Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på En septembersång för månadens första släpp i tillfälligt sortiment

En septembersång för månadens första släpp i tillfälligt sortiment

Bild på Pär Strömberg
Pär Strömberg Chefredaktör & Vinskribent

Lästid: 5 minuter

Vackra färgstarka september har susat in och bjuder rikligt med intressanta viner i tillfälliga lanseringar. Systembolaget håller fortfarande sina skribentprovningar stängda, men vi provar på så gott det går ändå och här är resultatet – 18 ljuvliga buteljer!

Hösten står för dörren och det är med visst vemod vi stänger för sommaren 2020. Den danska artisten Agnes Obel beskriver den känslan så bra med sina sorgestämda pianoackord och melankoliska besvärjelser där komplexa kompositioner målar och skulpterar ett filmiskt universum som skapar denna tids soundtrack. Som tur är lanseras det mycket intressanta viner under kommande månaden. Fyra lanseringar av tillfälligt sortiment och istället för varannan fredag sker lanseringarna varje tisdag från och med augusti. Vi kommer också ta en titt på några av nyheterna i det fasta sortimentet som släpps den 1 september samt några av webblanseringarnas praktpjäser. Det är fortfarande inte full kontroll på alla nyheter men vi provar det mesta. Tyvärr saknas fortfarande flera viner, oftast från de importörer som inte håller till i Stockholmsområdet. Vi kämpar på för att du ska få tips om de godaste vinerna just nu.

MOUSSERANDE VIN

K Vintners POPUP 2018, USA, Washington State, TSE 95790, 189 kr

Kul vin som jag provade i Seattle hos Charles Smith precis innan “pandemin”. Aromatisk och friskt med gul stenfrukt och mogen persika. 100 % chardonnay med skön mousse och rejäl men balanserad syra. Fin längd där citrusfrukt och mogna äpplen hänger kvar. (Handpicked Wines, 1000 fl.)

Louis Roederer Blanc de blancs 2013, Frankrike, Champagne, TSE 90244, 779 kr

Bäst i klassenvin på naturvänligt familjevis. Jästig äpplig doft, krispigt, rent, snyggt och välbalanserat. Hög syra vacker citrusfrukt och otroligt bra längd. Drick nu eller spara massa år, vilket som gör dig inte besviken. (Vinunic, 840 fl.)

Domaine d’Henri 821 Blanc de Blancs de Chardonnay 2018, Frankrike, 92142, 189 kr

Med doft och smak av mörkt bröd, citrus och äpple är denna Pet Nat ren i sin stil med en fyllig och krämig mousse. Från händerna på familjen Laroche är det kanske den första Pet Nat som tillverkats i Chablis. Krispigt mineralisk och uppfriskande med massor av energi och drickglädje. (Lively Wines, 480 fl.)

Domaine Baud Crémant du Jura Brut Sauvage NV, Frankrike, Jura, TSE 97551, 199 kr

Juraskum med dov mörk doft av kavring och mörkt bröd balanserad med fin mousse, ren och fin syra med mjuk eftersmak av mogna persikor på 70 % chardonnay, 30 % pinot noir. Bjud på annorlunda bubbel i höst och prova gärna till höstgrytan. (Johan Lidby, 1200 fl.)

VITT VIN

Loimer Gumpoldkirchner 2017, Österrike, Niederösterreich, TSE 90623, 179 kr

Biodynamiskt på druvorna zierfandler och rotgipfler från vingårdsläget Gumpoldkirchner med schwung i både doft och smak. Druvor som odlas nästan uteslutande i Thermenregionen i Österrike. Karaktärsfyllt och egensinnigt, nyanserat med dofter av blommor och meloner, mineraler och päron. Smaken fruktig, fyllig och djup med persika, päron, melon och en härligt salt mineralitet i avslutet. (Lively Wines, 1800 fl.)

Maison Rijckaert Côte du Jura Vigne des Voises 2018, Frankrike, Jura, TSE 90308, 219 kr

Mycket från Jura detta släpp och inte mig emot. Här från välrenommerade Rijkaert med koncentrerad syrlig frisk doft av exotisk frukt, krusbär, bivax, citrus, mineral, sälta och syra. Genomgående bra koncentration med härlig munkänsla och lång eftersmak på 100 % chardonnay. (Johan Lidby, 600 fl.)

Domaine Génot-Boulanger Meursault Clos du Cromin 2017, Frankrike, Bourgogne, TSE 90346, 499 kr

Hårt arbete i ekologiska vingårdar har skördat resultat från denna under-radarn producent med områden spridda över flera delar i Bourgogne.  Finess och stringent doft av smörkola, fat och vanilj. Djupt och fylligt med mineraliska toner, ananas, gul stenfrukt och oändlig längd. (Pompette, 300 fl.)

Patrick Baudouin Le Cornillard 2017, Frankrike, Loire, Anjou, TSE 90151, 399 kr

Ekologisk chenin blanc uppvuxen i skiffer, sandsten och vulkanisk jord och skördat med hjälp av häst. Stor aromatisk doft av stickiga lovikavantar, bivax och gul frukt. Härlig munkänsla, hög syra i balans med frukt. Avslutet sirligt och långt. (Divine, 300 fl.)

