Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Nyprovat – "gula blommor på en daggvåt sommaräng"

Nyprovat – "gula blommor på en daggvåt sommaräng"

Bild på Pär Strömberg
Pär Strömberg Chefredaktör & Vinskribent

Lästid: 5 minuter

Vi är redan inne i augusti och det känns som att sommaren 2021 bara flög förbi. Den är naturligtvis inte slut än, men i skrivande stund öser regnet ned och gör plats för tankar om kräftor, svamp och mustiga grytor. Pär Strömberg har som vanligt Nyprovat sig igenom höstens första lansering av tillfälliga sortimentet och hittat några riktigt goda och intressanta viner.

Höstens första lansering av tillfälligt sortiment bjuder en del spännande, men är inte ett av de “stora” släppen så att säga. Vi smyger igång med ett något mindre sortiment än vi kommit att bli vana med. Vi har provat det mesta och valt ut det bästa. Personligen kommer jag helt “oprovat” att köpa den Kanariska vingruppen Envinates röda vin Benje Tinto 2019 av lokala druvan listan prieto. Detta för att jag vid tidigare tillfälle provat Envinates naturliga hantverksviner och blivit ytterst förtjust. (Uppdatering: nu är vinet provat och finns beskrivet nedan)

Dagen efter är det dags för höstens första Webblansering som bjuder på Occhipintis Il Frappato 2018 på magnum, Von Winnings och Dr Loosens GG-toppviner, både Pol Rogers Winston Churchill och Taittingers mytomspunna Comtes Rosé 2007. Det släpps även en drös med exklusiva viner från Jaques Prieur och vardera en topper från Chateau Latour och Armand Rousseau. Mycket gott och exklusivt att gå igång på.

Håll till godo och kom ihåg devisen, drick mindre men bättre!

MOUSSERANDE VIN

Bibo Runge Riesling Sekt b.A. Brut 2016, Tyskland, Rheingau, TSV 90034, 199 kr

Sommarflirtig och päronfrisk doft med tydlig mineralisk närvaro. Med en mjuk och mild mousse bjuds gula plommon, päron och en brödighet som drar åt råg och orientaliska kryddor. Avslutet har både angenäm längd och skön soft syra. Relativt ungt projekt som gått från klarhet till klarhet under de år jag följt dem. (Quaffable Wines, 3600 fl.)

Charles Heidsieck Rosé Resérve, Frankrike, Champagne, TSE 95423, 589 kr

Elegant och enastående rosaskimrande med aromer av sirliga röda bär. Heidsiecks Rosé Reserva har full koncentration och djup i varje beståndsdel, en mjuk sofistikerad mousse där friska hallon och jordgubbar dansar i ett förföriskt krispigt och mineraliskt avslut. (Provinum Vinhandel, 420 fl.)

VITT VIN

Joh. Jos. Prüm Graacher Himmelreich Spätlese 2016, Tyskland, Mosel, TSE 93470, 349 kr

Klassisk Spätlese från klassisk producent. Grön och gulfruktig med mjuk honungssötma, frisk syra och oändligt fokuserat djup. Lägg till en längd som aldrig tar slut. Vill du upptäcka Mosels söta skatter och dricka klassiskt är det här din flaska. (Tryffelsvinet, 480 fl.)

Joh. Jos. Prüm Graacher Himmelreich Auslese 2012, Tyskland, Mosel, TSE 92755, 409 kr

Prüms Auslese fokuserar än djupare än Spätlesen och med några fler år på nacken visar den upp vad som väntas kan efter en tids lagring. Örtig och honungssöt sprängfylld till bredden av utslagna gula blommor på en daggvåt sommaräng. (Tryffelsvinet, 480 fl.)

Weingut Tesch Löhrer Berg 2018, Tyskland, Nahe, TSV 95154, 189 kr

Mineralbombad riesling med sälta och gulgrön frukt i en strikt syrlig men flirtig kostym med riktigt bra driv och en örtigt sötfruktighet. Addera lite petroleum och krusbär till det aptitligt bitterläskande avslutet får en att utbrista Nahe, är det sant?! (Bornicon & Salming, 2400 fl.)

Louis Michel Montée de Tonnerre 2020, Frankrike, Chablis, TSV 96138, 349 kr

Från en favorit 1:er cru, Montée de Tonnerre, serveras vi ett friskt och krispigt vin med klargul färg. Rökig mineralisk doft och smak med inslag av citrus, grapefrukt, gråpäron, gula äpplen, örter, krita och saltsten. Ekologiskt odlat med lågt skördeuttag, egen jäst och utan någon lagring på ekfat. Ännu i sin linda kan detta vin vara värt att stoppa undan ett par år i väntan på att brådmogenheten ska lägga sig och få blomma ut på riktigt. (Ward Wines, 3000 fl.)

Rafael Palacios Concellos 2019, Spanien, Galicien, TSV 93755, 129 kr

Från Valdeorras guldgröna branta sluttningar en fyllig och gulfruktig godello uppvuxen där den trivs allra bäst. Krusbär och citrus i en syrlig och torr strukturerad stil. Fet och oljig men med vital frukt och balanserad syra där en vaniljton avslutar. Mycket prisvärt! (Carovin/Oenoforos, 8000 fl.)

