Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Sophie Christmann – En lysande stjärna på den tyska vinhimlen!

Sophie Christmann – En lysande stjärna på den tyska vinhimlen!

Bild på Pär Strömberg
Pär Strömberg Chefredaktör & Vinskribent

Lästid: 5 minuter

Tyska vinnäringen har, precis som i Italien, genomgått en renässans och föryngring där fler och fler kvinnliga vinmakare tar över från den mansdominerade vinvärlden. Sophie Christmann har tagit en naturlig plats jämte pappa Steffen i ett av Tysklands mest inflytelserika familjevinerier.

– Jag minns särskilt årgången 2017. Även om jag hade hjälpt till upprepade gånger under de föregående åren, hemma i vingården, var 2017 den första skörden där jag verkligen arbetade med ansvar. Jag hade också planer för det kommande året och ville implementera mina nya idéer för vår pinot noir så fort jag bara kunde. Jag är så stolt över det årets viner, inleder Sophie Christmann på frågan om hur hennes unika karriär tog fart.

Strax före skörden 2017 blev det klart att Weingut Christmanns långvariga vinmakare bestämt sig för att han skulle lämna. Sophie och hennes far Steffen fick ta skörden tillsammans, vilket naturligtvis var en utmaning till en början. Men det visade sig vara ett lyckat drag, något som förde far och dotter samman. Bevisligen blev Christmann Idig Riesling 2017 den bästa tyska rieslingen och förärades plats 14 av världens 100 bästa viner 2017 av James Suckling. Med Sophies första årgång för pinot noir utsågs hon till Årets Nykomling vid German Red Wine Award. En bättre start hade ingen kunnat önska sig.

Miljöbild på Sophie och Steffen Christmann i vingården för Wine Table
Sophie och Steffen Christmann i vingården för Wine Table. Foto: Anna Ziegler

Det var först i början av Sophies studier som hon verkligen insåg vad hon hade. Hennes far, Steffen, hade uppnått en otrolig framgång med deras vingårdar och hade investerat mycket i både sin och i Tysklands vinnäring.

– I början tänkte jag inte ens på vad det skulle betyda att ta över en så välkänd vingård som vår. För mig var det helt enkelt vingården där jag växte upp. Framför allt är jag tacksam att våra vingårdar är i perfekt skick. Efter mer än 15 år med biodynamiskt tillämpat arbete har vi friska jordar och en mycket balanserad tillväxt. Som ung vinproducent kan detta inte uppnås över en natt och det är en stor utmaning för många av mina unga kollegor, berättar Sophie Christmann.

Samtidigt påverkar det vingården och naturligtvis trycket att producera något anständigt. Men det är inget som oroar henne värst mycket. Av hennes personliga ambitioner att döma, finns inte risken att misslyckas.

– När jag tänker tillbaka på min barndom, kunde jag aldrig riktigt föreställa mig något annat än att arbeta i vår vingård. Till skillnad från min far, som vet detta från sin barndom, behövde vi aldrig hjälpa till i vingården efter skolan. Allt var helt frivilligt, fortsätter hon.


Efter sin grundutbildning och en praktikplats hos vinproducenten Schäfer-Fröhlich åkte Sophie till Geisenheim för att studera vinodling. Under studierna åkte hon till Bordeaux som utbytesstudent och fick möjligheten att delta i skörden. Dessutom gjorde hon flera skördar i Australien och på Bürklin-Wolf i hemmakommunen Pfalz där hon av marknadsintresse även tog praktik hos en stor vinhandlare.
Porträttbild på Sophie Christmann i vinkällaren i hemmet i Pfalz.
Sophie Christmann i vinkällaren i hemmet i Pfalz. Foto: Anna Ziegler

Christmann är ett litet familjeföretag som tillsammans med ett tight team av tillfälliga arbetare under högsäsong odlar sina 20 hektar. Sophie har påverkat sin familj till nya steg i vinframställningsprocessen och anser att det är vad varje ny generation som kommer in i ett familjeföretag bör göra. Under hennes praktikplatser i andra företag skapade hon många idéer som hon nu implementerat, framförallt när det gäller pinot noir.

