Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Ekologiska kryddpaket och ljuvliga parfymer

Ekologiska kryddpaket och ljuvliga parfymer

Bild på Pär Strömberg
Pär Strömberg Chefredaktör & Vinskribent

Lästid: 6 minuter

Ödets dag och vredens druvor. Den tredje november har flera strängar på sin lyra. Här nedan följer i alla fall en god samling glada druvor genom dagens goda nyheter i tillfälligt sortiment.

John Steinbeck skrev boken Vredens Druvor 1939. Romanen handlar till stor del om den hänsynslöshet som de rika jordägarna visar upp mot de fattiga immigranterna, men också om den samhörighet och solidaritet som växer fram bland de fattiga lycksökarna som alla har kommit till Kalifornien med drömmen om ett bättre liv.

När du läser detta är det en ödets dag och när dessa listade viner släpps kommer vi kanske att ha en ny världsordning som påminner om den som upplevdes 1939. Jag tänker osökt på det stora landet i väst som styr och ställer med omvärlden efter tycke och (o)behag. Men vi ska inte grotta ned oss i det ämnet här, även om det oundvikligen påverkar oss alla. Vredens druvor och glada druvor, yin och yang, svart och vitt, ja, vi behöver livets motpoler och ytterligheter när vi dras till varandra i universums urkrafter.

Men nu tycker jag att vi tar en titt på novembers första lansering i det tillfälliga sortimentet. Återigen har flera viner strukits och ersatts med nya datum och jag är inte ensam om att tycka att detta är bristfälligt kommunicerat från monopolets sida. Vi som jobbar online har det ju ändå förspänt med tanke på hur snabbt vi kan ändra i texter, men de kollegor som sitter med pressläggningar för kommande tryck, de river och sliter sitt hår nu när ni konsumenter tilldelas felaktigt information i landets vinkolumner. Längst ned i texten hittar ni några oprövade kort, några flaskor som jag själv är mycket nyfiken på men som jag inte haft möjligheten att prova under rådande situation. Det släpps även en remarkabel webb-lansering den 5 november med sjukt bra viner från bla Cavalotto och Wittman.

Tillfälligt sortiment 3 november

MOUSSERANDE VIN

Billecart-Salmon Bland de Blanc Grand Cru NV, Frankrike, Champagne, TSE 90609, 699 kr

Finlirande nyårsraket utan specificerad årgång, alltså en så kallad non vintage. Grönäpplig och citrusseztig med brödiga autolytiska toner. Fullmatad och expressiv men med mjuk och sofistikerad mousse, salta mineraler och ren snygg elegans. (Lively Wines, 600 fl.)

VITT VIN

Müller Catoir Haardt Riesling 2019, Tyskland, Pfalz, TSV 91250, 189 kr

Ekologisk riesling med pigg ungdomlig och söt pärondoft. Rejält bombastiskt tryck i syra och frukt, persika, päron, grönt äpple och honung. Fin balans och uthålligt avslut med frisk fruktsyra. Müller-Catoir är pionjärer inom reduktiv vinframställning i Tyskland med långsam försiktig pressning, lång skalkontakt som jäser i rostfria ståltankar vid något varmare grader än vanliga jäsningstemperaturer. (The Wine and Spirits Collective Sweden, 3216 fl.)

Dominio del Aguila Albillo 2016, Spanien, Ribera del Duero, TSE 92001, 599 kr

Ekologisk och exklusiv spanjor på lokala druvan albillo. Parfymerad doft av bilverkstad, olja och sköna gröna örter. Strama tanniner och skicklig syra, fylligt och maxat med gul tropisk frukt, ananas och kryddigt avslut. Ett riktigt häftigt vin. Kanske lite väl högt prissatt, men det får man kanske ta när vinmakaren jobbat både hos DRC och Vega Sicilia. (Terroir, 360 fl.)

Mullineux Old Vines White 2019, Sydafrika, Swartland, TSV 96135, 198 kr

Instegsblend som med en salig kompott av chenin blanc, clairette, viognier, grenache blanc, semillon, macabeo och verdelho för tankarna till en vit Côte-du-Rhône. Gulfruktig med gula äpplen och vanilj. Kryddig och pepprig, fyllig och kraftfull men samtidigt ren och snygg. Eftersmak av ylle och honung bådar mycket gott till toppenpris. Deras vingårdsviner kostar betydligt mer. Håll koll på hyllade Andrea och Chris Mullineux i Swartland. (Terrific Wines, 2400 fl.)

