Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Stunder för vin

Stunder för vin

Lästid: 2 minuter

Från fredagens bubblande frihetskänslor till söndagens generösa lugn. Linda Pérez plockar stunder ur helgen och matchar med goda drycker.

 

Pouilly-Fuissé Les Vieux Murs 2017, Frankrike, Bourgogne, 199 kr, nr 2484 

FREDAGSKÄNSLOR

Efter en halv dag på jobbet tar du ett gäng raska steg mot saluhallen för att möta upp en vän vid skaldjursdisken. Ni sveper några ostron och ett piggt glas chenin blanc för att sedan snurra runt i det glada sorlet och botanisera bland ostar, grönsaker och goda fåglar. Kyckling på fredag och givetvis kommer den från en kärleksfull uppfödare. Varsin bukett gnissliga färgglada tulpaner och sedan styrs kosorna hem till respektive fredagsmys. Väl hemma tänder du ljus, sätter på Equipoise med Jerry Gonzales och kavlar upp ärmarna bland grönsaker, spanska charkuterier, småpotatis, örter, smör och kyckling. Så småningom rullar resterande familjemedlemmar in till myset, det puttrar på spisen och ni korkar upp kvällens vin; en mjukt fruktig tillika frisk chardonnay från södra Bourgogne.

Borgogno Langhe Rosso Pinin 2016, Italien, Piemonte, nr 78651 (bs), 134 kr 

LÖRDAGSFIX

Fixarlördag. Sådana där helgdagar som går åt till att åka och köpa foglim, sopsortera och kanske hänga upp en tavla. Har du hus finns det säkert något ytterligare att påta med. Flytta saker fram och tillbaka, övervintra julens lökar och läsa på om bokashikompostering. Det bästa med sådana där dagar är att när väl känslan av att ”nu har vi allt tagit i” infunnit sig kommer belöningen. Att dunsa ner på verandan i dofterna av fuktig skog och gummistövlar. Pusta ut och vila blicken på fåglarna som mumsar från kärven. Småfrusna fingrar och falurödfärg på jackärmen. En bit hårdost och varsin sval skvätt Langhe Rosso. Alltså, drack Pinin med ett par år på nacken till en tryffelsallad i Piemonte i slutet av förra året, löjligt mycket vin för pengarna. Röda saftiga bär, nypon och lakrits. Mjuk, friskt, fylligt, stramt, flirtigt och helt enkelt försvinnande gott.

La Chouette de Champillon, Frankrike, Champagne, nr 77366, 269 kr

SÖNDAGSBRUNCH

Att bjuda in till brunch. Sovmorgon. En lätt frukost och sedan en lång krispig förmiddagspromenad under blå himmel. På vägen hem stannas det till vid bageriet för surdegsbröd och croissanter och sedan landar ni hemma i köket. Svänger ihop en tortilla de patatas och dukar fram med en stor tomatsallad, bröd, kallskuret, en god bondost, kanske ostron (jag själv hittar alltid ett tillfälle för ostron), croissanter och allt annat brunschgott som faller i smaken. Sedan är ju grejen lite den med brunch att man brukar vilja dricka allt. Ungefär samtidigt. Bubbelvatten, kaffe, champagne, pressad frukt…

La Chouette är en alldeles strålande budgetchampagne där mycket frukt får fart av god fräschör. Perfekt att smutta kall till diverse brunchrätter. Vid sidan om såklart ett gott kaffe, denna söndag från Kersh kafferosteri. Så goda och grymma för att ha rostningar som passar många stilar. Många i vår familj är svaga för snutkaffe och tar med sig eget om de får för mycket lättrost, så voilà; Kersh har likväl mörkrostat svärmorskaffe som etiopisk elegans. För goda alkoholfria varianter rekommenderar jag ett besök på drycksthlm.se, här finns Fentimans supergoda tonic, juicer och nektar från Alain Millat och goda äppeldrycker. Lite mysig planering och sedan är söndagen är din!

 

 

 

 

 

 

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.