Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Tomtebogatan 5
113 39 Stockholm

Smaka på Portugal – nio klockrena vintips

Andreas Grube Redaktör & Skribent Vin och Sprit

Portugal är ett vinland som har massor att erbjuda – från sött och vitt till bubbligt och rött – och dessutom till rena rama fyndpriserna. Här väljer Andreas Grube ut nio favoriter i det fasta sortimentet för dig som är sugen på att lära dig mer om detta mångfacetterade vinland.

VITT VIN

Soalheiro Alvarinho, vitt vin från Portugal.

Soalheiro Alvarinho 2021, nr 74935, 139 kr

En av de bästa producenterna i klassen vad gäller krispig alvarinho från Vinho Verde, åtminstone i min bok. Här bjuds på rikligt med färskpressad citrus och en mineralisk ton som av blöt sten. Ovanpå det har vi också melon, persika och lite saftiga päron. Löjligt gott.

Alvarinho Contacto, vitt vin från Portugal.

Alvarinho Contacto 2022, nr 6707, 127 kr

Det här en riktig trotjänare vad gäller vitt portugisiskt i det fasta sortimentet. År efter år ligger den där på hyllan och levererar toppklass. Även här finns massor med färsk citrus, men också krispiga toner av gröna äpplen, krusbär, vita vinbär och dessutom ett knippe färska örter. Vårvin som sätter fart på smaklökarna.

Casa Clara Capela, vitt vin från Portugal.

Casa Clara Capela 2020, nr 2124, 99 kr

Okomplicerat, direkt och väldigt öppet och tillgängligt i stilen – vilket ju ibland är precis vad gommen suktar efter. Läskande friskt utan krusiduller, liksom. Doft och smak bjuder på honungsmelon, färska örter, gula päron och citrus. I eftersmaken också en lätt nyans av sälta som bidrar med karaktär.

 

RÖTT VIN

Casal Mor Baga, rött vin från Portugal.

Casal Mor Baga 2020, nr 2224, 100 kr

Klart bra vin för pengen som både bjuder på en lite kryddig botten och samtidigt lättklunkad bärig finess. Somriga svenska bär i form av jordgubbar, blåbär och björnbär, och på det också en floral överton och stråk av sandelträ. Sitter som en smäck till det grillade fläsket.

Aleixo Reserva Tinto Bairrada, rött vin från Portugal.

Aleixo Reserva Tinto Bairrada 2020, nr 20056, 145 kr

Här har vi ett vin som verkligen kommer att göra sig fint till sommarens grillkvällar. Hyfsat tät i strukturen och med doft och smak av björnbär och bigarråer, men också med kryddiga inslag i form av kakaopulver, vanilj och en lätt järnig ton som av chark.

Porta 6 Tejo, rött vin från Portugal.

Porta 6 Tejo 2021, nr 2512, 89 kr

Kan det här verkligen vara något, ett billigt rött på petflaska? Jomen det kan det faktiskt. Det här är ett lika enkelt som lättgillat rödtjut i generös stil och med smaker av körsbär, björnbär, plommon, svartpeppar, choklad och vanilj. Sitter lika bra till grillkvällen som till charkbrickan. Får gärna serveras aningen svalt för att få fram lite extra lättklunkad känsla.

Segredos de São Miguel Organic, rött vin från Portugal.

Segredos de São Miguel Organic 2022, nr 2603, 99 kr

Som sagt, Portugal är verkligen ett vinland där det fortfarande går att fynda – vilket det här vinet är ett klockrent exempel på. Fullmatat och lite rustikt kryddigt med doft och smak av fatkrydda, svartpeppar, solmogna björnbär, lakrits, färska hallon och lite viol. Bara att dra ur korken och hälla upp!

 

SÖTT VIN

Bacalhoa Moscatel de Setúbal, sött vin från Portugal.

Bacalhoa Moscatel de Setúbal 2019, nr 8011, 119 kr

Jamen, hur gott är inte det här då? Jag säger bara: wow! Rejält söt med smaker av sultanrussin, apelsinmarmelad, lite rivet apelsinskal, knäck, nougat och marsipan. Ljuvlig nektar som dricks perfekt till exempelvis chokladtryffel eller pecannötpaj.

Fonseca Guimaraens Vintage Port, sött vin från Portugal.

Fonseca Guimaraens Vintage Port 2012, nr 8418, 374 kr

Nej, det går såklart inte att prata Portugal utan att komma in på det underbara portvinet – alltid härliga viner med bra kombination av sötma och kryddighet. Här har jag valt en årgångsvariant från en fantastisk producent, och här bjuds på en uppvisning i form av blåbär, nötter, russin, knäck och mogna blåbär. Suveränt till salta ostar.

 

LÄS MER:

Portugal runt, med Maja Berthas

Grab a Bottle av Pär Strömberg

Niepoort Nat’Cool av Richard Sigray

Annons

wine_table_nat_cool

Niepoort Nat Cool Dão 2020

Land:Portugal
Pris:215 ,-
Alkoholhalt:12.5%
Sockerhalt:2 g/l
Volym:1000 ml

Niepoort Nat Cool Dão 2020

Land:Portugal
Pris:215 ,-
Alkoholhalt:12.5%
Sockerhalt:2 g/l
Volym:1000 ml

Friskt och elegant rött vin i praktisk enliters flaska. Doft och smak av svarta vinbär, björnbär och skogsbär med en tydlig mineralitet i avslutet. Ett underbart bordsvin som med fördel serveras svalt till fågel, vegetariskt eller till en härlig tapasmiddag. 

NR: 57836
 

Winetable Symbol

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.