Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Sommarens bästa bagnums

Sommarens bästa bagnums

Bild på Pär Strömberg
Pär Strömberg Chefredaktör & Vinskribent

Lästid: 2 minuter

Thierry Puzelat är minst sagt en gigant inom naturvinsvärlden och är bland annat en av grundarna till L’Association des Vins Naturels. En av de första rörelserna för den naturliga revolutionen. Pär Strömberg har provat och valt ut sommarens bästa bagnums.

Clos du Tue-Boeuf bär på en anrik historia som sträcker sig ända tillbaka till medeltiden. Områdets 6 hektar har varit i familjen Puzelats händer sedan 1400-talet. Bröderna Thierry och Jean-Marie Puzelat tog över helt från sin far år 1994. Innan dess var gården mest känd för grödor och sparris, men när bröderna tog över började de fokusera på vin och buteljerade familjens viner på egendomen. Sedan 1996 odlar de ekologiskt och gör 13 olika viner från 4 hektar i Cheverny och 4 hektar i Touraine. Thierry driver egendomen tillsammans med sina döttrar Zoe och Louise, medan Jean Marie njuter av en mer avslappnad tillvaro. Zoe och Louise, som har vuxit upp omkring vinet, ser nu till att egendomen fortsätter leverera högkvalitativa viner. Thierry är även känd som en av grundarna till L’Association des Vins Naturels, en rörelse för naturlig vinmakning.

Thierry Puzelat är en framstående figur inom vinvärlden, särskilt känd som en av grundarna till L’Association des Vins Naturels år 2002 – en pionjär i den “naturliga vinrevolutionen”. Hans inflytande har inspirerat många människor att arbeta på ett mer naturligt sätt. Innan han engagerade sig i familjeföretaget, hade han erfarenhet från Saint-Émilion och Montréal. För tolv år sedan startade han även egendomen Puzelat-Bonhomme tillsammans med Pierre-O Bonhomme, men numera driver Pierre-O den verksamheten själv. Att hanteringen av två egendomar blev övermäktigt är förståeligt. För närvarande är Thierry involverad i plantering av sina första vingårdar i Georgien. Han är också delägare i två vinbarer i Orléans, undervisar på en vinmakarskola och reser runt i världen för att presentera sina viner. Thierry är inte främmande för att njuta av livet och festa lite då och då. Hans engagemang i den naturliga vinrörelsen är lika starkt som någonsin.

Vinerna i allmänhet: De röda är eleganta, aromatiska, fruktiga och mineraldrivna med fin tanninstruktur. De vita är rena, fruktiga och eleganta med en fin frisk syra och ett mineraldrivet avslut.

Clos du Tue Boeuf Vin Blanc, Frankrike, Loire, Nr 74421, 329 kr (1500 ml bagnum-påse)
Mineralisk och gulfruktig nos med lätt jästiga äppliga toner. Fylligt och energiskt till max, nästan vibrerande elektriskt på tungan, med hög syra och tät frukt. Inte din vanliga sauvignon blanc-karaktär, istället mycket personligt och otroligt charmerande.

Clos du Tue Boeuf Vin Rouge 2023, Frankrike, Loire, Nr 74424, 329 kr (1500 ml bagnum-påse)
Jordgubb hallon och lakrits, örter och naturliga aromer efter jäsningen. Rent somrigt läskande friskt och bärigt med massor av energi. Ett vin som med fördel serveras svalt för att bevara den direkta fräschören. Torrt med mjuka tanniner i den mineraliska lätt järniga och örtiga finishen. Druvblenden består av gamay, côt och pineau d’aunis.

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.