RÖTT VIN

Piero Benevelli Barolo Ravera di Monforte 2016 Italien, Piemonte, TSE 95355, 449 kr

Fina årgången 2016 bådar så mycket gott. Här i form av en tegelröd charmig färg, doft av höstlöv, skogsmark, nypon och regnrusk. Ett välstrukturerat, stramt men redan tillgängligt vin som smakar rosor, körsbär, gröna stjälkar med ett friskt örtigt avslut. Massimo Benevelli, Pieros son, har sedan har tog över utvecklats till en extremt begåvad vinodlare/makare. Han uppvisar total kontroll över produktionsprocessen, från vinstock till flaska. Garantiköp! (Panache, 600 fl.)

Mauro Franchino Gattinara 2015, Italien, Piemonte, TSE 90089, 295 kr

Ekologiskt kryddpaket utan certifiering på 100 % nordpiemontesisk nebbiolo. Drar åt tegelrött, mörk expressiv doft av mogna körsbär, nypon och fat. Torrt, strävt och stramt, körsbär, svart te och nyponros, ett riktigt kraftpaket till hantverk från de grova händerna på en äkta traditionell och avsides belägen vinmakare. (Brix Wine, 2400 fl.)

Uvas Felices Hombre Bala 2017, Spanien, Madrid, TSE 92714, 199 kr

Den mänskliga kanonkulan är här igen. Glada druvor fulla av liv, röda bär och örter. Mjuk garnaschafrukt, kanske något spretiga tanniner men hög syra och livfull energisk längtan. En lagom modern vinstil som aldrig tappar fotfästet trots namnet. Uvas Felices är vindistributören Vila Vinitecas projektsamarbete med olika vinproducenter i Spanien. Tidigare bla Commando G (Fernando García från Marañones och Daniel Landi från Jiménez-Landi) och Bodegas Bernaveleva (Marc Isart). (Vinovativa, 360 fl.)

Jiménez-Landi Las Uvas de la Ira 2018, Spanien, Méntrida, TSE 95326, 249 kr

Från glada garnacha druvor till Vredens Druvor, nu i Dani Landis egna tappning. Skön och charmig garnachabärig doft. Knastertorrt, rödbärigt, grönkartigt med körsbär, örter, lingon och pepparkryddigt avslut med utomordentlig längd. Odlingen sker enligt ekologiska principer. Gott, rent och naturligt helt enkelt. John Steinbeck skulle vara nöjd.
(Wine Trade, 1200 fl.)

Poliziano Vino Nobile di Montepulciano 2017, Italien, Toscana, TSV 92631, 229 kr

Mörk kraftfull körsbärsdoft med stickiga mineraler, jordfräs och undervegetation, dock med elegans och lyskraft. Kraftig fullmatad och rik, komplex smak av fat, mörka körsbär, rostat kaffe och mörk choklad. Kryddigt och stramt, fräscht och stilrent. Avslutet med järnrik mineralitet. Sangiovese uppväxt i koniska ståltankar och fostrat i franska ekfat, delvis nya, delvis gamla innan mognad i betongtank. (Johan Lidby, 9600 fl.)

Dominio del Aguila Reserva 2016, Spanien, Ribera del Duero, TSE 94815, 599 kr

Ekologisk tempranillo med liten del utvalda andra sorter. Som tidigare nämnt från ett drivet vinmakarteam med erfarenhet från både DRC och Vega Sicilia. Ett stilrent och synnerligen coolt vin. Mörkt röd frukt med fatkaraktär, tuggiga tanniner, saliverande syra och mjuk röd söt frukt. Riktigt bra längd med efterhängsna men insmickrande fat. Exklusivt och gott. (Terroir, 360 fl.)

Diego Conterno Barbera d’Alba Ferrione 2018, Italien, Piemonte, TSE 95374, 169 kr

Charmig barbera som levererar rökiga mineraler, stenkross och röda körsbär. Skön sprittande munkänsla, körsbär, skogsbär, hisnande syror och lätta flyktiga tanniner. Gott till bra pris, kanske blir detta senhöstens bästa vän?! 2020 verkar ha varit Diego Conternos försäljningsår, jag har gillar alla släppen so far! (Picky Drinks, 3600 fl.)

Diego Conterno Barolo del Comune di Monforte 2016, Italien, Piemonte, TSE 92437, 389 kr

Skolboks-kommunbarolo med doftrika inslag av granbarr, höstlöv, nypon, rosor, körsbär och fat. Väl i munnen saliveras man av strama snygga tanniner, rejäl syra och långt bärande frukt. Mycket lagringsdugligt, men, 2016 har visat sig pålitligt och tillgängligt redan i detta unga stadie. Tryffelsäsongen är ju här! (Picky Drinks, 2400 fl.)