– Vi är specialister på riesling och vi är där vi vill vara och finjusterar bara små detaljer varje år. Men med spätburgunder (pinot noir) kan vi fortfarande utvecklas och ta större steg. Även om druvan funnits i våra vingårdar i över 400 år, har den förlorats i vårt fokus. Jag har nu förändrat mycket och det är roligt att testa nya saker, speciellt när min första årgång fick så bra feedback från både press och handel, och det är såklart det som motiverar mig, Christmann är idag ett av Tysklands starkaste vinvarumärken vilket till stor del beror på deras fokus på druvan och dess växtplats. Här kompromissar man aldrig i vinframställningsprocessen. Alla druvor kommer från egna vingårdar vilket gör att man inte heller kan göra oändliga mängder vin. Med sina 20 hektar är de en ganska liten vingård i Pfalz, men de vill heller inte bli större, så de koncentrerar sig på endast tre typiska sorter: riesling, pinot blanc och pinot noir, vilket är anmärkningsvärt och ganska ovanligt i Pfalz.

– Personligen tror jag inte att det finns någon bästa eller sämsta vinregion i Tyskland. Vinets fascination ligger i dess mångfald. Men ändå är jag mycket tacksam för att vår vingård ligger i Pfalz. På grund av den globala uppvärmningen är det naturligtvis alltmer möjligt att odla internationella sorter i Tyskland, berättar Sophie.

Det finns en stark ung generation av vinproducenter i Tyskland under namnet Generation Riesling som Sophie varit medlem i, där de tillsammans är engagerade i att påverka framtiden och för att stärka Tysklands vinnärings position över hela världen. Gruppen fungerar som ett nätverk som underlättar spännande utbyten. Det har visat sig vara ett framgångsrikt koncept där unga tyska vinodlare öppet delar kunskap med varandra. I Generation Riesling är det också tydligt att framtiden för tysk vinnäring till stor del är kvinnlig. Något vi ser
liknande tendenser av, bland annat i Italien.

Landskapsbild över Christmanns vingårdar i Pfalz med vingårdsarbetare under skörd. Foto: Fabian Pellegrini
Skörd i Christmanns vingårdar i Pfalz. Foto: Fabian Pellegrini

– Pfalz är min heimat. Naturligtvis finns det platser, som Bourgogne eller Loire, som jag tycker är mycket spännande och det finns också många spännande platser att upptäcka i Tyskland, men jag lämnar det till andra. Pfalzskogen, de mjuka kullarna i Haardt och vinrutten är vårt DNA och platsen där min familj har gjort vin sedan 1508 och jag hoppas att det alltid kommer att förbli så. Här i
Pfalz samarbetar vi med våra kollegor, provar viner tillsammans och delar maskiner och utrustning. Jag tycker att det är väldigt viktigt, tillsammans kan vi forma bilden av tyska viner i allmänhet och Pfalz i synnerhet.

Mitt framför ögonen på oss konsumenter sker just nu ett generationsskifte i Tyskland och frågan är om det kommer ändra stilen på tyska viner i framtiden. Den tyska vinscenen är dynamisk och blir allt mer varierande. Det är ett stort nöje att se hur många olika riktningar vinproducenterna utvecklar. Som tidigare sagts, är en stor andel av Generation Riesling unga kvinnor, något ganska ovanligt i vin-Tysklands historia. Vad gör denna förskjutning möjlig och vilka effekter kommer det få på den tyska vinindustrin?

– Jag gläder mig åt att det blir fler och fler kvinnor som arbetar i vingårdar och tar över efter sina fäder. Hittills har vi mest arbetat med försäljning och marknadsföring snarare än i vingården och källaren, men lyckligtvis ökar också detta långsamt. Det finns redan några kvinnor från mina föräldrars generation som framgångsrikt tagit över och förvaltat vingårdar. Ändå finns det fortfarande mycket utrymme för förbättringar. Lyckligtvis lever vi i en tid då det blir mer och mer normalt i många länder att kvinnor tar på sig jobb som tidigare var
reserverade för män. Det är viktigt och bra, och vi måste alla se till att det blir lättare och lättare. Vinvärlden har fortfarande ett antal steg att gå här. Jag har haft turen att jag fått stöd här i familjen, men tyvärr är det inte så överallt. Kvinnor som Anne-Claude Leflaive, Elisabetta Foradori och Lalou Bize-Leroy har dock bevisat för länge sedan att kvinnor kan göra vin lika bra som män.

 

Mer om unga kvinnliga vinmakare i Tyskland av Pär Strömberg

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.