Augustimåne, kräftor och de goda dryckerna därtill!
Lästid: 2 minuter
Kräftpremiär under en självklart lysande måne och ljud från kräftskivor ekar i kvarteren med skrålvrål och klingande glas. Vilka drycker som vanligtvis står på bordet är lika självklart som den stora månen, men vilka fler alternativ passar den goda lilla krabaten?
Det är kräftpremiär och i kräfttider lyser augustimånen som starkast. Efter semester och lata dagar sätter vi åter igång livet med jobb och fritidsaktiviteter och kräftskivan brukar vara ett välkommen återförening av vänner och familj. De glada sångerna från grannars kräftskivor ekar i kvarteret med skålvrål och klingande glas. Öl och snaps på borden, kräftor kräva dessa drycker, men går det att dricka annat till också?
Med fyra kräftor parade vi fyra drycker och bjuder er en miniguide till den annalkande kräftskivan.
Den mest klassiska dryckeskombon på kräftskivan är som bekant öl och snaps. Denna kombination går som en dryck i vår provning på grund av att de klassiskt hänger ihop som ler och långhalm.
Jag väljer en lokal ljus lager från Kråkudden som med sin lite sötbeska maltiga smak tar sig an sörplandet av lagens dillsälta. En ton av apelsinskal och mörkt bröd lämpar sig även det till den höga sältan i spadet.
Snapsen Gammal Norrlands sköljer rent efter sörplandet med smaker av fänkål, anis och dillfrö. Färgad av sherryfat ger den en rush i aptiten och en flirt till nästa kombination.
Roslags Näsby Bryggeri Kråkudden Ljus Lager, Sverige, Täby, Nr 34899, 28:80 kr (+ 1 kr pant)
Gammal Norrlands Akvavit, Sverige, Nr 262, 229 kr
Kombination nummer två är kanske den minst förväntade men ack så fin. När vi sörplar i oss det goda kräftsmöret behövs toner av jästiga äpplen, mandlar och citrus för att balansera den komplexa umamismaken.
Fino Inocente har en mognadston av bokna äpplen och en unik curryliknande klang av torkade örter som tar för sig utan att ta över. En veritabel gastronomisk käftsmäll i kombination med kräftsmöret.
Fino Inocente, Spanien, Jerez, Nr 8202, 87 kr
Den tredje kombinationen fokuserar på klorna, dessa saltsöta muskler man lite pillrigt får lirka fram behöver en dryck med lite kraft och pondus men som ändå behåller frisk fräschör och lite sälta.
Attis sprudlar av gul stenfrukt, plommon, persika och aprikos i en fyllig mjukt mogen stil som piggas upp av en saltstänkt mineralisk festblåsa. Vissa stråk av rostat ljust bröd skiner igenom av förmodad vila på sin jästfällning i en lång definierad eftersmak.
Attis Lias Finas Albariño 2018, Spanien, Rías Baixas, Nr 71667, 169 kr
Den fjärde och sista kombination koncentrerar vi till kräftans största bit, stjärten. Denna saltsöta köttiga del är liksom kronan på verket på den lilla krabaten. Här behövs hög frisk syra och tydlig mineralsälta.
Ljust transparent gul, frisk mineralisk doft med inslag av lime, citron och havssalt. Hög syra som skär igenom frukten men som ändå ger ett friskt och rent uttryck. Smaken liknar doften och domineras av järnig salinitet och mineral, citrusfrukt och lätt floral eftersmak. Druvorna är 80% hondarrabi zuri och 20% folle blanche.