Evening Land Vineyards Seven Springs Pinot Noir 2017, USA, Oregon, TSE 90322, 339 kr

Rajat Parr och Sashi Moormans vinmakarprojekt i Oregon har denna gång gett en rödbärig, stram, stilren och riktigt smarrig pinot noir. Nyanserad rödbärig doft, stram struktur och skön fruktsyra. Balanserat, välgjort och mycket gott från deras biodynamiska vingårdar i Eola-Amity Hills. (The Wineagency, 960 fl.)

Edouard Delaunay Beaune 1er Cru Les Grèves 2018, Frankrike, Bourgogne, TSV 90305, 349 kr

Familjegård som åter är i ägorna på ursprungsfamiljen Delaunay. Stilren och ursprungstypisk med dov mörk frukt, rökiga fat, örtiga röd bär, fin struktur, gnissliga tanniner och bra längd. 1608 flaskor är tillgängliga för den svenska marknaden, vilket är mer än hälften av antalet producerade flaskor, generös allokering alltså. (Sigva, 1608 fl.)

Ten Minutes by Tractor 10X Pinot Noir 2019, Australien, Mornington Peninsula, TSE 91239, 289 kr

Svalodlad pinot med röda bär som jordgubb och skogshallon och en fatkaraktär som ger hintar om svettigt läder. Vinet ligger väldigt fint i munnen, det liksom snirklar runt och surrar på tungan och det är smakrikt, välbalanserat och snyggt. “Nonintervention” tillämpas i vinmakandet, man blandar sig helt enkelt inte i processen, följer däremot noga och lär sig, vinet får sköta sig självt. Alla viner vildjäser och lagras på franska barriquer. Kul namn på kul vin. (Divine, 1800 fl.)

Arnaldo Caprai Montefalco Rosso 2017, Italien, Umbrien, TSE 92319, 149 kr

Läckert och nyanserat på sangiovese, sagrantino och merlot. Umbrien är lite av ett underrepresenterad område på hyllorna men där det görs fantastiska viner. Jordigt, stramt och tannintätt, mörka körsbär, plommon, ekfat, torkade örter och kryddor med ett kraftfullt avslut. Lagrat på franska barriquer men med ett omisskännligt Italienskt uttryck. Grymt bordsvin till den begynnande vinters alla värmeljuskvällar. (Vinunic, 10000 fl.)

Faiveley Nuits-Saints-Georges 1er cru Les Pruliers 2018, Frankrike, Bourgogne, TSE 92646, 589 kr (flyttad från förra veckans lansering).

Elegans från syskonen Faiveley. Klassisk och praktfull doft av röda bär, ekfat, ceder och örter. En fnösketorr, rödfruktig stilikon. Stram och strukturerad, graciösa fat med röd frukt och mineraliska och örtiga toner i avrundningen. (Vinunic, 120 fl.)

Ej provade viner som jag ändå kommer att kolla in och nämna här, baserat på producentkännedom och på tidigare provade årgångar.

VITT VIN

Springfield Estate Wild Yeast Chardonnay 2019, Sydafrika, Robertson, TSV 90259 179 kr (Johan Lidby, 6000 fl.)

RÖTT VIN

Boschkloof Wines Sons of Sugarland Boschkloof Wines 2019, Sydafrika, Stellenbosch, TSE 95255, 339 kr (Wine Rebels, 180 fl.)

Matias Riccitelli Hey Malbec 2019, Argentina, Mendoza, TSV 92597, 145 kr (The Wine and Spirits Collective Sweden, 10000 fl.)

Julia Bertram Ahrweiler Spätburgunder 2018, Tyskland, Ahr, TSE 95359, 229 kr (Handpicked Wines, 2400 fl.)

Marcel Lapierre Morgon 2018, Frankrike, Beaujolais, Morgon, TSE 90556, 249 kr (Wine Trade, 1200 fl.)

Domenico Clerico Barolo 2016, Italien, Barolo, TSV 92367, 349 kr (Carl Vin & Wine, 2400 fl.)

Webblanseringen den 5 november:

Innehåller ännu fler riktig godbitar men också i många fall i en betydligt högre priskategori. Några som jag gärna tipsar om är vinerna från Domaine Michel Gros, Weingut Wittman, Egon Müller, Dr Loosen, E Guigal , Dominio de Pingus, Dominio del Aguila och Cavallotto. Dessa viner brukar i regel ta slut väldigt fort så sök och hitta i tid.

 

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.