Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Varmt välkommen till södra Rhône!

Varmt välkommen till södra Rhône!

Bild på Maja Berthas
Maja Berthas Redaktör & Vinskribent

Lästid: 4 minuter

Denna vackra, varma, välkomnande plats är hem till Frankrikes mulligaste, mustigaste och mysigaste viner.

Området domineras av druvan grenache men syrah, mourverdre och cinsault är också stora spelare på planen. Totalt finns över 20 godkända druvor och i välkända appellationen Châteauneuf-du-Pape får man använda hela 18 olika druvsorter, även om många av dessa är relativt okända.

De vita vinerna är oftast blandningar av rousanne, marsanne, grenache blanc, viognier och bourboulenc.

Här kommer en guide med de viktigaste druvorna från rött till vitt!

Blå druvor:

Grenache noir

Detta är kungen av druvorna i södra Rhône. Trots sitt bleka yttre är denna regent ett riktigt charmpaket som alltid levererar smakrika, varma viner med stor fruktkoncentration. Den trivs som bäst i torra, varma klimat där vinden viner runt lövverket. Helst om den får stå hukande utan uppbindning med rötterna djupt ner i myllan. Återfinns överallt men skiner starkt i Chateauneuf-du-Pape, Gigondas, Lirac och Vacqueyras.

Mourverdre

Denna goding är av mer robust typ än sin älskare grenache. Alltid generös med har också en strävhet som gärna får tämjas i kanterna för bästa resultat. Uttrycket är lätt örtigt men den har också en särdeles köttig karaktär där den står klädd i sin mattsvarta kostym. Flörtar gärna med syrah också om tillfälle bjuds.

Syrah

En rakryggad figur med förkärlek för struktur och stramhet. Visar gärna upp en lätt kryddstark sida där en doft av malen peppar gärna håller handen med blålila toner av viol.

Tycker mycket om att gå på party med grenache och mourverdre genom att bjuda in till riktig GSM-fest.

Cinsault

Denna lilla ystra historia älskar att ta plats. Med sin enorma vigör tar den lätt över om den får fritt spelrum. Kan man begränsa yvigheten en aning så levererar den gärna fina, eleganta, rödfruktigt parfymerade viner och trivs gärna som komponent i rosévin – även om den givetvis också ingår i den samlade södra Rhônedalens ensemble.

druvor

Gröna duvor:

Marsanne

Voluminös, kraftfull typ med en lätt exotisk och sötfruktig karaktär som ofta smiter före i kön med sin glättigt oljiga uttryck. Är en av de kända ”sex” som ingår i vit Côtes du Rhône. Stöter man på ett mognare exemplar så finner man att en mjukare parfym tagit vid och att en lätt anstrykning av hasselnöt slagit sig ner för att stanna. Lätt att älska och inte det minsta bråkig.

Roussanne

Denna lite diviga och svårflörtade historia (som också är marsannes bästa vän) är en av nyckelspelarna i laget ”södra Rhône”.  Den är dock väldigt lättstött och lite bråkig, så här gäller att ta fram silkesvantarna. Matar man roussanne med omtanke, tålamod och tid så utvecklar den mycket eleganta, långlivade viner. Trivs utmärkt i vit Chateauneuf-du-Pape och gärna om den får kela lite med ett ekfat då och då

Viognier

Även om viognier brukar få hänga med de stora grabbarna i norra Rhône så är den inte stöddig. Tvärtom! Den vet vad den kan erbjuda och dess glada, smittande parfym sätter stora avtryck i kompisgänget. Man ska dock vara försiktig för att ge den för stort utrymme då den lätt kan dominera de andra och blir den för varm kan den tappa stinget. Hänger gärna med marsanne och roussanne.

Grenache blanc

Detta är lillebrorsan till grenache noir. Tycker om att hänga i de flesta regioner med älskar Chateauneuf-du-Pape. Den är lite av en kameleont och passar in i de flesta sammanhang då den utan problem kan vara både örtig och solmogen på samma gång. Tycker om att ta plats och genererar gärna en högre procent om den får chansen. Med lite ålder får den ett matigt uttryck där dofter av äppelpaj gärna sprids i rummet. Omtyckt och anpassningsbar.

Clairette

En av de äldsta druvorna i regionen som trivs bra om den får stoppa tassarna i torra kalkstensjordar. Den tidigare storheten har numera dragit sig tillbaka och lämnat plats åt lite trendigare polare som både har syrligare tungor och större potens. Numera hänger den sig gärna åt de mousserande vinerna runt staden Die (norra Rhone) men minns också sina forna glansdagar viket leder till återkommande gästspel i många av blandningarna runt om i södern.

Bourboluenc

Snäll och vänlig jätte som hängt med under lång tid. Sägs ha släktskap med clairette med uppvisar ett litet annat uttryck. Trivs fint i södra Rhône och har inga problem med varken sol eller värme. Behöver lång tid och många soltimmar på sig för att visa sin fulla potential. Då skiner lätta florala, citrusartade toner fram vid sidan av en lite klurig mineralitet. Emellanåt uppvisar den också en lätt rökighet. Tappar inte syran utan behåller en frisk framtoning. En bekväm typ som dyker upp i de flesta sammanhang.

Annons

Côtes-du-Rhône Rouge 2019

Côtes-du-Rhône Rouge 2019

Land:Frankrike, Rhonedalen
Pris:135 ,-
Alkoholhalt:15%
Sockerhalt:
Volym:750 ml

Côtes-du-Rhône Rouge 2019

Land:Frankrike, Rhonedalen
Pris:135 ,-
Alkoholhalt:15%
Sockerhalt:
Volym:750 ml

Fyllig klassiker med kryddig smak, fatkaraktär, toner av björnbär, lagerblad, hallon, svartpeppar, lakrits och vanilj. Vinet lagras 18 månader på stora ekfat i Guigals vinkällare i anslutning till 1500-talsslottet Château d´Ampuis. Perfekt till en örtig lammgryta eller serverad till en grytstekt fransyska med smakrik gräddsås.  

NR: 2011
 

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.