Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på De bästa glöggtipsen inför advent

De bästa glöggtipsen inför advent

Bild på Pär Strömberg
Pär Strömberg Chefredaktör & Vinskribent

Lästid: 3 minuter

De bästa glöggtipsen inför advent hittar du i vår stora guide över vinterns glödgade drycker. Pär Strömberg har provat igenom en ansenlig del av utbudet och valt ut några enstaka klassiker samt några finfina nykomlingar.

winetable_glögg_tegner_wilckens_fat

Tegnér & Son Wilckens Fat Starkvinsglögg, Sverige, Nr 96002, 99 kr

Ekologisk klassiker som alltid finns i vårt hem. Min fru dricker den i stort sett året om. Fruktig och välbalanserad med mörka körsbär och julkryddor som kardemumma, peppar, kryddnejlika, pomerans och apelsinskal. Mycket trevlig och som en riktig starkvinsglögg ska smaka!

winetable_glögg_stockholms_bryggeri

Stockholms Bränneri Årets Glögg 2022, Sverige, Stockholm, Nr 58916, 198 kr

Syrlig doft av grapefrukt, grankåda och enbär. Sötfruktig med läskande syra och pepparkakstoner av ingefära och kardemumma. Syrlig, fruktig och torr med lätt kryddigt och eldigt avslut.

winetable_blossa_rosé_glögg

Blossa Rosé, Sverige, Nr 58045, 90 kr

Ljust transparent rosa, inbjudande julig doft av ingefära, kardemumma och kryddnejlika. Smaken är mycket fruktig av jordgubb, hallon och citrusfrukt. Torr och smakrik med lätt sötma i avslutet. Julkryddig och läskande frisk.

winetable_glögg_di_arancio

Glögg di Arancio Numero Due, Italien, Nr 58246, 220 kr

En gyllenrosa starkvinsglögg på skalmacererat orangevin från Italien, kryddat med kryddnejlika, kanel, kardemumma, ingefära, apelsin, pomerans och saffran. Doften har inte bara de ingredienserna utan även en vinös fräschör med hint av mogen mandarin. Härligt strukturerat, söt men otroligt välbalanserad, rent och snyggt och läskande friskt. Eldigt avslut med blodapelsin och julkryddig örtighet. Servera med fördel runt 10 grader med eller utan isbit i.

winetable_grythytan_skogsglögg

Grythyttans Skogsglögg, Sverige, Nr 96460, 99 kr

Ljust röd i glaset. Julfriska kryddor med mustig skogsbärig ton. Blåbär och lingon, ingefära, kardemumma, stor dos av kryddnejlika i apelsinskal. Välbalanserat mellan fruktig sötma, kryddighet och syra.

winetable_gotlands_ginglögg

Gotlands Ginfabrik Ginglögg, Sverige, Gotland, Nr 38383, 253 kr

Krispigt orange till färgen. Tydliga enbärs och gintoner i nosen, örtig och lätt julkryddig. Eldig av hög alkohol med tydliga pärondrag. Fet textur, hög syra, läskande sötsyrliga avslut med eldiga kryddor.

winetable_glögg_loimu

Loimu Årgångsglögg 2022, Finland, Nr 58538, 139 kr

170-årsfirande jubileumsflaska med djup koncentrerad mörkt rödblå färg. Intensiv bärig aromatik. Smak av mörkt röda skogsbär, hjortron och röda äpplen. Helt torrt och endast lätt örtig julkryddor och fruktig sötma, välbalanserat och mer som ett fruktvin än regelrätt glögg.

winetable_glögg_blossa_22

Blossa 22 New Orleans 2022, Sverige, Nr 57745, 125 kr

Starkvinsglögg med årets tema New Orleans. Ljust guldfärgstintad transparent färg. Sötkryddig nos med toner av jazz, exotisk frukt och kreolska köket. En flit med cocktailen Hurricane med blåbär, lime, jordgubb, passionsfrukt, med cajunsk touch av hetta och färsk chili med ryggrad av julkryddor för att glödga till det hela.

