Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Champagne Charlies återkomst

Champagne Charlies återkomst

Bild på Sara Emilia Nässén
Sara Emilia Nässén Vinskribent

Lästid: 3 minuter

På 200-årsdagen av Charles Heidsiecks födelse så lanserades den ikoniska Champagne Charlie Cuvée på nytt, efter 37 års uppehåll. Mannen som gett namn åt vinet influerade vinvärlden med sitt entreprenörskap, sina idéer och inte minst, sin flärdfulla image.

Kommer ni ihåg tv-filmen Champagne Charlie från 1989, där Hugh Grant skildrar champagnekungen Charles Heidsiecks liv och äventyr? Verket tillhör kanske inte direkt filmhistoriens mästerstycken. Men desto mer storartat var Charles egna liv. Charles-Camille Heidsieck (1822-1893) grundade år 1851, vid 29 års ålder, firman Charles Heidsieck – idag ett av världens mest välrenommerade champagnehus. Född in i en familj av vinmakare och vinhandlare och begåvad med såväl social talang som sinne för affärer var Charles en mytomspunnen person redan under sin livstid.

Pionjären som blickade västerut

Mest känd för eftervärlden är han som pionjären som fick amerikanarna att dricka champagne. Det franska bubblet var under mitten av 1800-talet väl etablerat i Europa men Charles blickade västerut mot USA. Hans första båtresa över Atlanten 1852 blev en direkt framgång och när Charles 1857 genomförde sin andra resa var både han och hans viner välkända på kontinenten. Champagnetörsten spred sig från New York i norr till Louisiana i söder. I USA blev han kallad Champagne Charlie – ett smeknamn som även gav titeln till en klämkäck sång som beskriver vinhandlarens glamourösa och frihetsälskande leverne.

 

charles heidsieck champagne
Photo credit Pol Baril

Utöver sin fingertoppskänsla för affärer så använde Charles sin image för att marknadsföra vinerna. Stephen Leroux, VD på Charles Heidsieck, berättar att champagnehuset alltid varit starkt länkat till Charles personlighet, med ”The Elegance of a Gentleman, The Spirit of A Dandy”.

Stephen fortsätter: ”han var en dandy i den historiskt-litterära betydelsen av ordet; någon som sätter trender genom gott uppförande och stil”.

I USA var han jagad av journalister och eftertraktad på alla flotta societetsbjudningar – lite som en motsvarighet till dagens influencer. Men Charles var också en man med stark integritet, tydliga principer och hög moral. Uttrycket typiquement Charles kom att få betydelsen att vara oböjlig och kompromisslös, att gå sin egen väg och inte låta sig påverkas. Och om vi kanske förknippar dandyn med snobbism, så menade Charles istället att champagne är till för alla, från hertigar till droskförare, åtminstone om vi ska tro den ovan nämnda låtens text.

I fängelse för spionage

Charles luxuösa leverne var dock inte sorgfritt. 1861 bröt det amerikanska inbördeskriget ut, vilket både ledde till ekonomiska problem för företaget och till att Charles fängslades för spionage. När han 1862 frigavs (med president Lincolns hjälp) var han svårt skuldsatt. Men genom inteckning av en bit land i staden Denver lyckades han till sist vända skutan, och vid slutet av hans liv var vinerna återigen storsäljare runtom i världen.

200 years of Liberty

För att fira Charles 200-årsjubileum så valde firman att återigen ge liv i den prestige-cuvée som historiskt skapats till grundarens ära. Champagne Charlie Cuvée släpptes åren 1979, 1981,1982, 1983 och 1985, och är idag samlarobjekt på marknaden. Vinerna var årgångsbetecknade, men på den tiden, berättar Stephen, var en viss del reservviner tillåtna även i årgångschampagner, och dåvarande källarmästare var troligen generös med konceptet.

champagne bubbel

I den nya cuvéen valde man att till övervägande del använda sig av reservviner, varav många är decennier gamla. Cuvéen, som ska representera ”Charles’ signature” lanserades praktfullt i New York den 16 juni 2022. Vinet hade då färdats 24 dagar över havet: en hommage till Charles resor och ett sätt att symboliskt åter föra in Heidsiecks champagne i USA. Denna gång med hjälp av den moderna fraktsegelbåten Grain de Sail, byggd för att minimera koldioxidutsläpp. Den långväga färden blev ett sätt att binda samman historien med nutida klimatutmaningar, men också en slags hyllning till långsamhetens lov, och det stora tålamod som vinmakeriet kräver.

Charles Heidsieck Champagne Charlie, Nr 94981, 4999 kr

Vinet lades i källaren 2017, det består av 80% reservvin och 20% vin från årgång 2016. Sockerhalt: brut (torrt). Blandningen utgörs av 48% pinot noir och 52 % chardonnay. Den som vill lägga vantarna på detta unika vin får vara snabb – 36 flaskor släpps via systembolaget den 17 november, kl 10.00 2022 som webb-lansering och priset är 4999 kr.

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.