Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Viner i sköna maj

Viner i sköna maj

Bild på Pär Strömberg
Pär Strömberg Chefredaktör & Vinskribent

Lästid: 2 minuter

Precis när man trodde sommaren verkligen var på väg, så vände det. Man borde kanske ha vant sig vid det här laget, men inget är så deppigt som frost på nätterna och kyliga blåsiga dagar. Frosten är ju också en skräck för vinbönderna, framför allt på de lite mer nordliga breddgraderna. Tur att det kommer massa härliga viner på fredag som värmer kalla hjärtan. I vanlig ordning lite för många man vill lägga i korgen. Jag har sållat rejält, till förmån för min stil, smak och plånbok, för att hitta några egensinniga och spännande viner.

2 x bubbel

Llopart Rosé Brut Reserva 2016, #97016, 199 kr (1200 flaskor)
Spanien

Inte långt från Barcelona, i vackra Sant Sadurní d’Anoia, Penedes hittar vi ekologiska kvalitetsproducenten Llopart (medlem i Corpinnat). Vinet är guldrosaskimrande och har en riktigt skön rödbärig mousse. Allsköns bär trängs med en väl avvägd tanninstuktur. Det både doftar och smakar av hallon, skogsbär och smultron på en och samma gång.

Quadrille de Langlois-Chateau Extra Brut 2012, Frankrike, Loire, #92489 , 229 kr (1200 flaskor)

Som ni kanske redan vet vid det här laget är jag väldigt förtjust i druvan Chenin Blanc.I denna lite ”lyxigare” förpackning dominerar Chenin Blanc över en resterande blend av Chardonnay, Pinot Noir och Cabernet Franc. Druvor från deras fyra bästa lägen ger en komplex men balanserad Crémant med ljust bröd, citrusskal, vita vinbär, päron och persika. Bollinger äger numer denna familjeegendom vilket skapat förutsättningar för än högre kvalitets tänk.

2 x vita

Savennières Roche aux Moines 2015, Frankrike, Loire, #92205, 289 kr, (1200 flaskor)

Chenin Blanc från Savennières är en riktigt akilleshäl… nejdå, jag ska inte upprepa mig. Men sanningen är den att Monique och Tessa gjorde fantastiska viner redan 1999 (se släppet den 5 april) och med 20 år på nacken visar de var cheninskåpet ska stå. En lite volatil spritsighet med angenäma toner av ylle som fastnat i vax möter i nosen. Hög syra och bra balans, citrus och mjuka godsaker! Ja du, ibland vet man inte riktigt vad man skrivit i sina tasting notes, men sjukt gott är det!

Bisci Verdicchio di Matelica 2016, Italien, Verdicchio de Matelica, #96345 , 179 kr, (2400 flaskor)

Vitt metalvin för dyslektiker… till och med jag utbrast Metallica! första gången jag kom i kontakt med detta vin. Syrlig doft med lite krusbärstoner, Verdicchiocharm som liksom krullar som Kirk Hammets hår på tungan. Saknar kanske Hetfields ilska, men det är somrigt och det är gott och det är Matelica och inte Metallica i glaset.

2 x röda

Gattinara Mauro Franchino 2013, Italien, Gattinara, #92088, 289 kr, (1800 flaskor)

Norra Piemonte och gårdar från sent 60-tal. Tegelrött vackert skimrande vin med en förförisk doft. Komplex smak där jag känner så mycket av alla klassiska Nebbiolotoner, men det är balansen mellan fat och frukt och den läskande syrakicken i avslutet som ger mig lust och mersmak. Gott!

Rupestre Sassella 2012, Italien, Valtellina, #90211 , 199 kr, 2400 flaskor

Flyttad från lanseringen den 5 april. Här i Lombardiet gör Walter Menegola alp-nebbiolo i världsklass. Josigt och fruktigt med lite mognadstoner. Körsbär, nypon och lite rökiga fat i drickvänlig och charmig stil. Menegolas har gjort vin i området sen 1700-talet, sedan 2006 under eget namn. En bättre Sassella till föredömligt pris.

1 x bonus

Gravenstein Ice Ice Baby, Sverige, #18008 , 170 kr, 750 flaskor.

Vill du smaka något riktigt unikt och gott, prova äpplenas Riesling, Gravenstein, som cider från Pomologik. Johan Sjöstedt driver sitt cideri i Strängnäs och har full koll på sina äppelsorter. I denna Ice Ice Baby får du en rejäl dos röda äpplen och julknäck i nosen. En doft som inte vill släppa taget och som levererar även i smaken. Hög syra och sjukt snyggt gjord cider. Låt inte priset avskräcka dig, det här är riktigt svenskt hantverk på hög nivå och mycket gott!

Nästa släpp är den 17 maj, då får vi hoppas vädret stabiliserat sig och att Fruktstereo och Gut Oggau trasslat sig ur byråkratins spindelnät. Jag ser också framemot Suertes del Marqués, riktigt stekiga Spätburgunders från Becker, Ariannas Il Frappato och ett vin från Moldavien. Stay tuned wine lovers!

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.