92810, 595 kr

Exklusiv pinot noir från Willamette Valley. Handskördade och spontanjästa druvor. Elegant inbjudande karaktäristisk pinotdoft, inledningsvis reduktiv med bär som jordgubb, vildhallon och körsbär, ekfat och rökelse i en komplex och elegant struktur, stram med hög syra och lätt sandiga tanniner. Lång eftersmak – mycket gott. Namnet är taget och ihop-plockat av två andra personer men det är makarna Erica Landon och Ken Pahlow som sedan 2008  driver Walter Scott Winery. (Wine Affair, 180 fl.)

winetable_nyprovat_penfolds_bin_138

Penfolds Bin 138 GSM 2020, Australien, Barossa Valley, TSE 93216, 269 kr

Shiraz, grenache och mataro som spenderat 12 månader i franska ek-hogsheads varav 12,5 % var ny ek. Mörk ung lila färg. Söta körsbär, plommon, mogna svarta bär och integrerade fattoner. Torr och stram men fyllig och solvarmt fruktig. Ett vin som passar det svenska julbordet som hand i handsken. (Treasury Wine Estates, 1200 fl.)

winetable_nyprovat_penfolds_bin_389

Penfolds Bin 389 Cabernet Shiraz 2020, Australien, South Australia, TSE 93621, 499 kr

Baby Grange, ett vin som ligger på ekfaten där Grange vilade årgången tidigare. Cabernet sauvignon och shiraz från McLaren Vale, Barossa Valley och Padthaway. 12 mån i amerikansk ek-hogheads varav 33 % är nya. Eknosen tydlig med svartvinbär, svart frukt, solvarma bär, jordgubb, körsbär och rök. Stor fyllig volymiös, generös frukt i “mid-palate”. Torra tanniner stor och kraftull. (Treasury Wine Estates, 2100 fl.)

winetable_nyprovat_penfolds_bin_150

Penfolds Bin 150 Marananga Shiraz 2020, Australien, Barossa Valley, TSE 92028, 499 kr

Shiraz från Marananga i Barossa Valley 12 mån i ek-hogshead & puncheons varav 24 % ny amerikansk ek och 23 % ny fransk ek. Djupt svartfruktig doft av plommon och björnbär, mineralitet, järn, blod och rökig chark. Tuggiga samlade tanniner, sammetsmjuk. Tung i ekstilen med helt torrt avslut. (Treasury Wine Estates, 600 fl.)

winetable_nyprovat_penfolds_bin_407

Penfolds Bin 407 Cabernet Sauvignon 2020, Australien, South Australia, TSE 91273, 549 kr

Cabernet Sauvignon från McLaren Vale, Barossa Valley, Coonawarra, Padthaway och Wrathonbully. Lillebror till Bin 707 som spenderat 12 månader i franska ek-hogsheads (24% nya) och amerikanska ek-hogsheads (12 % nya). Eucalyptus och mynta, svartvinbär, söt frukt, blåbär, björnbär i värmande syltig doft. Fyllig, komplex och helt torr, stort och kraftfullt men elegant, och läskande syrlig. (Treasury Wine Estates, 1200 fl.)

winetable_nyprovat_penfolds_st_henri

Penfolds St. Henri Shiraz 2019, Australien, South Australia, TSE 90485, 699 kr

Favoriten St. Henri har en mycket modernare, lättare och fruktigare approach med mer finess än power än övriga i serien. Shiraz från McLaren Vale, Barossa Valley och Padthaway, Wrattonbully och The Peninsulas.
12 månader i 50+ år gamla stora ekfat gör skillnaden. Koncentrerad stor aromatisk fyllig nos av mörk svartröd frukt. Otroligt ren och vibrerande frukt. Syrligt men med värmande komplex koncentration. Fylligt och läckert. (Treasury Wine Estates, 1200 fl.)

winetable_nyprovat_penfolds_RWT_bin_798

Penfolds RWT Bin 798 Shiraz 2020, Australien, Barossa Valley, TSE 92780, 1049 kr

Barossa Valley shiraz som spenderat tid i franska ek-hogsheads varav 49 % i nya och 51 % 1-åriga. Fläskig stor och köttig doft av solvarm och mogen frukt. Mycket torr, stram och tillbakahållen men med otroligt utvecklingspotential. Tung i gumpen där dock en friskhet förnims i mineraliteten, annars mestadels torkad frukt i avslutet, aska, tobak och ceder. (Treasury Wine Estates, 300 fl.)

winetable_nyprovat_penfolds_magill_sshiraz

Penfolds Magill Estate Shiraz 2020, Australien, Adelaide, TSE 94934, 1095 kr

Shiraz från Magill Estate Vineyard och Block One, de äldsta stockarna ovanför Grange cottage, handskördad såklart. 15 månader på fransk ek (30% nya och 40 % 1-åriga) och 30 % på 1-åriga amerikanska ek-hogsheads. Dov frukt i nosen, svartmuskig och kryddig. Fylligt och sammetslent, kryddig och örtig med ren fruktsyra, torrt avslut – stort och lent. (Treasury Wine Estates, 120 fl.)

winetable_nyprovat_penfolds_grange

Penfolds Grange 2018, Australien, South Eastern Australia, TSE 92201, 4899 kr

Grange årgång 2018 är nog en av de bästa Grange jag provat (alla årtal med 8’or är kanon för Grange – 78, 98 och 08). Druvblenden är shiraz 97 %, 3 % cabernet sauvignon från Barossa Valley, McLaren Vale och Clare Valley. Vinet har sedan spenderat 18 mån i american oak hogsheads varav 100% är nya. Djup komplex aromatik, rödfruktig med ek, ceder och tobak, tuggigt med mogna tanniner och förvånansvärt fruktig redan nu. Stort kraftfullt och exemplariskt – a  classy well dressed rock star. (Treasury Wine Estates, 96 fl.)

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.