Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Chardonnay – en druvguide

Chardonnay – en druvguide

Bild på Pär Strömberg
Pär Strömberg Chefredaktör & Vinskribent

Lästid: 3 minuter

Det finns en druva som lyft sig över mängden och som tagit vinälskares hjärtan till sin värmande barm. En vitvinsdruva, en grön druva vid namn, chardonnay. Pär Strömberg har nagelfarit ämnet och presenterar för er Chardonnay - en druvguide!

Chardonnay – en druvguide

Druvan som med sin mångfacetterade karaktär och kameleontliknande anpassningsförmåga blivit en hörnsten i de flesta av världens vinproducerande länder, kommer ursprungligen från Bourgogne i Frankrike där den även rotat sig som, så kallad, benchmark för resten av dess globala spridning. Med lätt för anpassning, har dess rankor slagit rot även i helt andra klimat och jordmåner med en anmärkningsvärd flexibilitet. Chardonnay ses som en så kallad transparent druva som har beundransvärda egenskaper med förmåga att uttrycka ”terroir” – de specifika markförhållandena där den odlas – vilket gör alla uttryck av chardonnay unika och älskade för sina egna kvaliteter.

Chardonnay har förmågan att producera eleganta, slanka och mineralrika viner som trivs i svala till kyliga klimat, likväl kan den skapa fylliga och täta viner i varmare regioner där den i regel uppfattas som en mogen, exotisk och nyanserad mästare efter en tid i ekfat, till skillnad från den svalare fruktiga och ungdomliga uppstickaren, när den fått jäsa och vila på cement eller i rostfria ståltankar. Dessutom ligger den bakom några av världens dyraste och finaste mousserande viner.

När man pratar om druvans karaktär, vare sig det gäller unga krispiga eller mogna fylliga så nämns ofta aromer och toner av gröna äpplen, citron, och ananas som primära, tätt ackompanjerade av subtila inslag av vanilj och rostade nötter, framförallt om de har lagrats på ek. Det är generellt ett vitt och brett spann av smak och uttryck vilken gör druvan till en passande kompanjon till en imponerande variation av maträtter, allt från lättare fiskrätter via krämiga pastarätter och grillad kyckling till fläsk och vildfågel.

Att upptäcka chardonnaydruvans särställning, att se dess kvalitet genom sin transparens är att se möjligheterna för att uttrycka en unik plats genom terroir, klimat och ålder på rankorna, för att så skapa konsten att göra vin.

Oavsett om du njuter av krispig mineralisk Chablis från Bourgogne, det mer tropiska uttrycket den får på Nya Zeeland eller den robusta och fylliga stilen i Kalifornien, så är druvan en tydlig markör för att vin är en konstant resa av smaker och upptäckter, där chardonnay regerar som den en av de största och mest nobla av de gröna druvorna.

Tack vare att druvan trivs så bra i så många olika klimat och jordmåner, har den odlats och producerats framgångsrikt över hela världen. Några av de mest kända och framstående områdena för chardonnay-viner är:

Frankrike:

Chardonnay-druvans hemmaplan. Här produceras eleganta och komplexa viner, särskilt i områden som Chablis, Côte de Beaune och Mâconnais.

USA:

Särskilt fina uttryck hittar man i Napa Valley och Sonoma County, som är kända för sina fylliga och tropiska vitviner av chardonnay. Många producenter här använder ekfat för att ge vinerna en rikt fyllig och krämig karaktär.

Australien:

Margaret River och Yarra Valley producerar fantastisk chardonnay med utsökt klimatbaserad balans mellan frukt och syra. Viner av chardonnay från ”down under” är kända för sin elegans och komplexitet.

Nya Zeeland:

Marlborough och Hawke’s Bay odlar och vinifierar chardonnay på ett ypperligt framgångsrikt vis. Här får man oftast friska, fruktiga viner med subtila mineraltoner.
För dig som inte klarar av den mer, för området, kända sauvignon blanc.

Chile:

Casablanca Valley och Limarí Valley är kända för att producera friska syrliga viner på druvan, men det är viktigt att notera att smakprofilerna kan variera betydligt beroende på området och producentens stil.

Tyskland:

Chardonnay har verkligen blivit en global favorit och trivs i olika vinregioner runt om i världen. Här har de burgundiska influenserna gällande pinot noir, lokalt tyskt kallad spätburgunder, klarat sig bra och gjort succé. Steget är då inte långt till chardonnay som också visat sig trivas bra i  det alltjämt svala men, med den globala uppvärmingen, allt varmare klimatet.

Italien:

Först och främst trivs chardonnay i Super-Tuscan land, västra kustremsan i Toscana, havsnära och varmt. Betydligt svalare är  det i Trentino och i Piemonte där man satsar hårt på chardonnay, framför allt när det kommer till mousserande viner. Stilla viner förekommer naturligtvis och då oftast i en ungdomlig, sensuellt sval stil med sälta, mineralitet och saliverande syra i fokus.

 

Mer att läsa om druvan chardonnay i Napa Valley av Maja Berthas

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.