Frog’s Leap Sauvignon Blanc Napa Valley 2019, USA, Kalifornien, TSE 93680, 199 kr

Initialt reduktiv men med koncentrerad fyllig och tät gräsigt gulfruktig ton. Ekologiska vinodlingar som odlas enligt biodynamiska metoder och efter principen “dry farming” av pionjären John Williams. Sauvignon Blanc från Napa är värt att upptäckas. Inte riktigt min favoritstil men mycket habilt och välgjort. Vineriet grundades ursprungligen på en gammal grodfarm av John Williams och Larry Turley. (Ward Wines, 600 fl.)

RÖTT VIN

Girolamo Russo ‘a Rina Etna Rosso 2019, Italien, Sicilien, TSV 92456, 219 kr

Ny årgång på instegsvinet från producenten som namngett sitt vineri till äran av sin hädangångne far. Klassisk vulkanjos packad med umami och mineral, sträv stram struktur men ändå vänligt lättklunkat. Röd frisk frukt dominerar smaken där syran är på tå och avrundas med aptitlig skalbeska och kvarhängande tanniner. Guiseppe Russos vinodlingar ligger på 650-780 möh runt byn Passopisciaro på vulkanen Etna. (Budbreak, 4200 fl.)

Valiano Chianti Classico 2018, Italien, Toscana, TSV 92565, 149 kr

Stram jordig mineralisk karaktär med förförisk smak av körsbär och körsbärskärnor. Strukturen och texturen är syrlig, pepprig och taningrusig med ett torrt örtigt avslut där sangiovese spelar första fiolen med ca 5 % merlot som stöd i nacken. Vingården har levererat vin (Poggio Teo) till Nobelmiddagen för ett par år sedan. Egendomen Valiano i Castelnuovo Berardenga, strax öster om Siena, är även familjen Piccinis bostad. Stor allokering, bra pris, bra köp! (Enjoy Wine & Spirits, 10200 fl.)

E. Guigal Saint-Joseph Vignes de l’Hospice 2018, Frankrike, Rhône, TSE 92126, 699 kr

Det är alltid en fröjd att få prova igenom Guigals toppcuvéer, årgång efter annan. Monopolvingården Vignes de l’Hospice ligger omringad av skog och rankorna växer ur granitjord. 2018 har fått en djup koncentrerad och elegant komplexitet med svartpeppar, svarta oliver, viol, mörka plommon, cigarrök och mineral. Helt torr i avslutet men med en mycket fyllig och muskulöst pepprig syrahton i intensiv örtkryddning. 30 månader på nya ekfat har gett en mjuk fin och balanserad vaniljkrydda i eftersmaken. (Wine Affair, 600 fl.)

E. Guigal Château d´Ampuis Côte Rôtie 2017, Frankrike, Rhône, TSE 95219, 998 kr

Château d´Ampuis är en så kallad fieldblend som domineras av syrah med backning av en liten del viognier som växer sida vid sida. Vinet har vilat hela 38 månader på nya ekfat vilket gett en bjussig, mjuk och mulligt rikt sötfruktig karaktär med mineralitet och rökiga fat. Årgången är generös vilket visar sig i efter det torra avslutet på tungan då köttiga tanniner hänger kvar med toner av fat, kryddiga örter och en mineralrik och eldig finish. Ännu ung bör den gömmas och glömmas för den har många många år kvar för att nå sin absoluta peak. (Wine Affair, 360 fl.)

Clos Mogador 2018, Spanien, Katalonien, TSE 95210, 759 kr

En riktig klassiker på återbesök. Clos Mogador har förtjänat sitt pris med lång, trogen och utvecklande tjänst i Priorat. Årgången är väntat torr och tanninrik, friskt rödbärig med inslag av djupare toner från svarta vinbär, plommon och björnbär med avslutande fräsch mineralitet. Druvblenden för 2018 är som vanligt dominerad av garnacha efterföljt av carinyena, syrah och avslutande liten del cabernet sauvignon. (Janake Wine Group, 360 fl.)

Envinate Benje Tinto 2019, Spanien, Kanarieöarna, TSE 93717, 209 kr

Dags att vina ner sig, ja det är precis det Envinate står för. Ljust grumligt röd, ofiltrerad och oklarnad med reduktiv inledning av vulkanosande umamitoner, svart rök och stenig mineral. Syrligt driv i rödbärig frukt, friskt, fräscht och riktigt klunkvänligt. Havssalta mineraler, vulkanisk umamijord och tanniner med mjukt anslag. Envinate är ett samarbete mellan 4 vinmakare från 4 olika områden som träffades när de läste oenologutbildning i Alicante. Benje Tinto kommer från Teneriffa, 1000 möh, svart vulkanisk jordmån. Vinifierat i hela klasar, utan tillsatser. Lagrat i gamla ekfat 8 månader av mestadels lokala druvan listan prieto (mission) och liten del tintilla. (Wine Trade, 768 fl.)

Badenhorst Ramnasgras Cinsault 2019, Sydafrika, Swartland, TSE 90047, 259 kr

Härlig cinsault från en av mina favoritproducenter i Swartland. Ren fräsch och josig, fylld av röda bär, färska örter med drivande frisk syra och fyllig solmogen frukt. Ett riktigt pangvin på en druva som kommer få mer och mer uppmärksamhet inom snar framtid. (Tryffelsvinet, 480 fl.)

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.