Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Cocktail O' clock

Cocktail O' clock

Bild på Andreas Grube
Andreas Grube Redaktör & Skribent Vin och Sprit

Lästid: 2 minuter

Trött på drinkar med för många ingredienser och för mycket lullull? Andreas Grube ger oss fem goda klassiker som går snabbt att göra och bara innehåller tre ingredienser – eller färre!

Visst, det kan vara superkul att leka hemmabartender och trixa med lite mer avancerade cocktails, men ibland vill man bara sno ihop något snabbt och lätt. Så varsågod, här är fem sköningar du gör på nolltid och utan att behöva ha ett helt batteri av sprit hemma.

Manhattan

En drink som omedelbart ger en känsla av internationellt lyxhotell, cocktailklänningar, uppknäppta smokingflugor och släpiga jazzsaxofoner. Och den är också enkel att göra, men även här är det värt att satsa på grundråvaran, det gör ju liksom hela grejen. Maker’s Mark (nr 558, 399 kr) funkar alltid som husbourbon, och vill du ha en rye (som är lite kryddigare i stilen) tycker jag Bulleit Rye (nr 495, 399 kr) är grym.

Ingredienser

5 cl bourbon eller rye whiskey

2 cl söt röd vermouth

2 stänk Angostura bitter

Så gör du

Kyl martiniglasen i frysen medan du blandar till drinken: ös ner bourbon och vermouth i en shaker med is, rör om. Ta fram glaset, stänk ner Angostura och sila ner spriten. Det klassiska är att garnera den här drinken med ett cocktailbär, men eftersom jag avskyr cocktailbär röstar jag istället på en bit apelsinzest.

Vodka Martini

Såklart. En klassikernas klassiker. Nyckeln här är att använda en riktigt bra vodka som smakmässigt står stabilt på egna ben. Personligen brukar jag oftast köra Purity Vodka (nr 86519, 298 kr), Belvedere (nr 87335, 493 kr, bs) eller Absolut Elyx (nr 86508, 539 kr, BS), men det finns såklart också en hel massa annat bra.

Även ration är givetvis valfri: somliga vill ha den så torr att de bara visar Noilly Pratflaskan för drinken, medan andra kör närmare 50/50. Allt är rätt, men min perfekta mix brukar se ut ungefär så här:

Ingredienser

8 delar vodka

1 del Noilly Prat

Så gör du

Häll ner i en shaker, skaka eller rör med mycket is. Spraya lite olja från en bit citronskal ner i det kylda glaset innan du slår upp, och ploppa sedan ner skalet. Drick!

Negroni

Fortfarande hyfsat trendig, och i mitt tycke lika gott före som efter middagen. Lyckligtvis är den också superenkel att göra.

Ingredienser

Gin

Campari

Röd Vermouth

Så gör du

 Häll lika delar gin, campari och röd vermouth (mängden beror ju lite på hur susig du vill bli, men 4 centiliter av varje är en bra start) i en shaker och ös på med is. Skaka ordentligt och häll sedan upp i valfritt glas – jag kör ofta någon form av tumblare, gärna med en isbit modell större. Garnera med en bit apelsinskal.

Dark ’n Stormy

Både kryddig och läskande på samma gång, och med mörk rom som bas. De lärde tvistar om huruvida limen behövs eller inte – personligen tycker jag att den tillför både fräschör och smakdjup, men du gör såklart som du vill.

Ingredienser

6 cl mörk rom

12 cl ginger beer

En pressad limeklyfta

Så gör du

Häll romen i ett highballglas med is, toppa upp med ginger beer och släng i den urpressade limeklyftan.

 Sidecar

Här har vi en riktigt härlig drink som kombinerar citrusfräschör med stiff spritighet på det bästa av sätt.

Ingredienser

Cognac 5 cl (går också bra att göra med bourbon om du är sugen på att experimentera)

Cointreau 2,5 cl

Färskpressad citron 2,5 cl

Så gör du

Ta ett martiniglas eller coupette och doppa kanten på glaset i strösocker så att du får en sockrad kant, det ger en extra smakdimension mot syrligheten. Häll ingredienserna i en shaker med is, skaka kraftigt och sila upp. Garnera eventuellt med en bit apelsinzest.

SKÅL!

 

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.