Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Champagne – mer än bara bubblor

Champagne – mer än bara bubblor

Bild på Andreas Grube
Andreas Grube Redaktör & Skribent Vin och Sprit

Lästid: 2 minuter

Säg ”Champagne” och världens vinälskare tänker givetvis omedelbart på regionens högkvalitativa mousserande. Men det görs faktiskt även stilla viner i Champagne – under namnet Coteaux Champenois. Andreas Grube tar en titt på trenden.

Då och då dyker de upp på alla de provningar jag och mina kollegor går på: stilla viner från Champagne. Men nej, vanliga är de inte – trots allt står de bara för ungefär 0,7 procent av den totala produktionen.

Och även om Champagne knappast någonsin kommer att skifta något större fokus från bubbel till stilla kan man ändå se att det händer grejer för kategorin Coteaux Champenois, och de senaste åren har flera ansedda champagnehus hakat på trenden och börjat experimentera med stilla viner.

Bollinger har släppt sin La Côte aux Enfants – på hundra procent pinot noir – regelbundet i flera omgångar. Nyligen hakade även Louis Roederer på tåget med sina två ”Hommage à Camille”, varav en är röd och en är vit.

Charles Heidsieck har släppt stilla cru-viner från lägena Montgueux, Villers-Marmary, Vertus och Oger, och källarmästare Cyril Brun sa vid en provning i Stockholm att beslutet att göra stilla viner helt enkelt kom sig av att man då och då stöter på fat med vin clairs (alltså det stilla vin som man först gör innan det är dags för den traditionella andra jäsningen i flaska) som är så bra att han helt enkelt inte kan låta dem gå med i blenden för champagne.

– Vi bedömer och arbetar med de framtida champagnerna utifrån faten med vin clairs, som ju är utan bubblor. Och varje år ramlar vi på vin som vi tycker är så nära perfektion det går att komma. Vi kände att vi ville ge dem eget utrymme, sa han då.

Vad gäller regelverket är Coteaux Champenois en egen appellation i Champagne, och det görs både röda, vita och rosé, även om de röda står för ungefär 90 procent av den totala produktionen av stilla vin. För de röda är det i huvudsak pinot noir som gäller, och vinerna får ofta en rödbärig fräschör som kan föra tankarna till Bourgogne. De vita vinerna görs, precis som de mousserande, antingen på enbart chardonnay eller en blend av chardonnay, pinot noir och/eller pinot meunier. Friska, syrarika och läskande i sin stil.

Rosévinerna är än mer sällsynta och görs under egen appellationsflagg: Rosé de Riceys.

Och jodå, Coteaux Champenois kan verkligen vara ljuvliga viner av mycket hög kvalitet, och med en egen identitet. Men smakar det så kostar det, och de stilla vinerna drar inte sällan iväg rejält – till och med en bra bit över vad man får betala för de mousserande. Men nej, det verkar inte särskilt svårt att sälja dem ändå, vinvärlden älskar ju viner som är unika och exklusiva.

Får du möjlighet att prova någon gång – eller till och med köpa en flaska – ska du absolut göra det. Det är eget, intressant – och gott.

 

Läs mer:
Grab a Bottle – tre champagnefavoriter i det fasta sortimentet

Odlarchampagne med terroir och champagnehus med stil

Champagnes områden och druvor

 

Annons

Philipponnat Blanc de Noirs Extra Brut 2016

Philipponnat Blanc de Noirs Extra Brut 2016

Land:Frankrike, Champagne
Pris:699 ,-
Alkoholhalt:12.5%
Sockerhalt:4,5 g/l
Volym:750 ml

Philipponnat Blanc de Noirs Extra Brut 2016

Land:Frankrike, Champagne
Pris:699 ,-
Alkoholhalt:12.5%
Sockerhalt:4,5 g/l
Volym:750 ml

En torr och frisk champagne med klassiska toner av mineral, frukt och kryddiga nyanser blandat med akaciablommor. Ett gyllene vin med lång eftersmak som passar till eleganta rätter så som sjötunga Walewska med ljuvlig tryffel eller rostat fasanbröst med chévre.

NR: 82808
 

 

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.