Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Bryggeribarer

Bryggeribarer

Bild på Sanna Lindberg
Sanna Lindberg Ölskribent

Lästid: 2 minuter

Den roligaste platsen att dricka öl på? I bryggeriet så klart. Sanna Lindberg listar satsningarna du också vill ha koll på.

Att Sverige utvecklas som ölland syns inte minst på antalet bryggeri-nära barer och restauranger som blir allt fler. Och bredden är stor – från renodlade ölbarer och restauranger som driftas av bryggerier till brew pubs i anslutning till dem.

Uppsidorna med kompletterande serveringar till bryggerier är många. För gästen ska inte minst den autentiska känslan lyftas fram – vad är roligare för en dryckesintresserad än att dricka en dryck på platsen den producerats? Dessutom får du tillgång till riktigt färsk öl, vilket i sig är en upplevelse. Troligen serveras du också av någon som varit med och bryggt – så passa på att ställ alla din frågor.

För bryggerierna är det givna att de får komma närmre konsumenterna, med möjligheten att visa upp och prata om sin dryck i dess rätta miljö. En svårslagen marknadsföringskanal i ett monopolland med strikt alkohollag. Dessutom blir det en ytterligare försäljningskanal (i väntan på gårdsförsäljningen…) – också för provbrygder. En egen bar sätter helt enkelt snurr på en positiv spiral, som inte minst genererar en välbehövlig extra slant till bryggerikassan.

Så vad väntar ni på? Mot närmsta bryggeribar! Här är senaste nytt från Stockholmsområdet.

Göteborgsbryggeriet Stigberget öppnar Stigbergets Fot på Götgatan i Stockholm, 27 februari.
”Stigbergets Fot blir en plats med ständigt nya fat att upptäcka. Det kommer finnas allt från lokala storheter till besök från bryggerivänner ute i världen. Naturligtvis kommer det alltid att finnas ett brett utbud av det senaste och färskaste från Stigbergets Bryggeri. 24 ölfat kompletteras med egenimporterat franskt vin på fat från vingården Chateau Pesquie.”

Omaka Bryggeri på Uggleviksgatan i Stockholm har precis kommit igång med bryggandet och planerar att i april att öppna en större bar och restaurang i anslutning till bryggeriet. De beskriver sig själva som innovationsbryggeri som ska spegla nästa generation Spendrups.
”På Uggelviksgatan 2 i centrala Stockholm råder just nu febril aktivitet. Bryggverket är på plats och restaurangen börjar ta form. Under våren 2020 öppnar OMAKA här på A House, med Hedda Spendrup i spetsen. Målet är att utmana synen på begreppet öl – och töja på gränserna för vad ett bryggeri kan vara och göra.”

Det tidigare fantombryggeriet Omnipollo har efter närmare 10 år blivit med eget bryggeri. Nyligen berättade duon Henok Fentie och Karl Grandin att de tagit över Sundbybergs Kyrka från Sundbybergs bryggeri. Just nu ska bryggkapaciteten skalas upp och efter det väntar både restaurang och pub. ”I och med övertagandet av kyrkan i Sundbyberg får Omnipollo sitt första egna hem, ett hem de vill utveckla till en experimentverkstad utan motstycke. Tanken är att bryggeriet ska vara en plats där Omnipollo kan bjuda in bryggare från hela världen, bryggare som välkomnat dem med öppna armar under de 10 första åren.
– Vi hoppas utveckla denna fantastiska plats och tror det kommer att tisslas om den i hela världen, säger Henok Fentie.”

En timme med tåget från Stockholm har bryggeriet Nyköping Brewing Company precis slagit upp dörrarna – till bryggeri, bar och restaurang. Här vill man vara tillgängliga från dag ett. Bakom satsningen står bland annat tidigare huvudbryggaren, sedan 23 år, på Nils Oscar – Patrick Holmqvist. Läs mer om satsningen HÄR

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.