Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Fem vårvintriga rom

Fem vårvintriga rom

Bild på Andreas Grube
Andreas Grube Redaktör & Skribent Vin och Sprit

Lästid: 2 minuter

Oavsett om krokusen kikat fram och träden fått gröna knoppar så pinar både vindar och snöblandat regn. Dags för mörk rom. Andreas Grube tipsar om fem goda och värmande pavor.

Rakt upp ner i en cognacskupa, några rejäla skvättar i teet eller i den varma chokladen? Ja tack, till allt! Mörk rom kan mycket väl vara den ultimata vinterdrycken, så här i varierande vinterväder gäller det att hitta trygga punkter att klamra sig fast vid. Som kombinationen sportlov + mörk rom = sant.

Plantation 20th Anniversary XO Barbados, nr 509, 519 kr

Riktig kul och högst egen i stilen. Här har man först låtit romen lagras i närmare tio år i Barbados tropiska klimat, och sedan ytterligare ett antal år på cognacsfat i Frankrike. Resultatet är en komplex smakupplevelse med massor av lager och nivåer. Det första som möter näsan är rostad kokos och vanilj från ekfaten. Sedan kommer tobak och torkade apelsinskal. Och arrak. I smaken lyfts också marsipantoner, aningen kryddhetta och en avrundat fruktig ton som av mogen citrus. Eller, för att uttrycka det mer kort och koncist: grymt gott!

Ron Quorhum Solera XO QRM, nr 522, 399 kr

Lite grovt delar man ofta in rom i engelsk, fransk och spansk stil, där den här producenten från Dominikanska Republiken hör till den senare kategorin. I den spanska stilen är det rätt vanligt att man lagrar romen i ett så kallat solerasystem, med ett antal rader fat med olika ålder staplade på varandra, därav namnet på denna. Det här är en riktigt komplex och mångfacetterad sprit, med bra balans mellan krydda och sötma: kaffe, arrak, muscovado, hasselnötter, kakaopulver och mörk choklad. Dessutom klart prisvärd.

Diplomático Selección de Familia, nr 81345, 625 kr (bs)

Diplomático är en producent som alltid lyckas bra med att balansera på rätt sida av sötmans avgrund. Visst finns den typiska romsötman här, men den vägs alltid upp av en torr fräschör och schysst kryddighet. Just den här pjäsen släpptes på den svenska marknaden i höstas och är inget undantag från regeln. Doft och smak bjuder på mörk choklad, torkad tropisk frukt, torkade apelsinskal och en liten gnutta ingefära. Riktigt snyggt, i min bok.

Motörhead Premium Dark Rum, nr 11450, 369 kr

Jag blir alltid skeptisk när det dyker upp den här typen av kändissamarbeten – helt enkelt för att själva produkten så ofta är ambitionslös dynga med höga försäljningssiffror som enda målbild – men det här är alls ingen skändning av salig Lemmy Kilmisters grav. Tvärtom, det här är bra! Fyllig och rund, javisst, men det är ju bara härligt när man, som här, får in toner av tobak, rostade hasselnötter, lakrits, arrak pepprig krydda. Samtidigt är den förvånansvärt elegant i stilen, och känns mer som en rom som dricks av en tweedklädd gentleman framför brasan än halsas av en rocker backstage.

Ron Zacapa Gran Reserva, nr 500, 569 kr

En klassisk go-to-rom i det Grubska residenset: det här är en rom som aldrig gör mig besviken, och som passar till det mesta och i de flesta sammanhang. Inga konstigheter, liksom. Elegant, stilren och tidlös som en kritstrecksrandig kostym, med doft och smak av vanilj, mörk choklad, arrak, kanderad apelsin och några stänk honung. Och med skön kryddighet i eftersmaken. What’s not to like!

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.