winetable_glögg_di_rosso

Glögg di Rosso Numero Uno, Italien, Nr 54213, 220 kr

Andra året för denna vinfinlirande glögg där gänget på Pompette glödgar upp ett finare rött från norra Italien med julkryddor för att skapa en vinös och drickbar glögg även för “oss” som normalt sett inte går igång på vår traditionella uppvärmda söta adventsdryck. Mörkt rödbärig nos, lätt julkryddad, med inslag av körsbär, rosor och örter. Smaken drivet fruktig, med välbalanserad fräschör och frisk syrlighet. En mycket vassare årgång än förra årets version som svajade efter kontakt med luft. Vinpositivt och läckert! Serveras vid 17 eller 70 grader.

winetable_glögg_åre_ekologisk

Åre Ekologisk Rödvinsglögg, Nr 94861, 69 kr (750 ml tetra)

Fruktig doft av mörkt röd skogsfrukt och välbalanserade julkryddor. Sötfruktig och fyllig, finkryddig med lätt anslag, där klassisk kryddighet mjukas av den lena texturen. Bra val på tetra.

winetable_glögg_grönstedts_starkvinsglögg

Grönstedts Starkvinsglögg 15%, Nr 38016, 89 kr

Ekologisk glögg med dova toner av mörk skog, blåbär och murriga julkryddor. Ingefära, kardemumma och viss rökighet förnimma i den torra och kraftfulla finishen. Klassiskt men åt det stramare hållet.

winetable_glögg_winter_negroni

Stockholms Bränneri Winter Negroni, Sverige, Nr 87404, 192 kr

Kanske inte en glögg i ordets ursprungliga betydelse, men bittercitrus, malört, enbär och kryddnejlika i nosen drar ändå mot ändamålet i denna artikel. Bittert kryddig med koncentrerad svart körsbärsfrukt, bittra toner med syrliga apelsinskal och aptitliga bittra toner av malört i avslutet.

winetable_glögg_hopple_x_mas

Pomologik Hopple X-mas, Sverige, Nr 11907, 28:90 (burk 250 ml.)

Alkoholfri äppelcider med doft och smak av ingefära och kanel. Torr och läskande frisk med humletouch och strävhet i ett julkryddigt lätt eldigt avslut. Ingen egentlig glögg men kul i jul.

 

Tre alkoholfria Glögg med twist (säljes i dagligvaruhandeln till olika lokalt styrda priser)

winetable_saturnus_frostbär

Saturnus Frostbär med havtorn och rönnbär, dagligvaruhandeln rek. pris 35,95 kr

Årets glögg från Satunus är en söt historia som fullkomligt osar av havtorn. Djup gyllene färg, glöggkryddig med kanel, kardemumma och ingefära i nosen, rönnbärssyrlig, havtorn med kryddigt bett av kryddpeppar och kryddnejlika. Söt, fyllig och frisk.

winetable_blossa_glögg_rosé

Blossa Glögg Alkoholfri Rosé, dagligvaruhandeln rek. pris 39,90 kr

Ljusrosa glittrande färg på detta avalkoholiserade rosévin med djup sötfrisk doft där julkryddiga inslag förnimms under en söt rödbärig parfym. Slank och frisk, torr och ren med sötma endast i frukten av röda bär. Örtig och kryddig av en mix av ingefära, nejlika och kardemumma med en twist av hallon i avslutet.

winetable_saturnus_vinter_mojito_glögg

Saturnus Vinter Mojito Glögg, dagligvaruhandeln rek. pris 34,95 kr

Drinkinspirerad glögg med tydliga karibiska vibbar. Limejuice, sockerrör och mynta läcker parfymerat med julens allsköns dofter. Lime och mynta dominerar i denna söta fylligt koncentrerade och riktigt örtig kryddiga historia. Vaga toner av ingefära, kardemumma och kryddnejlika gör den användbar även på drinkborden. En skvätt mineralvatten i så dansar även chauffören på borden.

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.