Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Ästad – vin, vackra vyer och världsklassmat

Ästad – vin, vackra vyer och världsklassmat

Bild på Andreas Grube
Andreas Grube Redaktör & Skribent Vin och Sprit

Lästid: 3 minuter

Svensk vinnäring blomstrar som aldrig förr. I Halland, en halvtimme utanför Varberg ligger Ästad Vingård som de senaste åren blivit en snackis – både för sina viner och för hyllade restaurang ÄNG som belönats med en stjärna i Michelinguiden och förra året nyöppnade i helt nya lokaler.

Det talas ofta om pittoreskt vackra vinområden i utlandet, som Piemonte, Mosel och Loiredalen. Men även här i Sverige finns vingårdar med hänförande natur och lummig grönska i sin närhet. Som i Halland.

Ästad är en sådan vingård, vackert belägen vid Åkulla bokskogar en knapp halvtimmes bilfärd från Varberg. På den här före detta mjölkproduktionsgården började man 2011 plantera vinrankor och bygga upp en turistverksamhet, och nu lockas turister hit både för att spana in vinproduktionen, för att njuta av den lyxiga spa-anläggningen och för att äta och dricka gott på stjärnkrogen ÄNG.

Bild med utsikt inifrån ett spa ut mot omgivningar på Ästad Vingård i Halland
Ästad Vingård har ett otroligt fint spa. Bild: Ästad Press

Fokus ligger på ekologiskt odlad solaris, varav man har ungefär fyra hektar i anslutning till vineriet i Ästad och ungefär lika mycket i Morup ute vid havet. Ansvarig vinmakare är Claes Bartoldsson, som kom till Ästad redan 2010.

– Det har varit en otrolig resa med en extremt snabb utveckling som jag är tacksam om att ha fått vara med om. Vi planterade fyra hektar på en gång så vi blev ju tvungna att hugga i ordentligt, vilket man ju är glad för så här i efterhand, säger Claes.

Ästads fokus är mousserande viner på traditionell metod, och Claes Bartoldsson menar att varje år innebär nya lärdomar.

– Det tar så många år att framställa ett mousserande vin, och jag känner att vi har kommit ljusår framåt sedan vi började.

Bild på händer som skördar druvor på Ästad Vingård i Halland.
Skörd av solaris på Ästad Vingård i Tvååker, Halland.

En del i det är just beslutet att plantera vinmarken i Morup, där förutsättningarna är helt annorlunda än vid Ästad.

– Ästad är inland och Morup är maritimt. Det innebär också att temperaturen är jämnare i Morup. Vårarna är mildare och växtsäsongen längre, vilket ger jämnare skördar och jämnare kvalitet. Idag har vi ungefär åtta hektar vinmark totalt, men redan kommande år ska vi plantera nästan fyra hektar till, säger Claes.

Utöver solaris har man också små försöksplanteringar av chardonnay och pinot noir i Morup.

– Det är i dagsläget mest som experiment, och som en försäkring inför framtiden. Vi vet ju att klimatet blir varmare och vi måste vara med på vad som händer och hur saker utvecklas. Vi ska också testa att ympa på lite pinot och chardonnay på solaris för att se om det är en vettig väg att gå.

Mat i Världsklass

Men det är som sagt inte bara viner av stigande kvalitet som lockar besökare hit till de halländska bokskogarna. Förra sommaren hade hyllade restaurang ÄNG nypremiär – i helt nya lokaler, med uppdaterat koncept och vässad vinlista.

Bild på sommelier Emma ZIemann på scen vid utdelningen av stjärnor av Guide Michelin
Emma Ziemann är inte bara trefaldig svensk mästare i sommellerie, nu även stjärnsommelier enligt Guide Michelin på Restaurang Äng i Halland. Bild: Guide Michelin

Kocken Filip Gemzell är den som leder arbetet i köket, medan Ann-Catrine Johansson har det övergripande ansvaret för service och dryckesupplevelse. Inför nyöppningen värvade man också bland andra svenska sommeliermästarinnan Emma Ziemann för att ta sig an rollen som källarmästare och bygga upp vinkällaren. I dagarna tilldelades Emma även ”Michelin Sommelier Awards” för sitt arbete på restaurangen och så sent som i mars vann hon återigen Sommelier-SM, hennes tredje guld i samma tävling.

ÄNG fick sin första Michelinstjärna 2021, och ja, det är tydligt att de med sina nya lokaler och vässade detaljer gör sig redo för en andra.

Maten är ren och elegant med fokus på lokala råvaror i säsong. Det är stora smaker, men utan den typen av effektsökeri man ibland kan få uppleva på krogar med den här typen av ambition.

– Vi har ett hållbarhetstänk i allt, från det sociala ansvaret till råvarorna. Det märks även på vinsidan där vi håller oss inom Europa med klassiska viner i både stil och smak, säger Ann-Catrine Johansson.

Förutom maten blir också själva rummet, eller snarare rummen, en del av helhetsupplevelsen. Kvällen inleds i det stora växthuset med utsikt över fält och skog, för att sedan ta sin väg genom vinkällaren och in i den luftiga matsalen, inredd med ljusa naturmaterial.

Och på tal om vinkällaren – den där vandringen gör en på samma gång törstig som upplyst, för det blir som att man faktiskt vandrar igenom själva vinlistan; först champagnen, sedan de vita krispiga och längs vägen röd bourgogne och andra klassiker från såväl Frankrike som Italien och Spanien.

Bild på en man med sin traktor och nyligen skördade vindruvor från Ästad vingård i Halland
Skördetider på Ästad Vingård i Halland. Bild: Ästad Press

Självklart finns även Ästads eget vin på listan.

– Vi gör några specialgrejer tillsammans med restaurangen, bland annat något stilla vin, någon late harvest och så. Men annars är det mousserande för hela slanten, säger Claes Bartoldsson.

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.