Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Fem bästa ställena i Stockholm för en vinlunch

Fem bästa ställena i Stockholm för en vinlunch

Bild på Andreas Grube
Andreas Grube Redaktör & Skribent Vin och Sprit

Lästid: 2 minuter

Finns det något härligare än en riktigt lång vinlunch, där timmarna tillåts passera medan det beställs in nya rätter, nya glas och flaskor? Nej, knappast – vi här på Wine Table är alla stora fans av vinlunchen. Här visar Andreas Grube vägen till fem av sina favoriter just nu, för dig som bor eller är på besök i Stockholm.

wine-table-portal-restaurang

Fotograf: Åke E:son Lindman, Magnus Skoglöf och Markus Crepin Sundström

Portal Restaurant, Sankt Eriksplan 1
portalrestaurant.se
Portal kör luncher alla vardagar och är ett perfekt ställe för vinlunch oavsett om det handlar om ett affärsmöte eller en lång eftermiddag med kärestan eller kompisgänget. Rena, fräscha och tydliga smaker, och rätter med svenskfranska förtecken som ter sig enkla men som bjuder på massor med smakdjup och lager. Stabil vinlista med det bästa av det mesta. Dessutom har de för det mesta riktigt bra svensk hantverksöl på listan – in och kika!

 

wine-table-astoria

Brasserie Astoria, Nybrogatan 15
brasserieastoria.com
Brasserie Astoria, i byggnaden där den gamla biografen med samma namn en gång låg, är Frantzén-gruppens storslagna power-ställe. Sympatiskt nog öppet alla dagar från lunch till sent, men även om det finns gott om sittplatser bör du boka bord i tid. Här serveras klassiskt brasserikäk i rejäla portioner med lyxig touch. Till det dricker man såklart lika storslaget pangiga viner, gärna från Frankrike och Italien, innan man avslutar med en cocktail eller lite brunsprit. Har snabbt blivit en ikonisk klassiker i Stockholms krogmylla.

 

wine-table-agnes-restaurang

Restaurang Agnes, Norra Agnegatan 43
restaurangagnes.com
Tyvärr har Agnes bara öppet på lunch på fredagar, men oj så många gånger jag har hängt på låset då. Det här är en riktig liten pärla i stan, perfekt avslappnad kvarterskrogskänsla, men med spets i smaker, service och atmosfär. Här tar man med fördel in ett gäng smårätter och delar – och sitter kvar i timmar och håvar in nya tallrikar. Och så vinlistan sen… Suveränt kurerad med massor av gott, dessutom till väldigt blygsamma priser. En personlig storfavorit.

 

wine-table-sturehof

Sturehof, Stureplan 2
sturehof.com
En klassiker är en klassiker är en klassiker… Sturehof är som en trygg hamn, en krog som typ alltid är öppen och där det är lika trevligt att slinka in på en snabb öl i baren som det är att köra en riktigt pangig långlunch. Känns alltid avslappnat och välkomnande, också med en härligt internationell feeling, och här samsas affärsnissar med barnfamiljer, turister och shoppande stockholmare. Fisken och skaldjuren är den stora anledningen att gå hit, liksom vinlistan såklart – full av ikoniska viner för alla smaker.

 

wine-table-spesso

Spesso, Malmskillnadsgatan 38B
spesso.se
Den här moderna italienaren seglade snabbt upp som en favorit när de slog upp dörrarna för ett par år sedan. På menyn hittar man uppdaterade klassiker som både är goffiga och sjukt vällagade, och vinlistan är (inte helt oväntat) mestadels fokuserad på Italien. Den underbara utsikten och känslan av New York i hela atmosfären är ytterligare anledningar att bege sig hit. Dessutom har de riktigt skön bar som langar grymma cocktails, och på sommaren finns en underbar terrass där man kan njuta ett glas.

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.