Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Nyprovat – tillfälligt sortiment 18 november

Nyprovat – tillfälligt sortiment 18 november

Bild på Pär Strömberg
Pär Strömberg Chefredaktör & Vinskribent

Lästid: 7 minuter

Tredje lanseringen av tillfälligt sortiment för höstmånaden november står för dörren och vi har Nyprovat oss igenom det utomordentliga utbudet av nykomlingar på hyllan. Två stekheta odlarchampagner saknades i förhandsprovningarna men är ämnen av högt intresse för de samlade runt vinbordet, det handlar om Sugrue Cuvée Boz Blanc de Blancs 2015 och Vouette & Sorbée Fidèle Brut Nature. I övrigt är det bara att njuta av vintipsen, håll till godo och kom ihåg, drick mindre men bättre!

MOUSSERANDE VIN

winetable_nyprovat_sekt_kuhn

Peter Jakob Kühn Riesling Sekt Brut 2018, Tyskland, Rheingau, TSE 93951, 229 kr

Aromatiskt av citrus och örter med gastronomisk komplexitet i både doft och smak. Syrlig mousse, mineraliskt med gul stenfrukt, citrus, grapefrukt och blodapelsin. Naturligt makad Sekt av riesling från biodynamiska och ekologiskt odlade vingårdar spridda i Rheingau. (Brix Wine, 3000 fl.)

winetable_nyprovat_paltrinieri_la_riserva

Paltrinieri La Riserva 2020, Italien, Emilia-Romagna, TSE 90255, 199 kr

Naturlig Lambrusco di Sorbara ljust rosaguldorange till färgen, lätt rödbärig i doft och smak av jordgubb och smultron, friskt syrligt med citrus och citronmeliss. Väldigt hög syra, elektrisk och nästan vass intensiv energi i moussen, syrlig och spretig med läskande och långt sötfruktigt avslut. (Vintedge, 1200 fl.)

winetable_nyprovat_recaredo_serral_del_vell

Recaredo Serral del Vell Brut Nature 2017, Spanien, TSE 92375, 449 kr

Biodynamiskt odlat topbubbel från Penedès. Aromatiskt med gröna vilda örter, melon och grapefrukt och trä. Torrt och syrligt gulfruktig med lätt gröngräsiga toner. Mjuk och lätt syrlig mousse med citrusbitter grapefruktzestigt eftersmak. (Quaffable Wines, 840 fl.)

VITT VIN

winetable_nyprovat_kruger_rumpf

Kruger-Rumpf Riesling Im Pitterberg GG 2021, Tyskland, Nahe, TSE 95035, 329 kr

Grönfruktig doft, mineraliskt med citrus och lime, örter och vaga schampotoner och vagt okaraktäristiska bubbelgummiga toner av hallon och jordgubb innan mer citrus och stenig mineralitet. Frisk syra och koncentrerad frukt, tät och fyllig, läskande och torr. (Wine Affair, 2400 fl.)

winetable_nyprovat_leitz_berg_roseneck

Leitz Berg Roseneck Katerloch 2020, Tyskland, Rheingau, TSE 92959, 369 kr

Stort, personligt och charmerande med mineralisk aromatik, finstämda florala inslag och gulfruktig täthet. Örtigt kryddig med bett i syran, gulfruktig av päron, kiwi, citron och lime. Syrligt där en koncentrerad mineralisk sälta gett en rustik touch till elegansen. Koncentrerat och stort med läskande frisk eftersmak. (Johan Lidby Vinhandel, 600 fl.)

winetable_nyprovat_chablis_brocard_fourchaume

Jean-Marc Brocard Chablis 1er Cru Fourchaume 2013, Frankrike, Bourgogne, TSE 92276, 379 kr

Klassiskt med gul frukt och exotisk stenfrukt, gula plommon och krutrökig mineral med inbjudande salinitet och sälta. Syrlig och tät med toner av smörkola och örter. Mogna frukttoner och mineralitet avrundar denna pigga och rena premier cru. (Johan Lidby Vinhandel, 300 fl.)

winetable_nyprovat_louis_jadot_mersault_narvaux

Domaine Louis Jadot Meursault Narvaux 2020, Frankrike, Bourgogne, TSE 93168, 579 kr

Stor och ståtlig Meursault med både charm och personlighet. Gulfruktig av citrus, plommon, bakade äpplen, smör och örter. Tät, fyllig och kraftfull med energisk syra och rik frukt. Ett välmående vin med prislappen i behåll. (Wine Affair, 660 fl.)

winetable_nyprovat_louis_jadot_puligny_montrachet

Maison Louis Jadot Puligny-Montrachet 2020, Frankrike, Bourgogne, TSE 93177, 695 kr

