Ett ursprungligt uttryck för sangiovese
Lästid: 2 minuter
Richard Sigray har träffat Marco Tanganelli, den passionerade vinmakaren som genom tid och goda förhållanden ger sangiovese det renaste av uttryck.
Vi befinner oss i utkanten av Castiglion Fiorentino i den sydöstra delen av Toscana, nära gränsen till Umbrien. Det har regnat rikligt under natten och den minibuss vi färdas med kan inte som planerat köra upp till den terrasserade vingården på 600 meters höjd. Vägen är helt enkelt för sörjig.
Här är vi för att träffa vinmakaren Marco Tanganelli, men han befinner sig någonstans där uppe och är fullt upptagen med att skörda sina sangiovese-druvor. Så vi får snällt vänta längre ner i dalen där han odlar merlot. Vi kommer direkt från en magnifik långlunch på restaurangen Muzzicone inne i byn Castiglion Fiorentino, så det känns ganska skönt att sätta sig i gräset omgärdad av vinrankor och smälta maten en stund. I väntan serveras ett glas av Marcos vin Mammi 2013. Vinet är gjort på druvren sangiovese från vingårdsläget Mammi, dit vi egentligen var på väg.
Det hinner bli både ett och två glas innan Marco gör en dramatisk entré, då han i full fart kommer körande i sin traktor och tvärnitar framför oss. Knappt hinner han kliva ur förrän han engagerat börjar berätta om sitt värv som vinmakare och odlare.
– Vi har aldrig arbetat konventionellt utan valde tidigt en ekologisk väg och ett autentiskt sätt att göra vin på. I våra marker har det aldrig använts vare sig konstgödsel eller kemisk besprutning, säger Marco.
En druva som behöver tid
Tidigare gjorde Tanganelli-familjen viner mest för eget bruk, men under 1990-talet började Marco och hans far Carlo satsa på vinodling på heltid. Marco har idag 8 hektar där han odlar främst trebbiano och malvasia för vita/orangea viner samt framför allt sangiovese för de röda vinerna.
Alla viner framställs på traditionellt vis med handplockade druvor, naturlig jäst, lång lagring och så liten tillsats av svavel som möjligt för att stabilisera vinet. Marco håller sig långt under tillåten svavelnivå. Det är något som uppskattas inte minst av hans japanska kunder vilka efterfrågar viner som produceras med minimal intervention.
– Det som sangiovese behöver är tid, det är allt. Mammi 2013 macererades med skalen i två månader och lagrades sedan två år på gamla slavonska och franska fat samt 18 månader i flaska. Först efter det var vinet redo att möta världen, berättar han.
Jordmånen här är den för Toscana så berömda Galestron, som innehåller mycket sten och lera. Temperaturskillnaden mellan dag och natt är stora. Värmen kommer sent på våren men hänger sen kvar länge på hösten. Förhållanden som är perfekta för sangiovese menar Marco.
– Jag gör vin med 100 procent sangiovese vilket faktiskt inte är så vanligt i Toscana. Jag söker efter ett ursprungligt och renodlat uttryck för den här druvan från just den här specifika platsen mitt emellan Tyrrenska och Adriatiska havet, säger han.
Vildsvin och hagel
Under samtalet med Marco inser vi vilka stora utmaningar en vinbonde ställs inför. År 2012 åt vildsvin upp en stor del av skörden och den 27 juli 2019 drog en hagelstorm in över vingården där druvorna till Mammi odlas. Närmare 80 procent av skörden förstördes av haglet. De druvor som klarade sig var av mycket god kvalitet vid skörden så Marco ser ändå med tillförsikt fram emot denna årgång.
– Det vackra är att det aldrig i förväg går att förutspå hur ett år ska bli. Vi arbetar med en levande råvara och allt kan hända. Vissa år kanske det inte blir något vin alls. Det är vackert men inte alltid så ekonomiskt hållbart, säger Marco och skrattar.
Hur ska man bäst avnjuta ett glas Mammi frågar vi avslutningsvis.
– Drick det tillsammans med en kaninstuvning eller en bit parmesan. Hos er i Norden kan ni säkert servera en renstek till. Eller drick bara vinet som det är i sällskap av en god bok.
Mammi 2013, nr 70002, 294 kr, finns i beställningssortimentet och kan beställas till vissa butiker hos Systembolaget.