RÖTT VIN

Domaine Jean-Maurice Raffault Chinon Le Puy 2018, Frankrike, Loire, Chinon, TSE 90368, 259 kr

Cabernet franc när den är som bäst kommer den från Loire och framförallt Chinon. Rosendoftande mörka röda bär, svartvinbär med uns fatkaraktär. Bett i syra och grusiga tanniner. Avslutet saftigt rödbärigt med aska, lakritsal och krutrök. Gott! (Vinunic, 480 fl.)

Domaine Dugois Les Trias Trosseau 2018, Frankrike, Jura, TSE 90325, 189 kr

Mer Jura, denna gång på charmiga och habila druvan trosseau. Inbjudande doft av jordgubb och vildhallon. Mycket koncentrerad och fyllig smak med massor av jordgubb och körsbär. Snygga tanniner, torrt avslut med bra längd – ett riktigt kontemplationsvin! (Johan Lidby, 840 fl.)

Château des Jacques Morgon Côte du Py 2018, Frankrike, Moulin-à-Vent Beaujolais, TSE 95198, 279 kr

Från Louis Jadots ägor en fin gamay med parfymerad inledning av rosor, lakrits och hallon. Välbalanserat, strukturerat och sammetslent. Mjuk skön mörkröd frukt, mogna körsbär och örter med fina fat. (Wine Affair, 600 fl.) SLÄPPS ÄVEN SOM MAGNUM (120 fl.)

Domaine L’Aigle à Deux Têtes Côtes du Jura “Les Clous” Poulsard 2018, Frankrike, Jura, TSE 92218, 329 kr

Biodynamiska örnen med två huvuden är tillbaka. Ursprungstypiskt josig och läskande doft av ljust röda bär, lätt och friskt men ack så komplext. Bra terroir och vinmakare har resulterat i ett vin fyllt av röda bär, rönnbär, tranbär, lingon och örter. Torrt  avslut med lång härlig eftersmak. (Pompette, 600 fl.)

Domaine du Vieux Télégraphe La Crau 2017, Frankrike, Châteauneuf-du-Pape, TSE 90390, 899 kr

Exklusiv klassiker som är fullsmäckad av mörka körsbär i nosen. Kryddigt smak med mörka röda körsbär. Strävt och kraftfullt med mogna tanniner och livlig syra. Huvuddelen är grenache med mindre delar mourvèdre, syrah, cinsault och clairette samt 5 % övriga druvsorter. (Moestue Grape Selections, 180 fl.)

Domaine Catherine et Pierre Breton Grolleau 2019, Frankrike, Loire, TSE 90693, 189 kr

Mer vin från Loire, denna gång på druvan grolleau från ikonerna och hantverksvinsvärldens språkrör, paret Breton. Skickligt vinmakeri har gett syrliga jordgubbar och lingon i en härligt rund munkänsla. Både kryddig och örtig med grönkvistiga, torra, unga tanniner.  Ärligt, härligt och gott vin till kanonpris. (Panache, 2400 fl.)

Alfiero Boffa Barbera d’Asti Superiore La Riva Nizza 2015, Italien, Piemonte, TSE 95123, 199 kr

Barberakungen Boffa är alltid prisvärt, även ute på krogen. När vi nu kan plocka hans viner från hyllan lär några hamna direkt i min källare. Rökiga fat och mörka röda bär med skyhög syra som nästan ger brainfreeze. Syrliga röda bär, tranbär och lingon med välstrukturerade tanniner och mycket lång eftersmak. (Johan Lidby, 2400 fl.)

Podere Sante Maria Colleoni Selvarella 2017, Italien, Toscana, TSE 91295, 349 kr

Härligt vin från en liten skog med låga träd i Castiglione d’Orcia. Charmig nos av körsbär, järn och jord med kryddor och örter i baksätet. Mogen ekologisk sangiovesefrukt med markant syra och smakfullt läskande avslut. Full av liv och full av kraft från händerna på en riktig vinhantverkare. (Panache, 276 fl.)

G.D. Vajra Barolo Bricco delle Viole 2016, Italien, Piemonte, TSE 90240, 549 kr

Rökiga fat, tjära och läder, nypon och mogna körsbär frestar min näsa. Mjuka tanniner, tydlig syra och färsk röd nebbiolofrukt med uns av skog och viol i min mun. Tillgänglig och drickvänlig redan nu men ännu bättre om några år. (Moestue Grape Selections, 480 fl.)

K Vintners The Creator 2016, USA, Walla Walla Valley, TSE 95861, 595 kr

The Creator syftar på skaparen av vinet, Charles Smith, men det är från händerna på huvudvinmakaren Brennon Leighton som vinet fått liv. Syrah’n slår igenom initialt med kryddor och körsbär i nosen. Cabben tar snart över i smaken med lakrits, svarta vinbär, hallon, körsbär och ett jävlaranamma. Kraftfull och potent, mustig och spänstig men mjukt graciös. 80 % cabernet sauvignon och 20 % syrah i en kreativ tappning. (Handpicked Wines, 680 fl.)

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.