Mjuk aromatik av gul frukt med tydlig lokal chardonnay-karaktär, fyllig av inbjudande exklusiva fat och lena smekande dofter av brynt smör och smörpoppade popcorn. Välbalanserat, koncentrerat och läskande syrligt. (Wine Affair, 240 fl.)

winetable_nyprovat_san_vito

San Vito 2018, Italien, Piemonte, TSE 92429, 229 kr

Ekologiskt odlad timorasso från Colli Tortonesi, lokalt och småskaligt från välrenommerat kooperativ. Örtigt lätt oxodativt i nosen av bokna äpplen och citrusfrukt. Syrligt med beska toner av övermogen oxiderad frukt, eldigt och kryddigt med ett floralt och blommigt avslut. (Vintedge, 1800 fl.)

winetable_nyprovat_1583_albarino_de_fefinanes

1583 Albariño de Fefiñanes 2021, Spanien, Rías Baixas, TSV 90103, 229 kr

Frisk doft av hav, mineral, salt och exotisk frukt. Gulfruktig av exotisk frukt och örtigt äppelschampo med mineralisk havsälta i smaken där en syrlig och läskande frisk vind drar genom glaset. Upplever årgången något mer snäv och lite stramare och bittercitrusfruktig än tidigare år. (Viña Española, 7200 fl.)

winetable_nyprovat_thorn_daughters

Thorne & Daughters Rocking Horse Cape White Blend 2021, Sydafrika, Western Cape, TSE 93984, 249 kr

Inbjudande aromatisk och floral. Gulfruktig, läskande och välbalanserad med ett stort smakspektra, elegant utfört, energiskt men precist. Fylligt men lättklunkat med gott om honung, vit stenfrukt, citrus, florala element och kaprifol. Ett örtigt spicy avslut från en inbjudande intressant blend av roussanne, semillon, chardonnay, chenin blanc och clairette blanche. (Johan Lidby Vinhandel, 600 fl.)

winetable_nyprovat_bergström_old_stones

Bergström Winery Old Stones Chardonnay 2020, USA, Oregon, TSV 92537, 259 kr

Tydlig och typisk Willamette Valley-chardonnay fylld med dofter av gul stenfrukt, ekfat, popcorn och brynt smör. Koncentrerat och fylligt med fet textur, nästan oljig med maxad frukt och inbjudande välbalanserade ekfat. (Fine Wines Sweden, 3600 fl.)

winetable_nyprovat_luke_lamberg_chardonnay

Luke Lambert Chardonnay 2021, Australien, Yarra Valley, TSE 93277, 379 kr

Inbjudande och läckert gulfruktig och syrlig nos av gula krusbär, lime, citron och kaktusfrukt. Smaken bjuder mer gul frukt, vita vinbär, citrus och gula äpplen med syrlig och läskande frisk syra. Tät och fyllig, välbalanserad men ännu ungdomlig i sitt uttryck med stram struktur, nästan tanniner, i den torra texturen. Avslutet är lätt skalbeskt och aptitligt av bittercitrus. (Johan Lidby Vinhandel, 360 fl.)

RÖTT VIN

winetable_nyprovat_dorli_muhr

Dorli Muhr Prellenkirchen Samt & Seide Blaufränkisch 2019, Österrike, Carnuntum, TSE 90113, 189 kr

Ekologisk blaufränkisch (lemberger, kekfrankos) med fruktig inbjudande aromatik, mjukt röd- och blåbärigt med örtiga inslag. Syrlig frisk blå frukt och läskande syra, örtigt och knastertorrt, elegant och läckert. Ett bra pris på det och du som är vinnyfiken har en bra deal att se framemot. (The WineAgency, 1200 fl.)

winetable_nyprovat_wassman_cabernet_franc

Wassmann Cabernet Franc 2018, Ungern, Villány, TSE 90328, 249 kr

Biodynamisk utan sulfiter med tydligt naturligt anslag, vagt brettig inledning, mörkt rödfruktig med grönörtiga influencer. Torrt och stramt grönkartigt med en lätt svajig sötfruktig ton som inte helt balanserar i strukturen, dock utan anmärkningar rent smakmässigt där det fylls på av stenig mineralitet och fyllig frukt med täta och sammetslena tanniner. (LOMO International, 1620 fl.)

winetable_nyprovat_clos_de_la_chaume_gaufriot

Domaine Antonin Guyon Beaune Clos de la Chaume Gaufriot Monopole 2020, Frankrike, Bourgogne, TSE 94921, 325 kr

Ekologiskt pinot noir i rik och frisk rödbärsdoftande parfym, full av röda vinbär, körsbär och hallon. Torrt och syrligt med läskande rödbärig frukt, stilfullt med ett visst rustikt handlag. Stram och örtig med ett lätt eldigt och kryddigt avslut. (Terrific Wines, 960 fl.)

winetable_nyprovat_louis_jadot_le_vaucrain

Domaine Louis Jadot Côte de Nuits-Villages “Le Vaucrain” 2020, Frankrike, Bourgogne, TSE 94158, 319 kr

Mörkt bärig pinotparfym med initierad fatkaraktär och vilda örter. Stort och fylligt med tydliga trä-, ek- och sandelträ-toner under mörkt röd mogen frukt. Trots sin något stora svulstiga stil är det inbjudande, välkomnande, välbalanserat, elegant och smått perfekt för senhöstens mustiga måltider. (Wine Affair, 840 fl.)

winetable_nyprovatarenaria

Roberto Rondelli Arenaria Rossese di Dolceacqua 2021, Italien, Ligurien, TSE 94947, 229 kr

Naturligt och biodynamiskt odlad rossese nära gränsen mot franska rivieran. Rossese är det italienska lokala namnet på franska granndruvan tibouren som vi hittar i närliggande Provence. Ljust friskt och ungdomligt bärigt med en reduktiv hint i inledningen, annars somrigt av jordgubb och körsbär. Smaken är driven frisk och mörkbärig, syrlig och strukturerad, tvärtorr med tuggiga tanniner, naturligt jästiga anslag och koncentrerad stilfull textur. (Wine Affair, 1200 fl.)

winetable_nyprovat_diego_barale_barbera

Diego e Damiano Barale Barbera d’Alba Superiore 2019, Italien, Piemonte, TSE 94946, 199 kr

Ny bekantskap för mig även om efternamnet Barale klingar bekant och aktat i regionen. Inledningen är vagt reduktiv med dofter av färska örter och röda bär. Hög påpasslig syra som druvan bjuder, torr textur med smak av läskande syrliga bär, vildhallon, lingon, tranbär, nypon och rosor. Mycket trevlig första bekantskap som jag kommer att lägga på både minnet och  på hyllan i vinkällaren. (Tryffelsvinet, 1800 fl.)

winetable_nyprovat_tocca_stelle

Dievole Tocca Stelle Chianti Classico 2020, Italien, Toscana, TSV 90050, 179 kr

Ekologiskt odlad sangiovese från delområdet Castelnuovo Berardenga i Chianti Classico. Fullmatad fruktig doft av röda bär, körsbär och körsbärskärnor, örter och mineraliska jordtoner. Stram med tuggiga tanniner med fyllig solmogen körsbärsfrukt, gröna örter, körsbärskärnor och mineraler som även går igen i smaken. Fint matvin till bra pris. (Iconic Wines, 12600 fl.)

Winetable_nyprovat_veronica_ortega_cobrana

Verónica Ortega Cobrana 2020, Spanien, Bierzo, TSE 93624, 379 kr

Volatil inledning med skarp syrlig frukt, röda bär som tranbär och lingon. Strukturerat och välbyggd mencía med mindre delar gröna druvor godello och doña blanca i blenden. Ren och mörkt rödbärig smak med fint balanserad syra och klättrande, unga och proteinätande grusigt torra tanniner. (Principium Dryck, 500 fl.)

winetable_nyprovat_vernoica_ortega_ROC

Verónica Ortega ROC 2019, Spanien, Bierzo, TSE 93974, 379 kr

ROC är ren mencía som även den inleds volatilt med sursyrlig rödbärig doft. Smaken är tätt fruktigt av mörkt röd frukt som svarta plommon och svarta körsbär med läskande frisk fruktsyra och full energi med ett kraftfullt och högst personligt avslut. (Principium Dryck, 600 fl.)

winetable_nyprovat_psi

Alnardo Psi 2019, Spanien, Ribera del Duero, TSV 92317, 299 kr

Tempranillo, eller tinta del país som de valt att kalla den lokalt, utgör brorslotten med en liten men inte helt oäven del garnacha. Syrligt rödbärig nos med spanksklingande ekinslag. Fyllig och tät med kraftfull frukt och frisk syra balanserat med intensiv energi i både textur och struktur, rackarns gott! (Vinunic, 7000 fl.)

winetable_nyprovat_macan_clasico

Bodegas Benjamin de Rothschild Vega Sicilia Macán Clásico 2018, Spanien, Rioja, TSE 94758, 425 kr

Great worlds collide, men i denna kollision snarare ett fint samarbete och ett vin i symbios med sina förfäder. Intensiv nos av mörkt röd köttig frukt, vanilj och örter. Torr och stram men generös och med stormaktstankar i sin frukt. Fylligt och maffigt, bra längd med exceptionell torrma i avslutet. (Premiumpartners, 1194 fl.)

winetable_nyprovat_matthiasson_napa_valley

Matthiasson Napa Valley Cabernet Sauvignon 2019, USA, Kalifornien, TSE 94792, 599 kr

Stor komplex och elegant napa-cab med rökig mineralitet i en reduktiv inledning där även ekfat och mörkt röd frukt samråder om presidentskapet. Torr med strama mogna tanniner där en läskande frisk syra bär upp den fina frukten som av självklara indicier bär på cassis, svartvinbär och mörka plommon, tobak, högprocentig mörk choklad och vanilj. (Ybenets Wine, 1440 fl.)

winetable_nyprovat_fundo_la_union

Roberto Henriquez Fundo La Unión Cinsault 2021, Chile, Valle del Itata, TSE 92606, 219 kr

VA står inte för vattenavdelare, men kanske är det här vinet en vattendelare mellan naturdyrkarna och klassicisterna. Onekligen funky och stökigt volatilt syrlig (VA) inledningsvis med adjektiv man helst undviker. Smaken desto lättare och friskare med torra tanniner och frisk ljust bärig smak, sköna samtida cinsaultvibbar, läskande josigt, spritsigt och klunkvänligt men som sagt, stökigt naturligt och med risk för att musa ur. Älskar du living on the natural edge; köp – om inte; låt någon annan få tag i en flaska för jag spår att de kommer att gå åt. (Handpicked Wines, 600 fl.)

winetable_nyprovat_mothers_milk_shiraz

First Drop Wines Mother’s Milk Shiraz 2020, Australien, Barossa, TSV 95260, 169 kr

En modern klassiker som talar för sig själv. Det är 11:e årgången på raken som ”mammas mjölk” lanseras i det svenska monopolets tillfälliga sortiment, dessutom till ett lätt överkomligt pris. Förra året släpptes MM två gånger, först i januari med 2018 och sen i november med 2019, så kan det gå med upp-och-ner-vända-världen downunder. Årång 2020, kommer med mörkt köttig rödbärig karaktär full av rökig mineralitet, kaffe, körsbär, plommon, vanilj och fattoner. Syrligt och läskande med kraftfull textur och koncentrerad frukt. En Super Bargain som vi brukar uttrycka oss här på Wine Table när kvaliteten triumfar prisbilden. (WineWorld, 12600 fl.)

winetable_nyprovat_luke_lambert_syrah

Lambert Syrah 2021, Australien, Yarra Valley, TSE 92857, 379 kr

Luke Lambert är en favorit i Yarra Valley där han vid sidan av en annan vinhjälte Timo Mayer ställer skåpet. Reduktiv och krutrökig inledning med mörkt röda bär, mörka mogna körsbär och rökig chark, fänkålssalami och gröna örter. Friskt läskande, trots koncentrerad frukt och mjuka mogna tanniner. Tätt och kraftfullt, energiskt och intressant där eleganta sensuella rörelser på ett polerat parkettgolv möter röjig dans på middagsbordet. (Johan Lidby Vinhandel, 360 fl.)

VITT VIN SÖTT

winetable_nyprovat_fritz_haag_auslese

Fritz Haag Brauneberger Juffer Sonnenuhr Riesling Auslese 2020, Tyskland, Mosel, TSE 94723, 365 kr

Auslese med hög syra och integritet, äpple och päron, melon, honung och vita blommor – bombastisk syra balanserar underfundig sötfruktma i välbalanserad struktur. (Vinovativa, 600 fl.)

SAKE

winetable_nyprovat_yamagata_masamune_malola

Yamagata Masamune Malola 2020, Japan, TSE 92345, 339 kr

Jag har alltid svårt att bedömma Sake, men vet när jag gillar det. De här två gillar jag. Smak och dofter av jasminris, päron, plommon, melon och mandel – frisk och besk med umamibuljongtouch i avslutet. (Akebono Unlimited, 480 fl.)

winetable_nyprovat_kamikawa_tokachi_junmai_ginjo

Kamikawa Tokachi Junmai Ginjo, Japan, TSE 93073, 399 kr

Samma med denna, något annorlunda än ovan men frisk och fyllig med fräscha plommon och persikor, jasminris, peppar och mandelblom där avslutet drar i umamitrådarna. (Akebono Unlimited, 360 fl.)

STARKVIN & PORTVIN

winetable_nyprovat_dalva_tawny

Silva Vinhos Lda Dalva 20 Years Old Tawny, Portugal, Douro, TSV 92222, 499 kr

Charmig Tawny med fyllig torkad frukt, nötter, russin, muskovadosocker, kanel, fikon, plommon och aprikos i ett nötigt torrt fatavslut. Kostar en del men levererar på stående fot. (Granqvist Beverage House, 1500 fl.)

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.